- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μίνι ρομποτικό φέρι με υπογραφή Νορβηγίας βάζει τέλος στις ... γέφυρες
Οι διαδρομές δεν ξεπερνούν τα 100 μέτρα και διαρκούν έως ένα λεπτό
Η Νορβηγία φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις δαπανηρές γέφυρες πάνω από ποτάμια και κανάλια και γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατασκεύασε και δοκιμάζει ένα μικρό αυτόνομο «φέρι».
Το πειραματικό φέρι επιτρέπει ήδη στους ανθρώπους και τα ποδήλατά τους να περνούν στις απέναντι όχθες των καναλιών της πόλης Τροντχάιμ, σε διαδρομές που δεν ξεπερνούν τα 100 μέτρα και διαρκούν έως ένα λεπτό.
Προς το παρόν, οι δοκιμές γίνονται με ένα αυτόνομο «φέρι» που έχει το μισό μέγεθος (περίπου 5,5 μέτρων) από το κανονικό που θα κατασκευασθεί το 2019 και το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 12 επιβάτες και τα ποδήλατα ή τα αναπηρικά αμαξίδιά τους. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν προβλέπεται να μεταφέρει αυτοκίνητα.
Το μικρό ηλεκτροκίνητο σκάφος, δημιούργημα των συνεργαζόμενων Τμημάτων Ηλεκτρονικών, Κυβερνητικής και Ναυπηγών Μηχανικών του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NNTU), είναι πλήρως αυτόνομο, χωρίς την παρουσία καπετάνιου.
Καθοδηγείται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, με τη βοήθεια ραντάρ, οργάνου LIDAR (οπτικού λέιζερ), υπέρυθρης κάμερας και τεσσάρων διαφορετικών αισθητήρων, που του επιτρέπουν να κάνει ελιγμούς και να αποφεύγει άλλα σκάφη.
Στο πρώτο πιλοτικό στάδιο, για λόγους ασφαλείας, το φέρι θα τηλεκατευθύνεται από έναν χειριστή στην όχθη. Στην επόμενη φάση, αυτός ο εξ αποστάσεως χειριστής θα καταργηθεί και οι επιβάτες που θέλουν να περάσουν απέναντι, θα μπορούν να καλέσουν το σκάφος με το πάτημα ενός κουμπιού στην αποβάθρα.
Το φέρι θα επαναφορτίζει τις μπαταρίες του, όσο περιμένει τους επιβάτες να επιβιβασθούν και να αποβιβασθούν.
Οι σχεδιαστές του, με επικεφαλής τον καθηγητή Έγκιλ Άϊντε του Τμήματος Ηλεκτρονικών Συστημάτων του NNTU, διαβεβαίωσαν ότι θα είναι «ασφαλές και εύχρηστο όσο ένας ανελκυστήρας». Παραδέχθηκαν πάντως ότι μελετούν το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας από το φόβο των επιθέσεων χάκερ.
Ήδη αρκετές νορβηγικές πόλεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το αυτόνομο φέρι, το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις κοινότητες και τις γειτονιές που είναι αποκομμένες λόγω της έλλειψης γεφυρών. Αλλά οι ερευνητές δήλωσαν βέβαιοι ότι μόλις το φέρι είναι πλήρως έτοιμο για χρήση, θα υπάρξει μια μεγάλη διεθνής αγορά γι' αυτό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
«Δεν είναι φίλος σου. Είναι προγραμματισμένο να συμπεριφέρεται σαν φίλος σου», λέει η Λίνεα Λεστάδιους
Ιστορική στιγμή για τη Σοφί Αντενό, η οποία θα γίνει η πρώτη Γαλλίδα που πραγματοποιεί spacewalk
Οι αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια - Ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς πού βρίσκεστε
Το ΑΙ, το κόστος του hardware και το νέο digital divide
Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου στην Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Γενετική στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: ενδέχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα των επιστημόνων
Εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο James Webb - Έχει μέγεθος όσο το ηλιακό μας σύστημα
Τέλος οι αλγοριθμικές συστάσεις για ψεύτικους μουσικούς και συγκροτήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.