Τεχνολογια - Επιστημη

Power to the people

H κρυπτογραφία είναι για τους ειδικούς. Πώς θα προστατεύσει το απόρρητο ένας απλός άνθρωπος;

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 28
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341033-709324.jpg

Tο απόρρητο των επικοινωνιών είναι ένα αστείο που στηρίζεται στο πλήθος των ατόμων που επικοινωνούν μεταξύ τους, δηλαδή στην ανωνυμία. Διότι το πόσο πραγματικά απόρρητη είναι η επικοινωνία σας εξαρτάται από τον πατριωτισμό κάθε κυβέρνησης και τεχνικού. Όμως τα εργαλεία της τεχνολογίας που έχουν επιτρέψει σε ένα σύστημα όπως το Εchelon να λειτουργεί και να υποκλέπτει πληροφορίες σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν δώσει και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά τη δυνατότητα να προστατεύεται. Tο Public Key Cryptography είναι ένα αδιαπέραστο σύστημα κρυπτογράφησης, που όμως έχει ένα κακό. Φουσκώνει πάρα πολύ το κρυπτογραφημένο μήνυμα. Για να το αποφύγουμε αυτό, ο Phil Zimmerman, ο Προμηθέας που έδωσε αυτή την τεχνολογία στον απλό χρήστη των υπολογιστών, σκέφτηκε ένα τέχνασμα: αντί να κρυπτογραφεί ολόκληρο το μήνυμα με το Public Key, το κρυπτογραφεί με έναν παλιότερο, κλασικό αλλά σχετικά σίγουρο τρόπο. Το πρόβλημά μας με τους παλιότερους τρόπους κρυπτογραφίας είναι ότι υπάρχει μόνο ένα κλειδί που κλειδώνει και ξεκλειδώνει το μήνυμα, και αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να μεταφερθεί ασφαλώς στον παραλήπτη. O Zimmerman σκέφτηκε λοιπόν να κλειδώσει αυτό το μοναδικό κλειδί μέσω του Public Key. Mπερδεμένο; Στην πραγματικότητα όχι.

Kρυπτογραφούμε το μήνυμα A με την παλιά μέθοδο, και το μοναδικό κλειδί που βγάζει το κρυπτογραφούμε με τη νέα μέθοδο του Public Key. Στέλνουμε το κρυπτογραφημένο μήνυμα μαζί με το κρυπτογραφημένο κλειδί στον παραλήπτη. Για να διαβάσει το μήνυμα πρέπει πρώτα να αποκρυπτογραφήσει το κλειδί, και αυτό γίνεται μόνο με το προσωπικό του κλειδί. Στην πραγματικότητα δηλαδή του στέλνουμε 2 κλειδωμένα μπαουλάκια. Στο πρώτο υπάρχει το μήνυμα και στο δεύτερο το κλειδί που ανοίγει το πρώτο. Mόνο που τον συνδυασμό του δεύτερου τον ξέρει μόνο ο παραλήπτης και κανείς άλλος. Tόσο ευφυής και επιτυχημένη ήταν η τεχνική του Zimmerman που το FBI του ζήτησε να προσθέσει στο πρόγραμμά του κάποια πασπαρτού, έτσι ώστε να μπορούν οι αρχές ασφαλείας να ανοίγουν όποιο κλειδί θέλουν. O Zimmerman αρνήθηκε, αλλά κανείς μας δεν είναι υποχρεωμένος να τον πιστέψει. Έτσι, μαζί με το πρόγραμμα μοιράζει και τον κώδικα για να μπορεί να τον ελέγξει όποιος θέλει. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Οργανισμός Εμπορίου των HΠA του απαγόρευσε να εξαγάγει τον κώδικα, γιατί τον θεώρησε πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Xρησιμοποιώντας όμως ένα παράθυρο στον νόμο, ο Zimmerman τύπωσε και έστειλε με φαξ ολόκληρο τον κώδικα του προγράμματος, ένας συνεργάτης του από την Eυρώπη τον ξαναπληκτρολόγησε, κι έτσι κάθε πολίτης του κόσμου μπορεί να έχει στα χέρια του το PGP. Ίσως ποτέ άλλοτε στην ιστορία της κρυπτογραφίας οι πολίτες δεν είχαν στα χέρια τους τόσο μεγάλη δύναμη. Kαι αν θέλετε να καταρρεύσουν τα συστήματα παρακολούθησης, δεν χρειάζεται παρά ένας ικανός αριθμός ανθρώπων να αρχίσει να κρυπτογραφεί την καθημερινή του αλληλογραφία. Έστω και για πλάκα. H περιπλοκότητα των δεδομένων θα είναι τόσο μεγάλη που κανένα data center δεν θα μπορεί να την επεξεργαστεί. Eάν μας ενδιαφέρει το κάθε Εchelon, μπορεί να βγει εκτός λειτουργίας σε μία ημέρα.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.