Τεχνολογια - Επιστημη

Γιατί γίνεται χαμός με το Like Patrol, τον «κατάσκοπο» του Instagram

Οι καταγγελίες για «φακέλωμα» των χρηστών και παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι απαντούν οι προγραμματιστές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
like-patrol23.gif

Η Apple απαγορεύει την αμφιλεγόμενη εφαρμογή «Like Patrol» στον απόηχο των αντιδράσεων για τον τρόπο που αυτή συλλέγει δεδομένα στο Instagram.

Μπλόκο στο «Like Patrol» βάζει η Apple. Η εφαρμογή-κατάσκοπος επέτρεπε στον χρήστη, με την ανάλογη χρέωση φυσικά, να ενημερώνεται για δημοσιεύσεις στις οποίες οι «φίλοι» του έχουν κάνει like, καθώς και το ποιους είχαν ακολουθήσει πρόσφατα. Οι δημιουργοί της συγκεκριμένης εφαρμογής δεν σκοπεύουν, πάντως, να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη, σχεδιάζουν την αντεπίθεσή τους, πατώντας πάνω στο γεγονός ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι δημόσια. Υπενθυμίζεται ότι το Instagram είχε ξεκινήσει τη διαδικασία πριν από μερικές εβδομάδες για να τερματιστεί η λειτουργία του Like «Patrol».

«Υπάρχει μια ισχυρή υποκρισία στην καταδίκη του Facebook από την εφαρμογή μας» δήλωσε στο BBC, ο προγραμματιστής της εφαρμογής Sergio Luis Quintero και ισχυρίζεται πως αυτή δεν συλλέγει δεδομένα από χρήστες του Instagram, αλλά παρέχει στους χρήστες ένα εργαλείο για την αναδιάταξη των πληροφοριών που είναι ήδη διαθέσιμες.

Και προσθέτει: «Σχεδιάζουμε να ασκήσουμε έφεση σε αυτήν την απόφαση τις επόμενες ημέρες».

«Η εφαρμογή απομόνωσε τα δεδομένα των ανθρώπων, γι’ αυτό λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα επιβολής εναντίον της» απαντά εκπρόσωπος του Instagram.

Η αφαίρεση της εφαρμογής «Like Patrol» αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τo Cnet, ενώ δεν ήταν ποτέ διαθέσιμη στο Google Play. Μέχρι πρόσφατα, το Instagram είχε ενεργοποιήσει σειρά δικών του μέσων προκειμένου να μπορεί ο χρήστης να... ρίχνει μια ματιά στη δραστηριότητα των φίλων του στην πλατφόρμα. Αναγνωρίζοντας, όμως, ότι και το δικό του «Following Tab» έφερε σε δύσκολη θέση αρκετούς χρήστες, όταν διαπίστωναν το πόσο εκτεθειμένες ήταν οι επιλογές τους, προχώρησε στην κατάργησή του.

«Οι εφαρμογές όπως το "Like Patrol" αντιπροσωπεύουν μόνο έναν από τους τρόπους, με τους οποίους η τεχνολογία βοήθησε τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν άλλους», δήλωσε η εταιρεία ασφάλειας Malwarebytes.

Σημειώνεται πως η απαγόρευση της εφαρμογής σημαίνει ότι αφαιρείται η δυνατότητα του download. Όσοι, όμως, την έχουν ήδη κατεβάσει, αυτή παραμένει στο κινητό και λειτουργεί κανονικά εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.