- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εφαρμογή που «κουτσομπολεύει» δημοσιογραφικά άρθρα με ανωνυμία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Mε την υποστήριξη της Google
Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με τη χρηματοδότηση της Google, ανέπτυξε πρωτότυπη εφαρμογή η οποία ενισχύει τη ανταλλαγή ειδήσεων μεταξύ χρηστών με ταυτόχρονη προστασία της ανωνυμίας. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία Digital News Initiative (DNI) της Google επέλεξε να χρηματοδοτήσει την ερευνητική ιδέα «Word of Mouth».
Tο Google DNI Fund έχει ως στόχο την υποστήριξη της δημοσιογραφίας μέσω καινοτόμων ιδεών στον χώρο της τεχνολογίας. Η πρόταση Word of Mouth του Επίκουρου Καθηγητή Παναγιώτη Κοτζανικολάου και του Δρ. Γιώργου Στεργιόπουλου, κύριου ερευνητή του έργου, υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ασφάλειας το Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιλέχθηκε μέσα από μία πολύ ανταγωνιστική διαδικασία στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης του Google DNI Fund. Ήταν μία από τις 124 προτάσεις που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, από περισσότερες από 850 προτάσεις που κατατέθηκαν πανευρωπαϊκά, και η πρώτη πρόταση αμιγώς Ελληνικού πανεπιστημίου, που χρηματοδοτήθηκε από το Google DNI Fund.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια πρωτότυπη εφαρμογή για κινητές συσκευές Android ικανή να διανέμει δημοσιογραφικά άρθρα, αυτόματα και ανώνυμα, καθώς τα διαβάζουμε. Συγκεκριμένα, το WoM είναι μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν πρόσφατες ειδήσεις οι οποίες σχετίζονται με την τρέχουσα τοποθεσία τους (γεωχρονικές ειδήσεις), προστατεύοντας ταυτόχρονα πλήρως την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Παρότι οι χρήστες ανταλλάσσουν ειδήσεις μεταξύ τους (peer-to-peer), η ταυτότητα των χρηστών, οι αναζητήσεις τους καθώς και η τοποθεσία τους παραμένει πλήρως μυστική, τόσο από τους άλλους χρήστες, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και από τον server που υποστηρίζει την εφαρμογή. όσο και από το πανεπιστήμιο που υποστηρίζει την εφαρμογή.
Κύριο χαρακτηριστικό των ειδήσεων που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών μέσω της εφαρμογής WoM, είναι ότι οι ειδήσεις σχετίζονται με την τρέχουσα θέση του χρήστη – αποστολέα. Εάν δηλαδή ένας χρήστης αναζητήσει, μέσω του ειδικού Google search του WoM, και διαβάσει μία είδηση, η εφαρμογή ελέγχει εάν η συγκεκριμένη είδηση σχετίζεται με την τρέχουσα θέση του χρήστη. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των σημείων ενδιαφέροντος (points of interest) που βρίσκονται στους χάρτες της Google: η εφαρμογή ελέγχει αυτόματα εάν η είδηση αναφέρει κάποιο σημείο ενδιαφέροντος γύρω από την τρέχουσα θέση του χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή αυτόματα θα «κουτσομπολέψει» (μεταδώσει) το άρθρο αυτό μόνο όμως σε χρήστες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Παράλληλα, με τη χρήση εξειδικευμένης κρυπτογραφίας, κανένας χρήστης, συσκευή ή άλλη οντότητα, δεν έχει τη δυνατότητα να μάθει την ταυτότητα, την τοποθεσία ή το περιεχόμενο των ειδήσεων που διάβασε ή μετάδωσε κάθε χρήστης.
Οι βασικοί σχεδιαστικοί ερευνητικοί στόχοι της εφαρμογής WoM είναι:
Αυτοματοποιημένη, παθητική και γρήγορη διανομή δημοσιογραφικών ειδήσεων μεταξύ των χρηστών.
Στοχευμένη διανομή δημοσιογραφικών ειδήσεων με βάση την τοποθεσία.
Πλήρης προστασία της ιδιωτικότητας της τοποθεσίας των χρηστών, καθώς και των άρθρων που ψάχνουν.
Αύξηση της ευαισθητοποίησης των χρηστών για ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας.
H beta έκδοση της εφαρμογής είναι διαθέσιμη μέσω του Google Play Store και αναμένεται να ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα με νέες λειτουργίες. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Γιώργο Στεργιόπουλο (yiorgos.stergiopoulos@gmail.com) και τον Επ.Καθηγητή Παναγιώτη Κοτζανικολάου (pkotzani@unipi.gr).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.