- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η NSA αποκαλύπτει το μεγάλο «κενό ασφαλείας» των Windows 10
Πώς αντέδρασε η Microsoft στην άνευ προηγουμένου κίνηση της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας
Η μυστική υπηρεσία NSA των ΗΠΑ αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα κενό ασφαλείας στα Windows 10.
Σε μια πρωτοφανή για μυστική υπηρεσία κίνηση που μάλλον δεν έχει προηγούμενο, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ - ο Μεγάλος Ωτακουστής- αποκάλυψε δημοσίως ότι βρήκε ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι χάκερ ή άλλοι κακόβουλοι παράγοντες.
Κανονικά θα περίμενε κανείς -μετά και τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν- η NSA να αποσιωπήσει την «κερκόπορτα» και να την αξιοποιήσει δεόντως προς ίδιον όφελος. 'Αλλωστε, η ίδια έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι έχει εκμεταλλευθεί διάφορες «τρύπες» στα προϊόντα της Microsoft για να «χακάρει» υπολογιστές-στόχους, χωρίς ποτέ να ενημερώσει την εταιρεία. Και δυστυχώς αργότερα μερικά από αυτά τα «εργαλεία» κυβερνοκατασκοπείας έπεσαν και σε χέρια κανονικών χάκερ.
Ήδη η Microsoft έσπευσε να κυκλοφορήσει ευρέως ένα «μπάλωμα» για το πρόβλημα, ενώ νωρίτερα είχε στείλει την αναβάθμιση ασφαλείας στον αμερικανικό στρατό και σε άλλους «ευαίσθητους» χρήστες με διαβάθμιση. Η NSA αποκάλυψε το κενό ασφαλείας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πόσο καιρό γνώριζε περί αυτού, προτού το αποκαλύψει στην Microsoft. Η Υπηρεσία υποστήριξε ότι και στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει εταιρείες για ανάλογα προβλήματα, αλλά με διακριτικό τρόπο.
Το πρόβλημα, που επηρεάζει επίσης τα Windows Server 2016 και 2019, αλλά όχι παλαιότερες εκδόσεις των Windows, υπάρχει στο πρόγραμμα crypt32.dll των Windows 10, το οποίο επιτρέπει σε προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες, όπως τα ψηφιακά πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των προγραμμάτων λογισμικού. Θεωρητικά, το κενό ασφαλείας επιτρέπει σε ένα χάκερ να καμουφλάρει κακόβουλο λογισμικό ως νόμιμο και αξιόπιστο.
Η διευθύντρια κυβερνοασφάλειας της NSA Αν Νιουμπέργκερ δήλωσε ότι η μυστική υπηρεσία αποφάσισε να γνωστοποιήσει την εμπλοκή της στο ζήτημα μετά από αίτημα της Microsoft, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την NSA και τη Microsoft, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος χάκερ έχει εκμεταλλευθεί το κενό ασφαλείας (για την ίδια την NSA, κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι βέβαιος…).
Όπως δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Κρις Μοράλες, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Vectra, «μπορεί κάλλιστα η NSA να έχει ήδη άλλες μεθόδους παραβίασης ενός συστήματος Windows, οπότε απλούστατα δεν χρειαζόταν το νέο κενό ασφαλείας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μπορεί να συμβεί αν τα αγνοήσετε
Περισσότεροι από 500 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα Skills Clubs – Solve for Tomorrow
Νέα δεδομένα δείχνουν ότι επηρεάζονται από γονίδια, περιβάλλον και πρώιμες εμπειρίες όπως ακριβώς και οι άνθρωποι
Η Sony ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να πουλάει τη νέα της κονσόλα με ζημία - Γιατί εκτοξεύθηκε το κόστος κατασκευής
Η πλατφόρμα της Meta λανσάρει παγκοσμίως μια νέα λειτουργία απορρήτου - Πώς λειτουργεί
Τι ζητάμε σήμερα από την κάμερα του smartphone μας;
Υπάρχουν πολλοί καλοί φορητοί υπολογιστές στην αγορά, αλλά αυτός στοχεύει στην κορυφή
Ο διάσημος ηθοποιός μπαίνει στο δημοφιλές videogame στη νέα καλοκαιρινή ενημέρωση
Το άθροισμα της σοφίας της φύσης, της εφευρετικότητας και της σοφίας των ανθρώπων πρέπει να επηρεάσει δυναμικά και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης
Πόσους δορυφόρους έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα
Κανένας κίνδυνος σύγκρουσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Το πολυαναμενόμενο βιντεοπαιχνίδι αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ κερδοφορίας, ξεπερνώντας κινηματογράφο και τηλεόραση
Το λάθος στο air condition που πληρώνεται ακριβά
O LineShine κατέκτησε την κορυφή της λίστας Top500, εκθρονίζοντας τον αμερικανικό El Capitan με επιδόσεις-ρεκόρ
Πώς διδάσκεις όταν η μηχανή ξέρει ήδη την απάντηση; Δύο υπουργοί και δύο εκπαιδευτικοί εξηγούν τι αλλάζει μέσα στην τάξη
Πλήθος βιβλίων για την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση και η διαφορά θεώρησης μεταξύ Δύσης και Ανατολικής Ασίας
Το μυστηριώδες εύρημα του 2ου αιώνα μ.Χ. αποκαλύπτει άγνωστες πρακτικές της ρωμαϊκής εποχής
Πόσο πιθανό σενάριο είναι η φωτιά ή η έκρηξη;
Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο ότι προέρχεται από τον Γαλαξία μας
Τελικά είμαστε εθισμένοι στις αγορές, ή στην προσμονή τους;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.