- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στη Βουλγαρία η παρουσίαση των πρώτων ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών
Στις 8 χώρες που επελέγησαν από τις Βρυξέλλες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε τη Βουλγαρία να είναι μια από τις 8 χώρες που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές.
Η ΕΕ επέλεξε 8 χώρες και τους αντίστοιχους χώρους υποδοχής που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως ο σχεδιασμός νέων φαρμάκων και υλικών, η πρόγνωση του καιρού, η εξατομικευμένη ιατρική, η βιολογική μηχανική, η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια κ.α.
Η Κοινή Επιχείρηση Ευρωπαϊκής Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC) επέλεξε οκτώ χώρους για τα κέντρα υπερυπολογιστικής σε οκτώ κράτη μέλη. Οι χώροι εγκατάστασης θα βρίσκονται στη Σόφια (Βουλγαρία), στη Βαρκελώνη (Ισπανία), στη Μπολόνια (Ιταλία) στο Μπίσεν (Λουξεμβούργο), στο Μίνιο (Πορτογαλία), στο Μάριμπορ (Σλοβενία), στην Οστράβα (Τσεχία) και στο Κατζαάνι (Φινλανδία).
Συνολικά, τα κέντρα θα τελούν υπό τη διαχείριση κοινοπραξιών, στις οποίες μετέχουν 19 εκ των 28 χωρών που συμμετέχουν στην κοινή επιχείρηση. Μαζί με τα κονδύλια της ΕΕ, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ. Οι ακριβείς ρυθμίσεις χρηματοδότησης των νέων υπερυπολογιστών θα αποτυπωθούν στις συμφωνίες υποδοχής που θα υπογραφούν σύντομα.
Οι οκτώ υπερυπολογιστές θα περιλαμβάνουν τρεις προδρόμους των μηχανών εξακλίμακας (δυναμικότητας πάνω από 150 Petaflop, δηλαδή ικανούς να εκτελούν 150 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο), οι οποίοι θα βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, και πέντε μηχανές πετακλίμακας (δυναμικότητας τουλάχιστον 4 Petaflop, δηλαδή ικανές να εκτελούν τέσσερα εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο).
Ο πρόδρομος των συστημάτων εξακλίμακας αναμένεται να προσφέρει τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ από ό,τι τα σημερινά κορυφαία συστήματα υπερυπολογιστικής της Σύμπραξης Προηγμένης Υπολογιστικής στην Ευρώπη (PRACE). Μαζί με τα συστήματα πετακλίμακας, θα διπλασιάσουν τους υπερυπολογιστικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για χρήση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτούς θα έχουν πρόσβαση πολλοί περισσότεροι χρήστες.
Κατά τους προσεχείς μήνες, η EuroHPC θα υπογράψει συμφωνίες με τις επιλεγμένες οντότητες υποδοχής και τις αντίστοιχες κοινοπραξίες υποδοχής. Οι υπερυπολογιστές αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, προς όφελος των Ευρωπαίων χρηστών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα. Όλοι οι νέοι υπερυπολογιστές θα συνδέονται με το πανευρωπαϊκό δίκτυο υψηλής ταχύτητας GEANT, όπως και οι υφιστάμενοι υπερυπολογιστές που αποτελούν μέρος της PRACE.
Τις επόμενες ημέρες, στελέχη της Επιτροπής θα συναντήσουν εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων και των σχετικών κέντρων υπερυπολογιστικής για να παρουσιάσουν τις εξελίξεις. Η EuroHPC, που προτάθηκε από την Επιτροπή και υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ, συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2018 προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει μια υπερυπολογιστική υποδομή παγκόσμιας κλάσης έως τα τέλη του 2020. Τον Φεβρουάριο του 2019, η EuroHPC δρομολόγησε τις πρώτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να επιλέξει τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους υπερυπολογιστές έως τα τέλη του 2020.
Η υπερυπολογιστική αποτελεί βασική προτεραιότητα του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018 στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και το οποίο περιλαμβάνει πρόταση 2,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της υπερυπολογιστικής στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2021-2027. Ο προϋπολογισμός αυτός θα επιτρέψει στην EuroHPC να στηρίξει την αγορά υπερυπολογιστών εξακλίμακας (δηλαδή χιλίων Petaflop) έως το 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπορεί να εκτελεί περίπου 85,69 τετράκις εκατομμύρια υπολογιστικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο
Η εταιρεία πίσω από το Claude προετοιμάζεται για την είσοδό της στο χρηματιστήριο με μια κίνηση δισεκατομμυρίων
Το Wedium φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί χωρίς να αντιγράψει τους εθιστικούς μηχανισμούς των social media
Βρίσκεται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Συναντήσαμε τον θρυλικό ιδρυτή της Boston Dynamics, στο Άμπου Ντάμπι και μιλήσαμε για την επόμενη ημέρα της ρομποτικής και τα όρια της physical AI
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον μετασχηματισμό των θέσεων και όχι μόνο στην πλήρη υποκατάστασή τους
Το σπάνιο φαινόμενο που εξέπληξε τους αστρονόμους
Τι εξετάζουν οι ερευνητές
Το γαλλικό ηλεκτρονικό ντουέτο δημιούργησε την πρωτότυπη μουσική του πολυαναμενόμενου βιντεοπαιχνιδιού
Πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του συνδρόμου Μαρφάν σε αιλουροειδή παγκοσμίως
SOFT AND FUTURE SCIENCE: Τα πιο πρόσφατα «μικρά» επιστημονικά νέα — αυτά που προκαλούν απορία, θαυμασμό, συζήτηση, και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου
Τα όρια της τεχνολογίας και η ανάγκη για ανθρώπινο έλεγχο
Προειδοποίηση για τις επιθέσεις της AI
Ο εφιάλτης που περιγράφει η Anthropic
Πώς θα λειτουργεί και ποιες πλατφόρμες αφορά
SOFT AND FUTURE SCIENCE: Τα πιο πρόσφατα «μικρά» επιστημονικά νέα — αυτά που προκαλούν απορία, θαυμασμό, συζήτηση, και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου
«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Microsoft
Συμμετείχαν επιστήμονες από κορυφαία ευρωπαϊκά ιδρύματα - Συζητήσεις για ίδρυση Ινστιτούτου
Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό των ανηλίκων κάτω των 15 ετών από τα κοινωνικά δίκτυα. Πώς θα γίνεται η επαλήθευση ηλικίας, ποιες πλατφόρμες αφορά και ποιος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.