Τεχνολογια - Επιστημη

Οι άντρες πεθαίνουν νέοι και φταίει η «κατάρα» της μάνας

Γενετιστής υποστηρίζει ότι «δίνουν» στους γιους τους ελαττωματικό DNA

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100078-200005.jpg

Ο γενετιστής Νιλ Τζίμελ ανέπτυξε μία θεωρία που απαντά στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές και ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες. Σύμφωνα με την άποψή του, οι μητέρες «δίνουν» στους γιους τους ελαττωματικό DNA. Το ίδιο DNA δεν είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, μάλιστα είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

«Το αποκαλώ "η κατάρα της μητέρας". Σίγουρα οι άνδρες είναι το ασθενές φύλο» τόνισε ο καθηγητής Νικ Τζίμελ του πανεπιστημίου Οντάγκο στη Νέα Ζηλανδία. Η θεωρία του σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια, τις «μπαταρίες» που τροφοδοτούν τα κύτταρα και είναι ιδιαίτερα άφθονα στην καρδιά, τους μύες, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια.

Οι δύο γονείς περνούν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά και όποιες επιβλαβείς μεταλλάξεις αποβάλλονται με την πάροδο των γενιών γιατί εκείνοι που τις μεταφέρουν κάνουν λιγότερα παιδιά ή πεθαίνουν νεότεροι. Ωστόσο, το μιτοχονδριακό γονιδίωμα μεταφέρεται από τις κόρες. Η γυναίκα το περνά στα παιδιά της αλλά μόνο οι κόρες το μεταφέρουν στην επόμενη γενιά. Καθώς μεταφέρεται μέσω της θηλυκής γραμμής, όποιο DNA είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, εξαλείφεται αλλά εκείνο που είναι επιβλαβές για τους άνδρες παραμένει, αφήνοντάς τους με μειονέκτημα. Ο Τζίμελ παρουσίασε τη σχετική θεωρία του σε συνέδριο στη Λισαβόνα, μετά από μία δεκαετία ερευνών στο ζωικό βασίλειο. Καθησύχασε όμως τους άνδρες, τονίζοντας ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες είναι μόλις 2-5 χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