- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τρία αδέρφια στο Καπανδρίτι έφτιαξαν το «έξυπνο» κολάρο για πρόβατα
Η Ελένη, ο Παναγιώτης και η Μαρία εξηγούν στην ΑΤΗΕΝS VOICE τι κάνει η πατέντα τους και υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή των κτηνοτρόφων
Τρία αδέρφια από το Καπανδρίτι έφτιαξαν το έξυπνο κολάρο που λύνει τα χέρια των κτηνοτρόφων.
Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες τα τρία αδέρφια, η Ελένη, η Μαρία και ο Παναγιώτης Μαντάς, φοιτητές στο Πολυτεχνείο και στο Καποδιστριακό, κέρδισαν τη πρώτη θέση στον Μαραθώνιο Καινοτομίας «Crowdhackathon #Agrifood», που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εφαρμογή που έφτιαξαν; Ένα έξυπνο κολάρο που υπόσχεται να διευκολύνει τον έλεγχο του κοπαδιού και να κάνει τη ζωή του κτηνοτρόφου πιο εύκολη.
«Σκεφτήκαμε απλά ότι θέλουμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο τον κτηνοτροφικό κλάδο. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό τα ζώα κτηνοτροφίας να είναι υγιή και παραγωγικά γιατί εξαρτάται και η δική μας υγεία από αυτό. Γι’αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε ένα εγχείρημα που απευθύνεται σε όλους τους κτηνοτρόφους που θα ήθελαν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του κοπαδιού τους και να έχουν τη συνολική του εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Η χρήση είναι πολύ εύκολη και μετά την τοποθέτηση του δεν απαιτείται περαιτέρω ενασχόληση με αυτό. Όλος ο έλεγχος γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα που σχεδιάζουμε με τον πιο εύληπτο τρόπο ενώ αναπτύσσουμε και εφαρμογή για το κινητό» εξηγούν τα παιδιά στην ATHENS VOICE.
Πως λειτουργεί όμως το έξυπνο κολάρο; Πρωτίστως με βάση το GPS tracker και τους αισθητήρες που διαθέτει για οξυγόνο και παλμούς ενώ το πρόγραμμα που έφτιαξαν τα αδέρφια επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που συλλέγει το κολάρο και τα προβάλει στο site για τον κτηνοτρόφο. Μέσα από αυτό, θα μπορεί ο κτηνοτρόφος να βλέπει αν κάποιο ζώο παρουσιάζει ασυνήθιστα ζωτικά στοιχεία, πόσο κοιμάται, για να ξέρει περίπου και πόσο παραγωγικό θα είναι, πότε έχει οίστρο και φυσικά θα παρακολουθεί τη θέση όλων για να αποφεύγονται οι κλοπές ή ακόμα και οι επιθέσεις από άγρια ζώα.
Μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά υπάρχουν μόνο κολάρα με GPS, χωρίς αισθητήρες, μικρή αυτονομία μπαταρίας και πολύ περιορισμένη εμβέλεια GPS, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε κηδεμόνες ζώων συντροφιάς. Το σχέδιο των παιδιών όμως παρουσιάζει επιπλέον καινοτομίες καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, με τη χρήση του προγράμματος θα μπορεί ο κτηνοτρόφος να ξέρει περίπου πόσο θα είναι η συνολική παραγωγή του και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναπαραγωγή. Ακόμη θα μπορεί να προλαμβάνει νόσους και την εξάπλωση τους, αλλά και να μειώσει τη ζημία του. Ταυτόχρονα, το κολάρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αδέσποτα ζώα.
«Τα αδέσποτα αποτελούν μείζον ζήτημα της πλειοψηφίας των δήμων, οι οποίοι λόγω έλλειψης υποδομών αδυνατούν να τα διαχειριστούν. Το αρχικό μας πρότζεκτ, με το οποίο ασχολούμαστε από πέρυσι έχει ως στόχο τη χρήση του συστήματος για τον έλεγχο των αδέσποτων σκύλων στις πόλεις. Το hardware έχει την ίδια μορφή, αλλάζουμε τις παραμέτρους για να συλλέγουν και να προβάλουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα είναι ότι το δικό μας κολάρο εμφανισιακά δε φαίνεται ότι φέρει όλα όσα αναφέραμε, φαίνεται δηλαδή σαν ένα συνηθισμένο κολάρο».
Η ‘πατέντα’ των τριών αδερφών αναμένεται να βγει στην αγορά στο επόμενο διάστημα μετά τις τελευταίες τελειοποιήσεις καθώς είναι πλήρως λειτουργικό τόσο το hardware όσο και το software. Η τιμή θα εξαρτάται από την ποσότητα που θα παράγεται, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ξεκινάει από τα 20 ευρώ το τεμάχιο. Κατά πόσο εύκολο όμως είναι για ένα νέο παιδί να ξεκινήσει το δικό του επιχειρηματικό βήμα από το μηδέν, στην ελληνική πραγματικότητα όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα; «Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα σίγουρα, αλλά αν έχεις μία χρήσιμη ιδέα υπάρχουν ευκαιρίες και δομές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις το ξεκίνημα» μας εξηγούν τα παιδιά και συμπληρώνουν «Πρέπει να έχεις υπομονή και πίστη για την ιδέα σου, να είσαι διατεθιμένος να ακούσεις όσους μπορούν να σε βοηθήσουν κρατώντας το μυαλό σου ανοιχτό. Το τί συμβαίνει μετά το ξεκίνημα είναι κάτι που περιμένουμε να το ζήσουμε».
Περισσότερα αλλά και τρόπους επικοινωνίας μπορείς να βρεις στη σελίδα τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο ανθρώπινης πλύσης
«Εξαιρετικά ανεπαρκής ο έλεγχος - Επιλέγει να μην τον εφαρμόσει»
Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς στους τεχνολόγους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.