gettyimages-152807954.jpg
2012, Στιγμιότυπο από το πάρτι εγκαινίων των γραφείων της Google στο Βερολίνο, © Adam Berry/Getty Images/Ideal Image
Τεχνολογια - Επιστημη

Όσα δεν ξέρεις για την Google και βαριέσαι να γκουγκλάρεις

20 χρόνια από τη δημιουργία της. Αυτή είναι η ιστορία της
atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεπτέμβριος 2018. Πριν 20 χρόνια ακριβώς η Google μπήκε στη ζωή μας σαν μία ευάερη, καθαρή, μίνιμαλ σελίδα αναζήτησης. Ολόλευκη, με ένα κεντρικό χρωματιστό λογότυπο και ένα παράθυρο για search. Τίποτε άλλο. Ανακούφιση για τα μάτια αλλά και για τις ταχύτητες της σύνδεσής μας, που τότε σερνότανε λίγο-πολύ, ειδικά όταν ανοίγαμε σελίδες για να ψάξουμε κάτι, βαριές κι ασήκωτες από διαφημίσεις και παράθυρα που ανοιγοκλείνανε.

Στο γύρισμα του αιώνα, το 1999, το βιβλίο “Internet 101” στο λήμμα Google έδινε τον εξής ορισμό: «Google (www.google.com) καθαρά μία μηχανή αναζήτησης - ούτε καιρός, ούτε ροή ειδήσεων, ούτε σύνδεσμοι χορηγών, ούτε διαφημίσεις, ούτε κάτι να σου αποσπά την προσοχή, ούτε portal σκουπίδια. Απλώς και μόνο μία γρήγορη σελίδα αναζήτησης. Ανταμείψτε τους με μία επίσκεψη».

Σήμερα, 19 χρόνια, μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτήν τη γρήγορη, λευκή σελίδα αναζήτησης. Ίσως μόνο το Google Doodle που κάποιες μέρες μέσα στο χρόνο γιορτάζει κάποιες επετείους με τις έξυπνες, θεαματικές, καλλιτεχνικές παραλλάξεις του λογότυπου, ανάλογα με το τιμώμενο πρόσωπο/γεγονός.

Η ιστορία 

Από ένα μικρό γκαράζ απ’ όπου ξεκίνησε αυτή η θεαματική πορεία επιτυχίας, μέχρι τις σημερινές τεράστιες εγκαταστάσεις του Googleplex, η ιστορία πάει κάπως έτσι:

Ίδρυση: 4 Σεπτεμβρίου 1998.

Ιδρυτές: Larry Page και Sergey Brin

Ας πάμε πίσω, στο 1995, στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Ο Sergey Brin, ήδη σπουδαστής εκεί, είχε αναλάβει να ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις τον μέλλοντα συμφοιτητή του Larry Page. Σε εκείνη την πρώτη συνάντηση, λέει ο μύθος, οι δυο τους είχαν διαφωνήσει σχεδόν στα πάντα – αυτό όμως δεν εμπόδισε τη συνεργασία τους την επόμενη χρονιά. Δουλεύοντας ο καθένας από το δωμάτιό του στη φοιτητική εστία, έστησαν μία μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούσε τα links κάθε σελίδας, σαν μέτρο αναγνώρισης για το πόσο σημαντική ήταν αυτή στο διαδίκτυο. Πρώτη ονομασία εκείνης της μηχανής: Backrub. (Κάτι σαν μασάζ στην πλάτη που σε ξεκουράζει και σε ανακουφίζει από ώρες ακινησίας ψάχνοντας αδιέξοδα).

Ευτυχώς το όνομα άλλαξε γρήγορα σε Google: ένα παιχνίδι ανάμεσα στην μαθηματική έκφραση για τον αριθμό 1 που ακολουθείται από 100 μηδενικά που ταίριαζε ιδανικά με την ιδέα που είχαν για την αποστολή τους οι δύο δημιουργοί: «να οργανώσουν τις παγκόσμιες πληροφορίες και να τις κάνουν προσβάσιμες και χρήσιμες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».

