- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο δορυφόρος ΑΤΗΕΝΑ θα εκτοξευθεί το 2028 (video)
Η ελληνική συμμετοχή στον δορυφόρο ακτίνων-Χ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κρήτης συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη προηγμένου λογισμικού για την λειτουργία και την ανάλυση των δεδομένων του οργάνου WFI του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ, ATHENA.
O δορυφόρος ATHENA είναι συνεργασία της Eυρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος (ΕSA), της NASA και της Iαπωνικής Jaxa και θα παρατηρήσει την ακτινοβολία που εκλύεται στο Σύμπαν στις υψηλές ενέργειες. Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το 2028 και θα πραγματοποιηθεί με τον καινούριο και πιο προηγμένο πύραυλο της ESA τον Ariane 6.
Ο ATHENA θα είναι εξοπλισμένος με ένα τηλεσκόπιο 12m και δύο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης. Το ένα θα παρέχει υψηλής ευκρίνειας φάσματα και το άλλο θα παρατηρεί το σύμπαν μέσω κάμερας με μεγάλο οπτικό πεδίο. Αυτά τα όργανα θα επιτρέψουν στο τηλεσκόπιο ATHENA να παρατηρήσει το σύμπαν με 100 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τα σημερινά τηλεσκόπια ακτίνων-Χ.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να παρατηρήσει τις πιο απομακρυσμένες μελανές οπές στα κέντρα γαλαξιών καθώς και τα πρώτες συγκεντρώσεις γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν. Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει ο δορυφόρος ATHENA θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα διεθνές συνέδριο στο Παλέρμο της Ιταλίας. Οι δραστηριότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχετικά με τον δορυφόρo ATHENA της ESA υποστηρίζονται και από το πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities for High Energy Astrophysics) στα πλαίσια του H2020 (European Union Horizon 2020 Research Infrastructure Program).
To AHEAD αποτελεί το πιο σημαντικό δίκτυο επικοινωνίας της κοινότητας αστροφυσικής υψηλών ενεργειών στην Ευρώπη. Σε αυτό συμμετέχουν 26 από τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από 16 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σκοπός του προγράμματος είναι η Ευρώπη να παραμείνει στην αιχμή των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων και να εξελίξει περαιτέρω τις υποδομές της για την κατασκευή μελλοντικών διαστημικών τηλεσκοπίων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποστολή ATHENA. Σημειώνουμε ότι το pre-event της φετινής Βραδιάς Ερευνητή που θα διοργανώσει το ΕΑΑ την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Επισκεπτών του Θησείου, το AHEAD θα είναι εκεί για να ενημερώσει το κοινό για τον δορυφόρο ATHENA και την αστροφυσική υψηλών ενεργειών, μέσα από βίντεο, φυλλάδια και αφίσες!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H εταιρεία στοχεύει να διαθέτει έως το 2029 μια κβαντική μηχανή ικανή να επιλύει πραγματικά προβλήματα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες
Η μητρική εταιρεία της Google προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στην ιστορία
Ο Ελληνοολανδός γιατρός που προετοιμάζει τα χειρουργεία του διαστήματος
«Η Ευρώπη δεν έχει χάσει τη μάχη της AI, αλλά κινδυνεύει να αυτοϋπονομευθεί», λέει ο CEO του 28 DIGITAL
Βιολόγοι εξηγούν πώς η εξέλιξη και η ανατομία δημιούργησαν τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φωνής
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περίπου 900 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς,
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν μαζικές αλλαγές και λιγότερους εργαζόμενους
Ο 48χρονος προγραμματιστής και μουσικός με οπτική αναπηρία μιλά για τη ζωή σε μια αφιλόξενη Ελλάδα, την AI και τη μάχη να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος
Η πλατφόρμα δημιουργεί το Pornhub Sapphic, με περιεχόμενο εστιασμένο στη γυναικεία απόλαυση
Πρόκειται περί αληθινής αγγελίας – Τα προσόνα που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι
Βίντεο δείχνει τον πύραυλο να τυλίγεται στις φλόγες
Η Κίνα προχωρά στα δικά της σχέδια για την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη έως το 2030
Χρήστες εκφράζουν φόβους για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική
Ο επικεφαλής της OpenAI βλέπει πλέον τα πράγματα διαφορετικά
Η τεχνολογία εντυπωσιάζει, αλλά δημιουργεί ερωτήματα για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη
Η τεχνολογία θα προσφέρει τα εργαλεία, αλλά η ιατρική πιθανολογείται ότι θα παραμείνει, στην ουσία της, μια βαθιά ανθρώπινη επιστήμη.
Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και η ανάγκη για ρύθμιση
Νέα μελέτη συνδέει τα χέρια, τον εγκέφαλο και το περπάτημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.