Τεχνολογια - Επιστημη

Στις κονσόλες παιχνιδιών ο πλανήτης αναστενάζει

Τα ηλεκτρονικά τουρνουά που προσπαθούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
videogames-koronoios-menoumespiti.jpg

Εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν ακυρωθεί πρωταθλήματα σχεδόν κάθε αθλήματος και πλέον στις κονσόλες παιχνιδιών γίνονται επίσημα τουρνουά.

Από τη στιγμή που ο μισός και βάλε πλανήτης είναι σε κατ’ οίκον καραντίνα, μοιάζει λογικό κι επόμενο πως μία από τις ασχολίες του κόσμου να είναι και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ειδικά σ’ όσα σπίτια υπάρχουν κονσόλες, παρατηρούνται ακόμη και τσακωμοί μεταξύ παιδιών και γονέων (!) για το ποιος θα πιάσει το χειριστήριο.

Επίσης είναι αρκετά φυσιολογικό ότι τη μεγαλύτερη πέραση την έχουν τα αθλητικά παιχνίδια, αφού η ολική έλλειψη αγωνιστικής δράσης έχει δημιουργήσει… στερητικό σύνδρομο σε εκατομμύρια φιλάθλους ανά τον κόσμο.

Γι’ αυτό και σιγά-σιγά εμφανίζονται διάφορα ημιεπίσημα και επίσημα τουρνουά, με στόχο να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον του κόσμου ως ένα ημίμετρο. Ας δούμε αναλυτικά τι «παίζει» αυτές τις μέρες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και Φόρμουλα 1.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η διακοπή των πρωταθλημάτων στην Αγγλία, η Λέιτον Όριεντ επένδυσε στην τεχνολογία. Καταρχάς πρόκειται για μια ομάδα της Δ’ κατηγορίας, που εδρεύει στο ανατολικό Λονδίνο και είναι ιδιαίτερα αγαπητή, λόγω του πάθους των φιλάθλων της.

Η Λέιτον το Σάββατο 14 Μαρτίου έδωσε το αναβληθέν παιχνίδι της με την Μπρέντφορντ μέσω του Football Manager και μάλιστα κάλεσε διαδικτυακά τον κόσμο της να το παρακολουθήσει live, αφού πρώτα επέλεξε μέσω ψηφοφορίας την ενδεκάδα! Η Λέιτον μπορεί να έχασε με 1-0, όμως κέρδισε τα βλέμματα των οπαδών. Δίχως να το σκεφτούν πολύ οι παράγοντές της, μέσα σε λίγες μέρες έστησαν ένα τουρνουά που έχει παγκόσμια εμβέλεια. Ως «τόπος διεξαγωγής» επελέγη το παιχνίδι FIFA 2020 σε Playstation 4 και στο κάλεσμα της Λέιτον ανταποκρίθηκαν 128 ομάδες! Οι περισσότερες από τις μικρές της κατηγορίες της Αγγλίας, αλλά και αρκετές από το εξωτερικό. Ξεχωρίζουν τα ονόματα του Άγιαξ, της Ρόμα, της Φιορεντίνα, ενώ από τις τοπικές μόνο η Μάντσεστερ Σίτι δήλωσε συμμετοχή. Κάθε σύλλογος έπρεπε να βρει έναν γνώστη του  παιχνιδιού για να την εκπροσωπήσει, ενώ αρκετές ομάδες προσέλαβαν επαγγελματίες. Γι’ αυτό στην παρούσα φάση η Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ θεωρείται από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Διότι βρήκε έναν  πολύ καλό παίκτη του FIFA.

Στον τουρνουά συμμετείχε και ο ΠΑΟΚ, δίνοντας μάλιστα τον κοντρόλ στον Άγγλο επιθετικό του, τον Τσούμπα Άκπομ! Η ελληνική ομάδα, όμως, έχασε με 2-1 από τη Μίντιλαντ. Κι επειδή υπήρχε και δυνατότητα live chat κατά τη διάρκεια του αγώνα, δυστυχώς δεν έλειψαν και αρκετά άσχημα σχόλια κατά του ΠΑΟΚ και του παίκτη. Δεν θ’ αλλάξουμε ποτέ…

PAOK eSports: Ultimate QuaranTeam Tournament: PAOK FC Vs FC Midtjylland - PAOK TV

Σήμερα, Πέμπτη 26 Μαρτίου διεξάγονται τα τέσσερα τελευταία ματς της φάσης των «32» και το Σάββατο θα πάμε στους «16». Οι αγώνες είναι νοκ άουτ, όμως αν υπάρξει ισοπαλία, δεν έχει παράταση, αλλά επαναληπτικό. Γι’ αυτό την περασμένη Τρίτη, η Βάαλβαϊκ έπαιξε πέντε φορές με την Ουτρέχτη μέχρι να πάρει τη νίκη-πρόκριση!