3117383.jpg
© EPA/PETER FOLEY

Μέσα σε μερικά χρόνια η Google κέντρισε την προσοχή όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των επενδυτών της Silicon Valley. Τον Αύγουστο του 1998, ο συν-ιδρυτής της Sun, Andy Bechtolsheim έδωσε στον Larry και τον Sergey ένα τσεκ των 100 χιλιάδων δολαρίων και η Google Inc. μόλις είχε επίσημα γεννηθεί. Με αυτή την επένδυση, ήρθε και η πρώτη αναβάθμιση: από τους κοιτώνες της φοιτητικής εστίας, τα γραφεία της εταιρείας μεταφέρθηκαν σε ένα συνοικιακό γκαράζ στο Menlo Park, στην California, ιδιοκτησία της Susan Wojcicki (η οποία έγινε η κατά σειρά 16η προσληφθείσα υπάλληλος της εταιρείας και από τον Φεβρουάριο του 2014 είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο YouTube).

3117383.jpg
© EPA/PETER FOLEY

© EPA/PETER FOLEY

sydney_google_office.max-2800x2800.png
Τα γραφεία της Google στο Σίδνεϊ

Το σκηνικό των νέων γραφείων αποτελούνταν από εκείνους τους παλιούς, χοντροκομμένους υπολογιστές της εποχής, ένα τραπέζι του πινγκ-πονγκ, ένα χαλί σε έντονο μπλε χρώμα και άνθρωποι που δούλευαν ατέλειωτες ώρες από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα. Οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και η διάθεση για χαρούμενα χρώματα στο εργασιακό περιβάλλον συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.

sydney_google_office.max-2800x2800.png
Τα γραφεία της Google στο Σίδνεϊ

Τα γραφεία της Google στο Σίδνεϊ

Από την αρχή ακόμα, φαινόταν η παιχνιδιάρικη διάθεση των δύο συνεργατών. Το κουτί του βασικού server της εταιρείας ήταν συναρμολογημένο από τουβλάκια Lego, ενώ το πρώτο “Doodle” του 1998 ήταν η φιγούρα ενός ανθρώπου στη μέση του λογότυπου που δήλωνε ότι όλη η ομάδα της Google θα λάμβανε μέρος στο γνωστό φεστιβάλ της ερήμου, το Burning Man. Τα δύο εταιρικά μότο στον κώδικα δεοντολογίας της Google ήταν: “Don't be evil” και “The ten things we know to be true”.  «Μην είστε κακοί» και «Τα δέκα πράγματα που γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια». Αυτό ήταν το πνεύμα της εταιρείας. Η οποία μεγάλωσε πολύ γρήγορα και άρχισε να προσλαμβάνει μηχανικούς, να στελεχώνει το τμήμα πωλήσεων, και γρήγορα χρειάστηκε να μετακομίσει στο “Googleplex”, τις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Mountain View, στην Καλιφόρνια. Και φυσικά, από τις πρώτες μέρες κιόλας απέκτησε το κλασικό σκυλάκι της εταιρείας, αγαπημένο pet όλων των υπαλλήλων, τον Yoshka. Ο οποίος, ναι, είχε και δικό του blog.

yoshka.jpg

Απόσπασμα από το blog του Yoshka

«Όταν πρωτοξεκίνησα στην Google, η βασική δουλειά μου ήταν να ξαπλώνω στο προαύλιο και να περιμένω τον άνθρωπο της UPS. Ο μπαμπάς μου κι εγώ ήμασταν οι πρώτοι που εμφανιζόμασταν στην εταιρία πριν τις 11 το πρωί, οπότε γίναμε εκ των πραγμάτων οι ρεσεψιονίστες για λίγο καιρό. Πάντα είμαι πολύ ευγενικός με τους επισκέπτες.

yoshka.jpg

dsc_0386.jpg

Όταν μετακομίσαμε στο Mountain View το καλοκαίρι του 1999, άρχισα να κάνω ολοήμερες βάρδιες. Έπαιρνα συνεντεύξεις από πολλούς ανθρώπους αλλά καθόλου από σκύλους. Εκείνες τις εποχές, λίγοι από αυτούς ήταν online αλλά και πάλι, δεν μπορείς να ξέρεις μερικές φορές. Τελικά ξαναγύρισα στη μερική απασχόληση και περνούσα πολλές ώρες χαζεύοντας τις πάπιες στη λιμνούλα κοντά στα γραφεία μας. Γοητευτικό, δεν λέω, αλλά δεν με γέμιζε.

