Στη Βουλγαρία η παρουσίαση των πρώτων ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών
Στις 8 χώρες που επελέγησαν από τις Βρυξέλλες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε τη Βουλγαρία να είναι μια από τις 8 χώρες που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές.
Η ΕΕ επέλεξε 8 χώρες και τους αντίστοιχους χώρους υποδοχής που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως ο σχεδιασμός νέων φαρμάκων και υλικών, η πρόγνωση του καιρού, η εξατομικευμένη ιατρική, η βιολογική μηχανική, η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια κ.α.
Η Κοινή Επιχείρηση Ευρωπαϊκής Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC) επέλεξε οκτώ χώρους για τα κέντρα υπερυπολογιστικής σε οκτώ κράτη μέλη. Οι χώροι εγκατάστασης θα βρίσκονται στη Σόφια (Βουλγαρία), στη Βαρκελώνη (Ισπανία), στη Μπολόνια (Ιταλία) στο Μπίσεν (Λουξεμβούργο), στο Μίνιο (Πορτογαλία), στο Μάριμπορ (Σλοβενία), στην Οστράβα (Τσεχία) και στο Κατζαάνι (Φινλανδία).
Συνολικά, τα κέντρα θα τελούν υπό τη διαχείριση κοινοπραξιών, στις οποίες μετέχουν 19 εκ των 28 χωρών που συμμετέχουν στην κοινή επιχείρηση. Μαζί με τα κονδύλια της ΕΕ, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ. Οι ακριβείς ρυθμίσεις χρηματοδότησης των νέων υπερυπολογιστών θα αποτυπωθούν στις συμφωνίες υποδοχής που θα υπογραφούν σύντομα.
Οι οκτώ υπερυπολογιστές θα περιλαμβάνουν τρεις προδρόμους των μηχανών εξακλίμακας (δυναμικότητας πάνω από 150 Petaflop, δηλαδή ικανούς να εκτελούν 150 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο), οι οποίοι θα βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, και πέντε μηχανές πετακλίμακας (δυναμικότητας τουλάχιστον 4 Petaflop, δηλαδή ικανές να εκτελούν τέσσερα εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο).
Ο πρόδρομος των συστημάτων εξακλίμακας αναμένεται να προσφέρει τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ από ό,τι τα σημερινά κορυφαία συστήματα υπερυπολογιστικής της Σύμπραξης Προηγμένης Υπολογιστικής στην Ευρώπη (PRACE). Μαζί με τα συστήματα πετακλίμακας, θα διπλασιάσουν τους υπερυπολογιστικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για χρήση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτούς θα έχουν πρόσβαση πολλοί περισσότεροι χρήστες.
Κατά τους προσεχείς μήνες, η EuroHPC θα υπογράψει συμφωνίες με τις επιλεγμένες οντότητες υποδοχής και τις αντίστοιχες κοινοπραξίες υποδοχής. Οι υπερυπολογιστές αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, προς όφελος των Ευρωπαίων χρηστών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα. Όλοι οι νέοι υπερυπολογιστές θα συνδέονται με το πανευρωπαϊκό δίκτυο υψηλής ταχύτητας GEANT, όπως και οι υφιστάμενοι υπερυπολογιστές που αποτελούν μέρος της PRACE.
Τις επόμενες ημέρες, στελέχη της Επιτροπής θα συναντήσουν εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων και των σχετικών κέντρων υπερυπολογιστικής για να παρουσιάσουν τις εξελίξεις. Η EuroHPC, που προτάθηκε από την Επιτροπή και υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ, συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2018 προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει μια υπερυπολογιστική υποδομή παγκόσμιας κλάσης έως τα τέλη του 2020. Τον Φεβρουάριο του 2019, η EuroHPC δρομολόγησε τις πρώτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να επιλέξει τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους υπερυπολογιστές έως τα τέλη του 2020.
Η υπερυπολογιστική αποτελεί βασική προτεραιότητα του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018 στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και το οποίο περιλαμβάνει πρόταση 2,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της υπερυπολογιστικής στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2021-2027. Ο προϋπολογισμός αυτός θα επιτρέψει στην EuroHPC να στηρίξει την αγορά υπερυπολογιστών εξακλίμακας (δηλαδή χιλίων Petaflop) έως το 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.