Ταξιδια

Hotel Arbez: Όταν το σύνορο δύο χωρών βρίσκεται μέσα σε μια κουζίνα ξενοδοχείου

Πώς είναι να κοιμάσαι ανάμεσα σε Γαλλία και Ελβετία;

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Hotel Arbez - Το ξενοδοχείο που χωρίζεται στη μέση από Γαλλία και Ελβετία - Αυτή είναι η ιστορία του 

To Hotel Arbez Franco-Suisse είναι ένα ξενοδοχείο με μια μοναδική ιδιαιτερότητα: Βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας.

Ευρύτερα γνωστό ως «L’Arbézie» (σ.σ. Hotel Arbez στα αγγλικά) βρίσκεται στο μικροσκοπικό ορεινό χωριό «La Cure» και προσφέρει τη μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη να περάσει τη νύχτα, ευρισκόμενος την ίδια στιγμή τόσο στη Γαλλία όσο και την Ελβετία.

Στην υποδοχή οι υπάλληλοι, όταν δίνουν το κλειδί στον επισκέπτη, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο «διεθνή δωμάτια» για να δώσουν έμφαση στη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα.

Το 1882 Γαλλία και Ελβετία συμφώνησαν σε μια μικρή ανταλλαγή εδαφών, προκειμένου να μπορέσουν οι Γάλλοι να θέσουν υπό τον πλήρη ελεγχό τους έναν -στρατηγικής σημασίας- δρόμο της περιοχής.

Μόνο που αυτή η ανταλλαγή εδαφών είχε ως αποτέλεσμα τμήμα του χωριού να βρίσκεται ακριβώς πάνω στα νέα σύνορα. Ένας ντόπιος επιχειρηματίας έσπευσε να ανοίξει σε αυτήν την «ξεχωριστή λωρίδα γης» ένα κατάστημα και ένα μπαρ, προκειμένου να εκμεταλλεύτει το διασυνοριακό εμπόριο. Ακολούθησε το ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε το 1921. Αποτέλεσμα: Το μισό ξενοδοχείο βρίσκεται εδαφικά στη Γαλλία και το άλλο στην Ελβετία, την ώρα που τα διεθνή σύνορα διχοτομούν εστιατόριο, δωμάτια και μπάνια.

Ειδικότερα, υπάρχουν δωμάτια που η μία πλευρά του κρεβατιού ανήκει στη Γαλλία και η άλλη στην Ελβετία. Μόλις λίγα μέτρα μακριά, και ορατά από το παράθυρο του δωματίου, βρίσκονται οι δύο συνοριακοί σταθμοί.

Ο Alexandre Peyron, διευθυντής του ξενοδοχείου, εξηγεί ότι η οικογένειά του που διευθύνει εδώ και πολλές γενιές την επιχείρηση, έχει προσπαθήσει να δώσει αυτόν τον «διεθνή» αέρα όχι μόνο με τις διάσπαρτες σημαίες, που καθορίζουν τα εδαφικά όρια των δύο χωρών, αλλά και μέσω της διακόσμησης - αρχιτεκτονικής με σαφείς αναφορές σε χαρακτηριστικά γαλλικά και ελβετικά μοτίβα.

Το εστιατόριο ξενοδοχείου ανάμεσα σε Γαλλία και Ελβετία

Στο εστιατόριο, στο σημείο που περνά η «αόρατη» διαχωριστική εδαφική γραμμή, στέκεται μια φωτογραφική αναπαραγωγή του διάσημου πίνακα του Σεζάν «Χαρτοπαίκτες». Η συγκεκριμένη επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι. Τη δεκαετία του 1920 ένας Ελβετός τελωνειακός επέβαλε πρόστιμο σε θαμώνες, οι οποίοι έπαιζαν χαρτιά.

Ωστόσο, το πρόστιμο δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν γαλλική τράπουλα χωρίς να πληρώσουν τους προβλεπόμενους τελωνειακούς δασμούς από τη στιγμή που βρίσκονταν στην... Ελβετία.

Το σε ποια πλευρά του εστιατορίου βρίσκεται κάθε φορά ο θαμώνας επηρεάζει και τις διαθέσιμες επιλογές από τον κατάλογο. Όσοι επιθυμούν να γευτούν λίγο Tomme Vaudoise, φημισμένο τυρί της Ελβετίας, πρέπει να βρίσκονται στην... ελβετική πλευρά. Σε διαφορετική περίπτωση, το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο καθώς υπάρχουν σε ισχύ οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ίδιο (από την ανάποδη) ισχύει και για ορισμένα γαλλικά διατροφικά είδη, όπως το «Saucisse de Morteau», το φημισμένο καπνιστό λουκάνικο, του οποίου η διανομή δεν επιτρέπεται σε ελβετικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, δεν υπάρχουν περιορισμοί: Τόσο τα ελβετικά φράγκα όσο και τα ευρώ γίνονται δεκτά. Όσον αφορά τη φορολογία, το ξενοδοχείο «L’Arbézie» πληρώνει φόρους τόσο στο γαλλικό Δημόσιο όσο και το ελβετικό. Για τους ενδιαφερόμενους, η επιχείρηση διαθέτει δύο τηλεφωνικούς αριθμούς (έναν για κάθε χώρα), όπως επίσης και δύο τύπους μπρίζας, καθώς ΕΕ και Ελβετία έχουν υιοθετήσει διαφορετική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Με πληροφορίες από CNN