Τώρα το γραφείο μου είναι στον τρίτο όροφο. Αυτές τις μέρες παίρνω το ασανσέρ κι ανεβαίνω, γιατί πέρσι χτύπησα το δεξί μου πόδι. Τώρα έχει κι άλλα σκυλιά στην Google, αλλά πολλά από αυτά είναι πολύ μικρόσωμα, τύπου King Charles Spaniels. Και Yorkies. Όταν ο μπαμπάς μου με παρκάρει έξω από το café της Google, μου αρέσει να με προσέχουν όλοι οι περαστικοί. Ξέρουν μέχρι και το όνομά μου! Και στο αίθριο έχει και μπάρμπεκιου κάθε μέρα, όλο το καλοκαίρι. Η ζωή είναι ωραία».

dsc_0386.jpg

fcz4vql4horz.jpg

Η αναζήτηση συνεχίζεται

Η Google λέει ότι συνεχίζει να αναζητά τις καλύτερες απαντήσεις σε οτιδήποτε κι αν κάνει. Σήμερα, περισσότεροι από 60.000 υπάλληλοι από 50 διαφορετικές χώρες απασχολούνται στα εκατοντάδες προϊόντα της εταιρείας που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, από το YouTube μέχρι τα Android και το Smartbox και φυσικά το Google Search. Τα κουτιά των servers φτιαγμένα από Lego μπορεί να μην υπάρχουν πια, αλλά στην εταιρεία μπήκαν μερικά ακόμα σκυλάκια ενώ η διάθεση για «οτιδήποτε τεχνολογικό» κυριαρχεί παντού εκεί μέσα.

fcz4vql4horz.jpg

Ο Δεκάλογος της Google - «10 πράγματα που ξέρουμε σίγουρα ότι είναι αλήθεια»

Η Google παραδέχεται ότι κατά καιρούς, ανανεώνει αυτή την πρώτη βασική της λίστα που φτιάχτηκε στο ξεκίνημά της, ελπίζοντας ότι παραμένει πιστή στην αλήθεια και στις προσδοκίες των χρηστών της:

1. Δώσε την προσοχή σου στον χρήστη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν. Πάντα, παντού, σε όλα, η σημασία δίδεται στην διευκόλυνση και εξυπηρέτηση του χρήστη. «Το interface της σελίδας μας είναι καθαρό και απλό και οι σελίδες φορτώνουν στη στιγμή. Ποτέ δεν πουλάμε σε κανέναν τοποθέτηση προϊόντων και η διαφήμιση είναι πάντα σε ξεκάθαρο σημείο και έχει σχετικό περιεχόμενο χωρίς να αποσπά την προσοχή του χρήστη».

2. Το καλύτερο είναι να κάνεις ένα πράγμα, πραγματικά, αληθινά καλά. «Κάνουμε έρευνα και ξέρουμε να κάνουμε καλή αναζήτηση. Έχουμε μάθει να λύνουμε δύσκολα προβλήματα και βελτιώνουμε αδιάκοπα τις υπηρεσίες μας, ειδικά σε προϊόντα όπως το Gmail και το Google Maps».

3. Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό. «Ίσως είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας είναι να φεύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι χρήστες από τη σελίδα μας. Έχουμε καταφέρει ο μέσος όρος διάρκειας της εμφάνισης των αποτελεσμάτων σε μία αναζήτηση να είναι σε κλάσμα του δευτερολέπτου».

4. Η δημοκρατία στο δίκτυο ισχύει.  «Η αναζήτηση με την Google λειτουργεί επειδή εξαρτάται από τα εκατομμύρια των ατόμων που δημοσιεύουν συνδέσμους σε ιστότοπους για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των άλλων ιστότοπων που προσφέρουν περιεχόμενο με αξία. Αξιολογούμε τη σημασία κάθε ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας περισσότερα από 200 σήματα και μια ποικιλία τεχνικών όπως ο αποκλειστικός μας αλγόριθμος PageRank™ που αναλύει ποια sites έχουν “ψηφιστεί” σαν οι καλύτερες πηγές πληροφορίας από άλλες σελίδες σε όλο το διαδίκτυο».

5. Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι στο γραφείο σου όταν χρειάζεσαι μία απάντηση. «Ο κόσμος κινείται ασταμάτητα: οι άνθρωποι ζητούν πρόσβαση στην πληροφορία οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Καινοτομούμε με νέες τεχνολογίες για να παρέχουμε πληροφορίες οπουδήποτε, οποτεδήποτε».

