Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς προετοιμάζονται οι Κινέζοι για να ζήσουν στη Σελήνη

Δημιουργώντας συνθήκες που προσιδιάζουν σε αυτές του πλανήτη μας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353711-733612.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διάστημα θα περάσουν στο φεγγάρι οι πρώτοι Κινέζοι εξερευνητές της Σελήνης, η χώρα ήδη σχεδιάζει την παραμονή τους για μεγαλύτερη περίοδο.

Οκτώ κινέζοι εθελοντές θα ζήσουν για έναν χρόνο στο Yuegong-1, μια «καμπίνα» με συνθήκες προσομοίωσης του διαστήματος στο Πεκίνο, ενισχύοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της Κίνας και βοηθώντας τους επιστήμονες της χώρας να καταλάβουν ακριβώς τι θα απαιτηθεί για να ζήσουν στο φεγγάρι για μεγαλύτερο διάστημα.

Οι εθελοντές, όλοι πολίτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Beihang χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι τέσσερις πρώτοι μπήκαν στο Yuegong-1 χθες. Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες θα παραμείνουν στην καμπίνα αυτή για 60 ημέρες. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τη δεύτερη ομάδα -επίσης δύο άνδρες και δύο γυναίκες- που θα παραμείνουν εκεί για 200 ημέρες. Ύστερα από αυτό, η πρώτη ομάδα θα επιστρέψει για να περάσει εκεί τις υπόλοιπες 105 ημέρες.

Το πείραμα με την κωδική ονομασία «Yuegong-365», αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα του Beihang να δει πώς λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει σε αυτό της Σελήνης, το σύστημα διαβίωσης Bioregenerative Life Support System (BLSS). Το 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια αντίστοιχη δοκιμή διάρκειας 105 ημερών.

Το BLSS είναι ένα σύστημα όπου συνυπάρχουν ζώα, φυτά και μικροοργανισμοί. Το νερό και η τροφή μπορούν να ανακυκλωθούν, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που μοιάζει με τη γη.   

«Το BLSS είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για τις έρευνες στο φεγγάρι και τον Άρη», δήλωσε ο Λιου Τζιχένγκ από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Η τελευταία δοκιμή είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον των κινεζικών αποστολών στο φεγγάρι και τον Άρη και πρέπει να είναι αξιόπιστο προκειμένου να εγγυάται την ασφάλεια και την υγεία των αστροναυτών μας».

Ο Λιου Χονγκ, επικεφαλής σχεδιαστής του «Yuegong-1» δήλωσε ότι στόχος του νέου προγράμματος είναι να δοκιμάσει τη σταθερότητα του BLSS όταν αστροναύτες με διαφορετικούς ρυθμούς μεταβολισμού ζουν εκ περιτροπής στην καμπίνα και όταν αντιμετωπίζουν έκτακτες περιπτώσεις. όπως μια γενική διακοπή ρεύματος.

Το Yuegong-1 αποτελείται από ένα μεγάλο χώρο διαβίωσης και δύο «θερμοκήπια», δύο καμπίνες δηλαδή με φυτά. Η βασική καμπίνα καλύπτει επιφάνεια 42 τ.μ. και έχει το μέγεθος ενός μικρού αστικού διαμερίσματος ενώ κάθε μία από τις καμπίνες με τα φυτά έχει ύψος 3,5 μ. και επιφάνεια 50-60 τμ.

Η βασική καμπίνα περιλαμβάνει τέσσερα κρεβάτια, έναν κοινόχρηστο χώρο, ένα λουτρό, ένα χώρο διαχείρισης αποβλήτων και έναν χώρο για ζώα. Το σύστημα επιτρέπει σε τέσσερις «αστροναύτες» να πραγματοποιούν έρευνες ενώ καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.

Πηγή: Xinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.