Πέρα από την Μπασακσεχίρ, δυνατή ομάδα έχει και η Σίτι, αλλά και η… Ρόδεραμ. Επίσης, χθες η Μάνσφιλντ επικράτησε του Άγιαξ με 1-0. Η αυστριακή Σάλτσμπουργκ συνεχίζει, η Σταντάρ Λιέγης, αλλά και η Νιουκάστλ μεταξύ άλλων.

Κάθε ομάδα που συμμετέχει στο τουρνουά, ανεβάζει στα δικά της social media την ενδεκάδα πριν από το ματς, ενημερώνει πότε αρχίζει η αναμέτρηση και δίνει τα σχετικά links. Άλλα ματς προβάλλονται στο Facebook, άλλα στο Twitter και τα περισσότερα στο Twitch, που είναι μια streaming πλατφόρμα σχεδόν αποκλειστικά για gaming.

Κάθε αγώνα τον παρακολουθούν αρκετές χιλιάδες κόσμου, ενώ το ενδιαφέρον και η… προσέλευση θα αυξάνονται όσο πάμε προς τον τελικό. Επειδή επίσημο site δεν υπάρχει, ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς το καθημερινό πρόγραμμα είναι να μπαίνει σε ιστοσελίδες άμεσης ενημέρωσης τύπου livescore. Εκεί όχι μόνο θα δει το καθημερινό πρόγραμμα, αλλά και real time την εξέλιξη του σκορ σε κάθε αγώνα.

Η… παράνοια δεν τελειώνει εδώ, αφού από το online πανηγύρι δεν θα μπορούσε να λείπει ο τζόγος. Ναι, είναι αλήθεια, αρκετές στοιχηματικές εταιρείες ανά τον κόσμο προσφέρουν αποδόσεις τόσο πριν από τους αγώνες όσο και κατά τη διάρκειά τους! Ανάμεσά τους και ελληνικές…

Επίσης, όποιος θέλει να έχει μια πιο σφαιρική , δημοσιογραφική γνώμη για όλα τα τεκταινόμενα δεν έχει παρά να γκουγκλάρει Ultimate QuaranTeam (έτσι λέγεται η διοργάνωση) και θα βρει αρκετά αγγλικά ειδησεογραφικά sites που έχουν ρεπορτάζ από τους αγώνες και live σχολιασμό!

Τώρα σκεφτείτε όλο αυτό το νταβαντούρι να γινόταν πιο οργανωμένα και να συμμετείχαν όλες οι μεγάλες ομάδες του κόσμου. Τι ανταπόκριση θα υπήρχε, ενώ σίγουρα θα έβγαιναν και χρήματα από χορηγούς.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Στο ΝΒΑ δεν έχουν τέτοια ζητήματα, αφού έχουν κάνει πράξη αυτό που δεν καταφέρνει το ποδόσφαιρο. Από το 2018 έχουν δικό τους πρωτάθλημα στο παιχνίδι 2Κ, όπου συμμετέχουν οι κανονικές ομάδες. Μάλιστα η οργάνωσή τους είναι τόσο σπουδαία, σε σημείο που κάθε χρόνο έχουν ντραφτ, γίνονται κανονικά μεταγραφές και μετακινήσεις, ενώ οι παίκτες πληρώνονται. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού η σεζόν διαρκεί 3-4 μήνες και τα ματς γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο στη Νέα Υόρκη. Κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον πέντε παίκτες (ο καθένας χειρίζεται έναν παίκτη κατά τη διάρκεια του ματς), όπου όλοι μαζί μένουν σε νοικιασμένα –από τη διοργανώτρια αρχή- σπίτια.

Το φετινό πρωτάθλημα είχε κανονιστεί να αρχίσει στις 24 Μαρτίου, όμως αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. Δεν θεωρήθηκε σωστό να γίνει από το σπίτι του καθενός, αφού τόσες πολλές διαφορετικές συνδέσεις, ίσως να δημιουργούσαν πρόβλημα και το παιχνίδι να «κολλούσε». Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε μια άλλη λύση.

Την Παρασκευή 27/3 ξεκινά ένα online τουρνουά 3 on 3, με χρηματικά έπαθλα. Στο πρώτο τριήμερο θα διαγωνιστούν απλοί παίκτες που προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο. Δήλωσαν συμμετοχή δεκάδες χιλιάδες άτομα, όμως μόλις 64 ομάδες θα παίξουν στην τριήμερη διοργάνωση. Οι 32 σε Playstation 4 και οι άλλες σε Xbox.