6. Μπορείς να βγάλεις χρήματα χωρίς να χρειαστεί να κάνει κακό. «Η Google είναι μία επιχείρηση. Το κέρδος της προέρχεται από την προσφορά τεχνολογίας αναζήτησης σε εταιρείες και από έσοδα που προέρχονται από την πώληση διαφημιστικού χώρου στην ιστοσελίδα μας και σε άλλες σε όλο το διαδίκτυο. Δεν επιτρέπουμε σε διαφημίσεις να εμφανιστούν στα αποτελέσματα των αναζητήσεων εκτός αν είναι σχετικές με το περιεχόμενο της σελίδας που εμφανίζονται».

7. Πάντα υπάρχει περισσότερη πληροφορία εκεί έξω. «Οι ερευνητές μας συνεχίζουν να ψάχνουν τρόπους για να φέρουν όλες τις πληροφορίες του κόσμου σε ανθρώπους που αναζητούν απαντήσεις».

8. Η ανάγκη για πληροφορία ξεπερνάει όλα τα σύνορα. «Η εταιρεία μας ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια αλλά η αποστολή μας είναι να παρέχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, έχουμε γραφεία σε περισσότερες από 60 χώρες που διατηρούν περισσότερα από 180 domains (…) Προσφέρουμε δυνατότητα αναζήτησης σε περισσότερες από 130 γλώσσες».

9. Μπορείς να είσαι σοβαρός χωρίς να φοράς κοστούμι. «Οι ιδρυτές μας έφτιαξαν την εταιρεία με την ιδέα ότι η εργασία θα έπρεπε να είναι απαιτητική αλλά και διασκεδαστική. Πιστεύουμε ότι τα δημιουργικά πράγματα είναι πιο πιθανό να συμβούν με τη σωστή εταιρική κουλτούρα – κι αυτό δεν σημαίνει μόνο λάμπες λάβα και ελαστικές μπάλες στον χώρο. Δίνουμε έμφαση στα ομαδικά αποτελέσματα που συμβάλλουν στη συνολική επιτυχία. Η ατμόσφαιρα στην εταιρεία μπορεί να είναι χαλαρή, αλλά όπως οι νέες ιδέες προκύπτουν σε κάποιο meeting της ομάδας σε κάποιο café ή στο γυμναστήριο, έτσι και διαμοιράζονται, ελέγχονται και τίθενται σε εφαρμογή σε αστραπιαία ταχύτητα».

10. Το σπουδαίο δεν είναι αρκετά καλό. «Βλέπουμε το να είμαστε σπουδαίοι σε κάτι, σαν σημείο εκκίνησης. Θέτουμε στους εαυτούς μας στόχους που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα, γιατί ξέρουμε ότι προσπαθώντας να τους πετύχουμε μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μακριά. Για παράδειγμα, όταν ένας από τους μηχανικούς μας είδε ότι η αναζήτηση λειτουργούσε καλά για λέξεις που ήταν γραμμένες με σωστή ορθογραφία, αναρωτήθηκε πώς θα διαχειριζόμασταν τα λάθη κατά την πληκτρολόγηση. Αυτό τον οδήγησε στο να δημιουργήσει ένα πιο ιδιαίτερο και πιο χρήσιμο εργαλείο αναγνώρισης ορθογραφικών λαθών».

63974bff3a17e0d7dd7ab62a5869839b.jpg
Το πρώτο doodle της Google

Τα Google Doodles

Το πιο διασκεδαστικό πράγμα που βλέπεις μόλις ανοίγεις τη σελίδα της αναζήτησης. Παραποιήσεις του λογότυπου της Google που δημιουργούν έκπληξη, χαμόγελο, ενδιαφέρον, ακόμα και θέμα συζήτησης στις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Τα σχέδια αυτά, πολλές φορές με κίνηση και ήχο, είναι αφιερωμένα σε σημαντικές επετείους, γιορτές και τις ζωές διάσημων καλλιτεχνών, εξερευνητών, πρωτοπόρων και ερευνητών.

