Τεχνολογια - Επιστημη

Ο δορυφόρος ΑΤΗΕΝΑ θα εκτοξευθεί το 2028 (video)

Η ελληνική συμμετοχή στον δορυφόρο ακτίνων-Χ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athena X-Ray Observatory

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κρήτης συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη προηγμένου λογισμικού για την λειτουργία και την ανάλυση των δεδομένων του οργάνου WFI του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ, ATHENA.

O δορυφόρος ATHENA είναι συνεργασία της Eυρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος (ΕSA), της NASA και της Iαπωνικής Jaxa και θα παρατηρήσει την ακτινοβολία που εκλύεται στο Σύμπαν στις υψηλές ενέργειες. Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το 2028 και θα πραγματοποιηθεί με τον καινούριο και πιο προηγμένο πύραυλο της ESA τον Ariane 6.

Ο ATHENA θα είναι εξοπλισμένος με ένα τηλεσκόπιο 12m και δύο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης. Το ένα θα παρέχει υψηλής ευκρίνειας φάσματα και το άλλο θα παρατηρεί το σύμπαν μέσω κάμερας με μεγάλο οπτικό πεδίο. Αυτά τα όργανα θα επιτρέψουν στο τηλεσκόπιο ATHENA να παρατηρήσει το σύμπαν με 100 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τα σημερινά τηλεσκόπια ακτίνων-Χ.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να παρατηρήσει τις πιο απομακρυσμένες μελανές οπές στα κέντρα γαλαξιών καθώς και τα πρώτες συγκεντρώσεις γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν. Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει ο δορυφόρος ATHENA θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα διεθνές συνέδριο στο Παλέρμο της Ιταλίας. Οι δραστηριότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχετικά με τον δορυφόρo ATHENA της ESA υποστηρίζονται και από το πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities for High Energy Astrophysics) στα πλαίσια του H2020 (European Union Horizon 2020 Research Infrastructure Program).

To AHEAD αποτελεί το πιο σημαντικό δίκτυο επικοινωνίας της κοινότητας αστροφυσικής υψηλών ενεργειών στην Ευρώπη. Σε αυτό συμμετέχουν 26 από τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από 16 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σκοπός του προγράμματος είναι η Ευρώπη να παραμείνει στην αιχμή των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων και να εξελίξει περαιτέρω τις υποδομές της για την κατασκευή μελλοντικών διαστημικών τηλεσκοπίων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποστολή ATHENA. Σημειώνουμε ότι το pre-event της φετινής Βραδιάς Ερευνητή που θα διοργανώσει το ΕΑΑ την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Επισκεπτών του Θησείου, το AHEAD θα είναι εκεί για να ενημερώσει το κοινό για τον δορυφόρο ATHENA και την αστροφυσική υψηλών ενεργειών, μέσα από βίντεο, φυλλάδια και αφίσες!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.