Τεχνολογια - Επιστημη

Γιατί το Facebook μας κάνει δυστυχισμένους;

Ο λόγος που το κοινωνικό δίκτυο επιδρά αρνητικά στον ψυχισμό μας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334872-695444.jpg
EPA/ANDREW GOMBERT

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έρχεται να επιβεβαιώσει, για άλλη μια φορά, το γεγονός ότι η πολύωρη ενασχόληση με το Facebook μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα του ανικανοποίητου και να μας κάνει δυστυχισμένους.

Η «έκθεσή» μας σε αψεγάδιαστες φωτογραφίες και δημοσιεύσεις, όπου δεσπόζουν στιγμές απόλυτης ευτυχίας των χρηστών, μάλλον πρέπει να μάς κάνει να ξανασκεφτούμε το πόσο θα μένουμε εθισμένοι στο “scroll down”, αφού το τελευταίο προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες στον ψυχισμό μας. Συγκεκριμένα, η μελέτη του πανεπιστημίου δείχνει ότι η υπερβολική χρήση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτεί έντονα συναισθήματα φθόνου και, ως εκ τούτου, προκαλεί δυστυχία. 

Η προκειμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking” και εκπονήθηκε σε 1000 χρήστες του μέσου - κατά κύριο λόγο γυναίκες - υποδεικνύει ότι η συχνή χρήση του Facebook, αλλά και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης «μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τη συναισθηματική μας ευδαιμονία και την ικανοποίηση που έχουμε από τη ζωή μας». Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο φθόνος και η επιδείνωση της διάθεσης από τη δαπάνη χρόνου στην ανάγνωση και παρακολούθηση της διαδικτυακής ζωής των άλλων χρηστών δημιουργεί «μη ρεαλιστικές κοινωνικές συγκρίσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