63974bff3a17e0d7dd7ab62a5869839b.jpg
Το πρώτο doodle της Google

Το πρώτο doodle της Google

maxresdefault.jpg
Google doodle-φόρος τιμής στον Keith Harring

Η ιδέα ξεκίνησε το 1998, πριν ακόμα καν η εταιρεία συσταθεί. Οι δύο ιδρυτές, ήθελαν να παίξουν με το λογότυπο της Google για να δείξουν ότι όλη η ομάδα θα συμμετείχε στο φεστιβάλ της ερήμου της Νεβάδα, το Burning Man. Η φιγούρα ενός ανθρώπου που έμοιαζε να είναι φτιαγμένη από ξύλα μπήκε πίσω από το δεύτερο «ο» της λέξης Google, υποδηλώνοντας ότι «είμαστε εκτός γραφείου». Άρεσε σε όλους, συζητήθηκε, πέρασαν καλά στο φεστιβάλ και τα doodles γεννήθηκαν. 

maxresdefault.jpg
Google doodle-φόρος τιμής στον Keith Harring

Google doodle-φόρος τιμής στον Keith Harring

14846.jpg
Το επετειακό doodle της Google για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Leonard Bernstein

Το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον τότε webmaster Dennis Hwang, που ήταν ασκούμενος τότε, να σχεδιάσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης. Είχε τόσο μεγάλη επιτυχία στους χρήστες που αμέσως ο Dennis κέρδισε τη θέση του chief doodler και τα σχέδια, διαφορετικά κάθε φορά, άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Στην αρχή, τα θέματα ήταν περισσότερο οικογενειακές γιορτές, αλλά σήμερα πια έχουν ανοιχτεί σε πολλές κατευθύνσεις, είναι ακόμα και «τοπικής σημασίας».

14846.jpg
Το επετειακό doodle της Google για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Leonard Bernstein

Το επετειακό doodle της Google για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Leonard Bernstein

greece-national-day-2018.png
Το επετειακό doodle της Google για την 25η Μαρτίου

Μπορείς να δεις από doodles για την 25η Μαρτίου μέχρι για το Παγωτό Χωνάκι. Τα doodles για την κεντρική σελίδα έχουν ξεπεράσει τις 2000. Τώρα πλέον υπάρχει ολόκληρη ομάδα που κάνουν brainstorming και αναζητούν επετείους και θέματα, όπως και σχεδιαστών και μηχανικών που δουλεύουν επάνω σε αυτά. Και πάντα είναι ανοιχτοί σε προτάσεις. Έρχονται περίπου 100 προτάσεις καθημερινά. Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους στο @google.com

greece-national-day-2018.png
Το επετειακό doodle της Google για την 25η Μαρτίου

Το επετειακό doodle της Google για την 25η Μαρτίου

Αυτά που δεν ξέρεις για την Google

  • Κάθε μέρα, το 16% των αναζητήσεων είναι πράγματα που δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στην Google.

  • Το 1999, οι ιδρυτές της Google προσπάθησαν να πουλήσουν την εταιρεία στην Excite για 1 εκατομμύριο δολάρια αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε.

  • Στην Google υπάρχουν ομάδες όπου το 14% των υπαλλήλων δεν έχουν πάει καν στο κολλέγιο.

  • Στο search της Google αν γράψεις τη λέξη "askew" τότε ολόκληρη η σελίδα σου θα γύρει ελαφρώς προς τα δεξιά.

  • Όταν κάποιος υπάλληλος της Google πεθαίνει, ο σύζυγος ή η σύζυγος λαμβάνουν το μισό του μισθού επί 10 χρόνια ενώ τα παιδιά τους λαμβάνουν 1000 δολάρια κάθε μήνα, μέχρι να γίνουν 19 χρονών.

  • Η Google προτίθεται να έχει σκανάρει και τα 129 εκατομμύρια υπάρχοντα βιβλία αυτή τη στιγμή, μέχρι το 2020.

  • Για το Street View στην έρημο, η Google προσέλαβε μία καμήλα και τοποθέτησε την κάμερα επάνω της.

  • Το κουμπί "I'm feeling lucky" (Αισθάνομαι τυχερός) κοστίζει στην Google 110 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, γιατί παρακάμπτει τις διαφημίσεις.

  • Η Google κερδίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από διαφημίσεις, ξεπερνώντας όλα όσα κερδίζουν μαζί το CBS, το NBC, το ABC και το FOX.

  • Κάθε ένα λεπτό, γίνονται 2 εκατομμύρια αναζητήσεις στην σελίδα της Google.

  • Η υπηρεσία ταχυδρομείου Gmail λανσαρίστηκε την 1η Απριλίου του 2004. Πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για Πρωταπριλιάτικη φάρσα.

  • Ο βασικός σχεδιαστής της σελίδας αναζήτησης Firefox, τώρα δουλεύει για το Google Chrome.