Πέρα από χρήματα, οι νικήτριες των Fan-Brackets θα λάβουν μέρος και στο δεύτερο τουρνουά που αρχίζει 31 του μήνα. Εκεί θα παίξουν –πάντα σε 3 on 3- οι ομάδες της διαδικτυακής Λίγκας του ΝΒΑ, οι κορυφαίες γυναίκες παίκτριες του NBA 2K20, αλλά και διάφοροι influencers. Θα μοιραστούν 25 χιλιάδες δολάρια και οι τελικοί θα γίνουν το Σάββατο 3 Απριλίου. Όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά σε Twitch και Youtube.

Παράλληλα, οι ιθύνοντες του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ συνεχίζουν… κανονικά τη σεζόν, φυσικά στο παιχνίδι. Κάθε μέρα διεξάγονται όλα τα ματς σε simulation mode, ενώ κάποιες αναμετρήσεις παίζονται από επαγγελματίες. Στα social media του ΝΒΑ υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τα σκορ και την εικονική βαθμολογία. Σήμερα το βράδυ, οι Γιούτα Τζαζ θα αντιμετώπιζαν τους Ντάλας Μάβερικς αν υπήρχε δράση. Ο αγώνας πάντως θα παιχτεί στην κονσόλα και θα μεταδοθεί live στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος μέσω twitter, με τον κορυφαίο παίκτη των Τζαζ, τον Ντόνοβαν Μίτσελ να αναλαμβάνει την καθοδήγηση! Ο 24χρονος γκαρντ που προσεβλήθη από κορωνοϊό είναι καλά στην υγεία του και ενημερώνει συνεχώς πως λιώνει στα video games. Πάντως το τελευταίο βράδυ πριν από την κόντρα με τον επαγγελματία του 2K, τον Ronnie2K, ο Μίτσελ αντί να προπονείται, έπαιζε Call of Duty…

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Μέχρι στιγμής έχουν αναβληθεί τα πρώτα οκτώ γκραν πρι του φετινού πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1 και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για αναβολή της σεζόν ολόκληρης. Πάντως, οι διοργανωτές δεν πτοούνται, αφού από την περασμένη Κυριακή ξεκίνησαν το… virtual πρωτάθλημα. Η επίσημη ονομασία είναι F1 Esports Virtual Grand Prix Series και το ντεμπούτο έγινε με το γκραν πρι του Μπαχρέιν.

Μέσω του επίσημου παιχνιδιού  της F1 στο Playstation, ο αγώνας του Μπαχρέιν ήταν μειωμένος σε διάρκεια (μόλις 14 γύροι), όμως είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί πέρα από τους επαγγελματίες gamers, στον αγώνα πήραν μέρος και κανονικοί πιλότοι! Η Mercedes κατέβασε τους δύο «αναπληρωματικούς» πιλότους της, τον Στόφελ Φαντόορν και τον Εστεμπάν Γκουτιέρες, ενώ η Ferrari δύο οδηγούς από την ακαδημία της. Η McLaren πάλι, έριξε στη μάχη τον κανονικό της οδηγό, τον Λάντο Νόρις, παρέα με τον Νίκολας Χάμιλτον, τον αδερφό του παγκόσμιου πρωταθλητή. Από επαγγελματίες οδηγούς (νυν και πρώην) της Φόρμουλα συναντάμε τον Τζόνι Χέρμπερτ, τον Νίκο Χούλκενμπεργκ, τον Άντονι Ντέιβινσον και τον Νικολά Λατιφί, ενώ δεν λείπουν και κάθε λογής celebrities: Ο τραγουδιστής των One Direction, Λίαμ Πέιν, ο επαγγελματίας γκόλφερ, Ίαν Πάουλτερ και ο Κρις Χόι, ο κάτοχος έξι χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων στην ποδηλασία, με τη σημαία της Βρετανίας.

Πάντως το γκραν πρι του Μπαχρέιν δεν το πήρε κανείς από τους παραπάνω. Την καρό σημαία στην οθόνη του αντίκρισε πρώτος, ο Γκιανού Ζου, ο Κινέζος οδηγός της Φόρμουλα 2. Επόμενος αγώνας στις 5 Απριλίου στην εικονική πίστα της Μελβούρνης, με live μετάδοση σε Facebook, YouTube και Twitch.

Εννοείται πως η κάλυψη είναι επαγγελματική, με πάνελ και σχολιασμό τόσο του αγώνα όσο και των χρονομετρημένων δοκιμαστικών που προηγούνται. Επαγγελματική δουλειά…

F1 Bahrain Virtual Grand Prix! Full Race

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