Τεχνολογια - Επιστημη

Η κάνναβη τριπλασιάζει τους θανάτους από υπέρταση

Μακρά έρευνα σε μεγάλο δείγμα ενηλίκων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367216-759368.jpg

Η χρήση κάνναβης τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από υπέρταση, λέει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Λεπτομερέστερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την κ.  Μπάρμπαρα Γιάνκι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου (Ατλάντα, Τζόρτζια, ΗΠΑ) έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology», έχοντας παρακολουθήσει 1.213 ανθρώπους άνω των 20 ετών, από τους οποίους οι μισοί ήσαν χρήστες μαριχουάνας (κατά μέσο όρο επί 11,5 χρόνια), ενώ οι υπόλοιποι όχι. Το εύρημα ήταν ότι οι χρήστες κινδύνευαν να πεθάνουν έθαιναν 3,5 φορές περισσότερο, σε σύγκριση με τους μη  χρήστες, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν  λίγο περισσότερο για κάθε πρόσθετο έτος χρήσης.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι, καθώς διαμορφώνεται ένα κλίμα υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στις ΗΠΑ (και όχι μόνο), πρέπει να μελετηθεί πιο διεξοδικά η επίπτωση των παραγώγων της κάνναβης (μαριχουάνα, χασίς κλπ) στην καρδιαγγειακή και στην εγκεφαλοαγγειακή θνησιμότητα.

Η μαριχουάνα επιδρά στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αύξηση των παλμών της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης και της ζήτησης οξυγόνου από το σώμα. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στηθάγχης και εμφράγματος μετά από χρήση μαριχουάνας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος από τη χρήση μαριχουάνας μπορεί να ξεπερνάει τον ανάλογο από το κοινό κάπνισμα

Αντίθετα, δε διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση μαριχουάνας και σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλοαγγειακή πάθηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