  • Την Πρωταπριλιά του 2007, η Google έστειλε ένα e-mail στους υπαλλήλους της προειδοποιώντας τους ότι κυκλοφορεί ένας πύθωνας ελεύθερος στις εγκαταστάσεις τους. Δεν ήταν φάρσα.

  • Το πρώτο tweet που πόσταρε η Google ήταν το "I'm feeling lucky" γραμμένο σε δυαδικό κώδικα.

  • Η Google σχεδιάζει έναν υπολογιστή τόσο έξυπνο που θα μπορεί να προγραμματίζει τον εαυτό του.

  • Η Google ξεπερνάει το Facebook σε επισκέψεις. Είναι το πρώτο site σε επισκεψιμότητα στον κόσμο.

  • Η Google επανειλημμένα έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη εταιρεία για να δουλεύει κανείς, από το αμερικάνικο περιοδικό Fortune.

  • Το όνομα Google βγήκε κατά λάθος. Οι ιδρυτές ήθελα να γράψουν "googol", το οποίο αναφέρεται στον αριθμό 1 όταν ακολουθείται από 100 μηδενικά.

  • Η Google προτιμάει τα σκυλιά από τις γάτες. Ο επίσημος κώδικας δεοντολογίας της εταιρείας δηλώνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για “dog company”.

  • Στις 16 Αυγούστου του 2013, η Google έπεσε για 5 λεπτά και σε εκείνο το διάστημα η παγκόσμια κυκλοφορία στο ίντερνετ έπεσε κατά 40%.

  • Η Google έχει μία εκδοχή της σελίδας της μεταφρασμένη στη γλώσσα των Klingons, από το Star Trek.

  • Η domain ονομασία GoogleSucks.com ανήκει στην Google.

  • Μία και μόνη αναζήτηση στην Google απαιτεί περισσότερη ενέργεια στον υπολογιστή από εκείνη που έστειλε το Apollo 11 στη Σελήνη.

  • Η Google είχε δηλώσει ότι προσφέρει 20 εκατομμύρια δολάρια σε οποιαδήποτε ομάδα ιδιωτών θα κατάφερναν να πατήσουν στη Σελήνη μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2016. 

  • Το Google Maps υπολογίζει την κίνηση στους δρόμους παρακολουθώντας πόσο γρήγορα κινούνται οι συσκευές Android.

  • Αν αναζητήσεις "atari breakout" στο Google Images, εμφανίζεται μπροστά σου το παιχνίδι και μπορείς να το παίξεις κανονικά.

  • Στο www.Google.com/Mars μπορείς να δεις εικόνες από τον Άρη.

  • Ο συνολικός όγκος πληροφοριών του Google Earth είναι περισσότερα από 20 Petabytes.

  • Το 2013, η Google ίδρυσε την Calico, μία biotech εταιρεία αντι-γήρανσης με απόλυτο στόχο να «θεραπεύσει τον θάνατο».

  • Το 2004, όταν παρουσιάστηκε το Gmail της Google με τον απίστευτο δωρεάν χώρο αποθήκευσης e-mails του 1GB, το Hotmail έδινε μόλις 2MB.

  • Ο Μεταφραστής Google Translate δημιουργεί τις απαντήσεις του, «αλιεύοντας» τις σωστές φράσεις και συγκρίνοντάς τις μέσα από κείμενα μεταφρασμένα από ανθρώπους (και όχι ρομπότ) δεκαετιών, όπως έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών και μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ.

  • Το φόρεμα Versace που φορούσε η Jennifer Lopez στα βραβεία Grammy το 2000, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθούν τα Google Images.

  • Ο Steve Jobs κάποτε τηλεφώνησε στην Google για να τους πει ότι η κίτρινη απόχρωση στο δεύτερο "O" του λογότυπου δεν ήταν η σωστή.

  • Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ιράν είχε ένα ανάγλυφο Άστρο του Δαυίδ στην οροφή του επί 30 χρόνια, χωρίς κανείς να το έχει προσέξει. Ανακαλύφθηκε όταν το είδαν χάρη στο Google Earth.

  • Στον πρώτο ετήσιο διαγωνισμό χάκερ που διοργάνωσε το Facebook, το πρώτο βραβείο κέρδισε ένας προγραμματιστής της Google. Εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Facebook για να παραλάβει το βραβείο του φορώντας την κονκάρδα υπαλλήλου της Google.

