Τεχνολογια - Επιστημη

Facebook-Αυστραλία: Πιθανό να απαγορεύσει τις αναρτήσεις ειδήσεων

Λόγω νομοσχεδίου που ετοιμάζει η χώρα για να πληρώνονται περισσότερο οι ειδησεογραφικοί όμιλοι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την κοινοποίηση ειδήσεων στους Αυστραλούς χρήστες εξετάζει το Facebook λόγω νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση της χώρας.

Εξαιρετικά πιθανό είναι να απαγορεύσει σύντομα το FaceBook στους χρήστες του στην Αυστραλία να μοιράζονται ειδήσεις μέσω των προφίλ τους. 

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απειλεί πως θα καταστήσει αδύνατο για τους χρήστες στην Αυστραλία να κοινοποιούν άρθρα και ειδήσεις τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram, εάν η κυβέρνηση εγκρίνει κανονισμούς για την αλλαγή της οικονομικής ρύθμισης μεταξύ εκδοτών και social media.

Αναλυτικά, αυτοί οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν το Facebook και την Google να δώσουν στα πρακτορεία ειδήσεων μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων από ψηφιακές διαφημίσεις. Πρόκειται για την πιο επιθετική προσπάθεια από οποιαδήποτε χώρα να περιορίσει την εξουσία της Silicon Valley στη βιομηχανία της ενημέρωσης.

Από την πλευρά του Facebook, οι νέοι κανόνες είναι αβάσιμοι. Κι αυτό γιατί θα αναγκαζόταν να συνάψει εκ νέου συμφωνίες διαμοιρασμού των εσόδων με τους εκδότες, στις οποίες οι τελικοί όροι δεν θα αποφασίζονταν από το Facebook.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε μία μέση λύση», δήλωσε η Campbell Brown, επικεφαλής των παγκόσμιων συνεργασιών ειδήσεων του Facebook. «Προτείναμε την εκδοχή μας για κάτι εφαρμόσιμο. Δυστυχώς, υπάρχουν τόσα πολλά καινούρια πράγματα σε αυτήν την προτεινόμενη νομοθεσία που το καθιστούν αδύνατο».

Σε νέα του τοποθέτηση, το Facebook δήλωσε ότι η Αυστραλία του είχε αφήσει μόλις δύο επιλογές: Να αφαιρέσει εντελώς τις ειδήσεις από το περιεχόμενο ή να αποδεχθεί ένα σύστημα που επιτρέπει στους εκδότες να χρεώνουν για όσο το δυνατόν περισσότερο σε τιμές χωρίς σαφή όρια».

«Δυστυχώς, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Αν υποθέσουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα σταματήσουμε να επιτρέπουμε στους εκδότες και τους ανθρώπους στην Αυστραλία να μοιράζονται τοπικές και διεθνείς ειδήσεις στο Facebook και το Instagram».

Φυσικά, οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν εδώ και πολύ καιρό χαιρετίσει την εξαγορά της βιομηχανίας των ψηφιακών διαφημίσεων από το Facebook και την Google. Οι δύο εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των ετήσιων δαπανών για ψηφιακές διαφημίσεις στις ΗΠΑ και πάνω από το 70% στην Αυστραλία. Αυτό έχει αφήσει τους εκδότες να αναζητούν μικρότερα κομμάτια της πίτας, ακόμη και όταν το περιεχόμενό τους φτάνει σε όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοκιμάσει και σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να αναγκάσουν τις πλατφόρμες να δώσουν περισσότερα στους εκδότες. Όταν η Ισπανία θέσπισε νόμο το 2014, αναγκάζοντας την Google να πληρώνει για πρωτοσέλιδα και περιλήψεις ειδήσεων, η Google «μπλόκαρε» τα ισπανικά Μέσα, προκαλώντας πλήγμα στον κλάδο ειδήσεων της χώρας. Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν επίσης και απέτυχαν να φέρουν το Google στα μέτρα τους.

Η νέα νομοθεσία της Αυστραλίας προχωρά περαιτέρω δημιουργώντας μια ομάδα που θα καθορίσει την τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι εκδότες στο Facebook και στο Google. Οι πλατφόρμες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν από τις συμφωνίες και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα όσο το 10% των συνολικών εσόδων τους στην Αυστραλία για κάθε παράβαση.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