Τεχνολογια - Επιστημη

Ποιους «απειλεί» η τεχνητή νοημοσύνη;

Τι αναφέρει η έρευνα του Ινστιτούτου Brookings

thanasis_panagopoulos.jpg
Θανάσης Παναγόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
working, office
© Alex Kotliarskyi / Unsplash

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη απειλή για τα διευθυντικά στελέχη παρά για τους φορτηγατζήδες σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Brookings.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και συζητήσεις για το μέλλον της εργασίας τα τελευταία χρόνια, καθώς η τεχνολογία έχει επιτύχει τις υπεράνθρωπες επιδόσεις σε μια σειρά από δύσκολα καθήκοντα, από τις κατασκευές και την ιατρική διάγνωση έως τη συγγραφή νομικών συμβάσεων. Παρ' όλα αυτά είναι ακόμα δύσκολο να δοθεί ακριβής πρόβλεψη σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι τεχνολογίες δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί ευρέως και οι αναλύσεις πρέπει να βασίζονται είτε σε περιπτωσιολογικές μελέτες είτε σε υποκειμενικές εκτιμήσεις από εμπειρογνώμονες για να καθορίσουν ποια επαγγέλματα ενδέχεται να είναι ευαίσθητα στην «επίθεση» από τους αλγόριθμους. Επιπλέον, οι περισσότερες έρευνες μιλάνε συνολικά για τεχνολογίες αυτοματισμού και το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πολλή συζήτηση αλλά να μην υπάρχει μεγάλη σαφήνεια και οι προβλέψεις να κινούνται μεταξύ σε όλη την γκάμα μεταξύ της ουτοπίας και της δυστοπίας.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο αυτό που διαβάζουμε συνεχώς είναι ότι η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα αλλάξουν ριζικά την εργασία για επαγγέλματα όπως οι οδηγοί φορτηγών και οι εργάτες στη βιομηχανία. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να αλλάξει αυτή την παγιωμένη αντίληψη. Το Ινστιτούτο Brookings μας λέει, λοιπόν, ότι οι εξειδικευμένοι και υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι γραφείου θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο. Οι ερευνητές του εξέτασαν το κείμενο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και στη συνέχεια το κείμενο των περιγραφών των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Ποσοστικοποίησαν την αλληλεπικάλυψη προκειμένου να προσδιοριστούν τα είδη των καθηκόντων και επαγγελμάτων που ενδέχεται να επηρεαστούν. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στους ερευνητές να βαθμολογήσουν την «επαγγελματική ανασφάλεια που οφείλεται σε εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης» για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μελλοντική επαγγελματική ζωή των διευθυντικών στελεχών, των στελεχών νομικών εταιρειών και τμημάτων μάρκετινγκ και των προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτά είναι τα άσχημα νέα για τους εργαζόμενους με τα «λευκά κολάρα». Τα καλά νέα είναι ότι θα βρεθεί ευκολότερα τρόπος για την επανεκπαίδευσή τους και την τοποθέτησή τους σε άλλους ρόλους χάρη στο γεγονός ότι ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Σημαντικό εύρημα είναι επίσης ότι οι άντρες εργάζονται σε επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ η μεγάλη εκπροσώπηση των γυναικών σε καθήκοντα που θέλουν ανθρώπινη επαφή (όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και οι υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας) φαίνεται να τις προστατεύει. Επίσης, οι μικρότερες και πιο αγροτικές κοινότητες με τις πολλές χειρωνακτικές εργασίες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην «αναστάτωση» που φέρνει η τεχνολογία από ότι οι μεγαλύτερες αστικές. Η πληροφορία, η τεχνολογία και η διαχειριστική οικονομία, ο προσανατολισμός στην ανάλυση, την πρόβλεψη και τη στρατηγική −όλα όσα υπόσχεται να αντιμετωπίσει η τεχνητή νοημοσύνη− έχουν αστική καταγωγή.

Με πληροφορίες από brookings.edu

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.