  • Με το Google Maps μπορεί κανείς να δει την υποβρύχια ζωή, κοραλλιογενείς υφάλους ακόμα και ναυάγια.

  • Στη Αμερική, στις αναζητήσεις της Google, η φράση «γιατί τα κακά μου είναι πράσινα» ανεβαίνει πολύ μεταξύ 5 με 6 το πρωί, ενώ η φράση «πώς να στρίψω ένα joint» ανεβαίνει πολύ μεταξύ 1 με 2 τη νύχτα.

  • Η Google ενεργώντας προληπτικά, έχει πάρει στην ιδιοκτησία της πολλές domain ονομασίες που βασίζονται σε λάθος πληκτρολόγηση όπως: Gooogle, Gogle, Googel, ακόμα και 466453.

  • Ένα μόλις γραμμάριο του ανθρώπινου DNA θα μπορούσε να αποθηκεύσει όλο τον όγκο πληροφοριών του Facebook και της Google.

  • Η Google προσφέρει στους υπαλλήλους της δωρεάν προφυλακτικά σε χρώματα μπλε, κόκκινο, πράσινο και κίτρινο και έχουν τη φράση «Αισθάνομαι Τυχερός!» τυπωμένη επάνω τους.

  • Το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, αμέσως μετά την Google.

  • Η Google χειρίζεται περισσότερες από 2 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις το χρόνο. Αυτό είναι περίπου 270 αναζητήσεις για κάθε άνθρωπο επί της Γης.

  • Το 2015, η Google απέσυρε το παλιό τους μότο «Μην Είσαι Κακός».

  • Υπάρχουν πρακτικάριοι στην Google που κερδίζουν μέχρι 90.000 δολάρια το χρόνο.

  • Η τελεία στις διευθύνσεις του Gmail δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Αν στείλετε ένα mail στην Athens.voice.free.press@gmail.com θα πάει κατευθείαν στο athensvoicesfreepress@gmail.com

  • Με το Google Street View μπορείτε να επισκεφθείτε το Γκραν Κάνιον.

  • Το ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης της Google λέει ότι ο σκοπός της ζωής είναι «να ζήσεις για πάντα».

  • Η Google έχει κατεβάσει από τις λίστες της 1,75 δισεκατομμύρια σελίδες επειδή παραβίαζαν τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας.

  • Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν αναπτύξει η Google και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να διαβάζει τα χείλια καλύτερα από ότι ένας άνθρωπος.

  • Κάθε χρόνο η Google λαμβάνει περισσότερες από 2 εκατομμύρια αιτήσεις πρόσληψης από όλο τον κόσμο.

  • Όταν η συνοριακή γραμμή αμφισβητείται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες περιοχές, το Google Maps αλλάζει τα σύνορα σε κάθε χώρα, ανάλογα με τις πεποιθήσεις της.

  • Η Google έχει μία τράπεζα πληροφοριών με 25 εκατομμύρια βιβλία τα οποία κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαβάσει.

  • Ο πρώτος σεφ των εγκαταστάσεων της Google ήταν ο πρώην υπεύθυνος του catering του γκρουπ των Grateful Dead, ο οποίος κέρδισε τη θέση μετά από διαγωνισμό (οι 40 -τότε- υπάλληλοι της εταιρείας δοκίμασαν την κουζίνα όλων των υποψήφιων και τον επέλεξαν). Έμεινε σε αυτή τη θέση 7 χρόνια.

  • Η Google έγινε επίσημα «ρήμα» στο Λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2006. Αναγνωρίστηκε ως απόλυτα αναγνωρίσιμο το ρήμα «γκουγκλάρω».

  • Οι υπάλληλοι της Google αποκαλούνται ‘Googlers’, ενώ οι νέοι υπάλληλοι αποκαλούνται ‘Nooglers’.

  • Τον Απρίλιο του 2000 η Google ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το “MentalPlex”, μία μηχανή αναζήτησης που θα μπορεί να διαβάζει τη σκέψη σου και να σου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Ευτυχώς ήταν Πρωταπριλιάτικη φάρσα…

  • Άλλα hoaxes που κυκλοφόρησαν σχετικά με την Google: Ότι ετοίμασε έναν μεταφραστή της γλώσσας των ζώων. Ότι θα γίνει Google Maps με κυνήγι θησαυρού. Ότι θα κυκλοφορήσει βρώσιμες ίνες καλωδίων. Και ότι θα ιδρύσει αποικία στον Άρη.

  • Από το 2009 η Google αντικατέστησε τους κηπουρούς με 200 κατσίκες τις οποίες νοικιάζει περίπου για μία εβδομάδα κάθε φορά, για να βόσκουν στο χορτάρι και καθαρίζουν την περιοχή του Mountain View που είναι οι εγκαταστάσεις της, από τα άγρια χόρτα ενώ παράλληλα λιπαίνουν και το έδαφος.

  • Το 2006 η Google αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi σε ολόκληρη την πόλη του Mountain View.

  • Στις εγκαταστάσεις της Google υπάρχουν τα nap pods μέσα στο γυμναστήριο. Ήσυχες γωνιές για να μπορούν να πάρουν έναν υπνάκο οι εργαζόμενοι.

  • Κι επίσης: σερβίρονται δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους, πρωινό, γεύμα και δείπνο καθημερινά. Το καλύτερο είναι ότι σε οποιοδήποτε σημείο των εγκαταστάσεων υπάρχει προσβάσιμο σημείο με φαγητό στα 46 μέτρα το περισσότερο.

Χρήσιμα links

Μπορείς να βλέπεις καθημερινά τα trends στην αναζήτηση παγκοσμίως ή σε όποια χώρα θελήσεις.

Εκτός από το εξαιρετικά χρήσιμο google maps μπορείς να τσεκάρεις χάρτες Σελήνης και Άρη (για ενδεχόμενο τριήμερο διακοπών.

Εδώ θα βρεις κοινωνικά, φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά (δωρεάν) εργαλεία (π.χ. το Crisis Response που βοήθησε στις φωτιές τον Ιούλιο).

Τελευταία οικονομικά στοιχεία (Q2 2018) και αριθμός εργαζομένων (headcount).

Μηχανές αναζήτησης για τις αγορές.

Βοήθησε την τεχνητή νοημοσύνη της Google στη βελτίωση της μετάφρασης ή στην αναγνώριση φωτογραφιών αντικειμένων και τοποθεσιών.

Μπορείς να κερδίσεις credits για αγορές στο Google Play store απαντώντας αραιά και πού σε απλές ερωτήσεις που αφορούν εστιατόρια, καταστήματα και άλλα χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές στο παραπάνω link. 

Το μέλλον και η Google

Είναι ο Φωτεινός Παντογνώστης που έχει όλες (σχεδόν) τις απαντήσεις του κόσμου. Η διαχείριση της παγκόσμιας πληροφορίας είναι επικίνδυνο παιχνίδι γιατί μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Η εταιρεία προσπαθεί να είναι «καθαρή» και σαφής στις προθέσεις και τις μεθόδους της. Δείχνει καθαρά τους αλγόριθμούς της και επίσης δείχνει να στρέφεται προς το μέλλον με μία διάθεσή να το κατακτήσει και αυτό.

Μερικά από τα μελλοντικά σχέδια της Google:

Τεχνητή νοημοσύνη. Από τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα που συνεπάγεται, μέχρι θεραπεία παθήσεων της όρασης. Ανακοίνωση προγραμμάτων, στελέχωση ομάδων. Για νέους και αισιόδοξους.

Google Duplex. Προηγμένες δυνατότητες του ψηφιακού βοηθού. Φετινό επίτευγμα της Google. Τεχνολογία που εντυπωσιάζει αλλά και ελαφρώς φρικάρει. Ρομπότ με ανθρώπινη φωνή που μπορεί να έχει μία συνομιλία με κάποιον άνθρωπο, χωρίς αυτός να καταλάβει ότι συνομιλεί με τεχνητή νοημοσύνη. Το έχουμε δει και στο σινεμά.

Η πρώτη tech-πόλη. Η Sidewalk Labs είναι εταιρία της Google που κατασκευάζει στο Τορόντο την πρώτη high tech γειτονιά/πόλη. Υπάρχει μάλιστα η φήμη ότι όταν θα ολοκληρωθεί το project τα κεντρικά γραφεία της Google θα μεταφερθούν εκεί.

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Τα self-driving cars που σχεδιάζει η Waymo την οποία ξεκίνησε η Google από το 2009 είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα που θα συμβεί στην κυκλοφορία των πόλεων. Ήδη έγινε γνωστό ότι θα υπάρχουν αυτόματα ταξί χωρίς οδηγό για τους επισκέπτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Δειτε περισσοτερα