Κοσμος

H Tate κάλεσε drag queen να διαβάσει παραμύθια σε παιδιά στο Λονδίνο

Η Aida θα αφηγηθεί ιστορίες «που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα» - Οι αντιδράσεις γονέων

Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Tate Britain προσκαλεί drag queen να διαβάσει παραμύθια σε παιδιά - Η διάσημη γκαλερί του Λονδίνου δέχεται πυρά για «προώθηση της ιδεολογίας του φύλου».

Η Tate Britain δέχεται πυρά για την πρόσκληση μιας drag queen η οποία πρόκειται να εξιστορήσει παραμύθια σε παιδιά.

Η διάσημη γκαλερί του Λονδίνου κάλεσε τη «storytelling drag queen» Aida H Dee από τον οργανισμό Drag Queen Story Hour UK να «αφηγηθεί ιστορίες που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα» σε τρεις συνεδρίες για παιδιά δημοτικού σχολείου.

Η αφήγηση παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου από τον Σαμπ Σάμιουελ, έναν συγγραφέα βιβλίων για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, του οποίου η περιήγηση σε 70 δημοτικές βιβλιοθήκες πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες το περασμένο καλοκαίρι.

Τώρα, «σοκαρισμένοι» γονείς έχουν τοποθετήσει στο στόχαστρο την Tate για «ενεργή και μονόπλευρη προώθηση της ιδεολογίας του φύλου στα παιδιά».

Μια καταγγελία που υπογράφηκε από 3.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους γονείς, ζητά τη ματαίωση της δράσης, με την αιτιολογία ότι είναι «μια παράσταση για ενήλικες και όχι για παιδιά, η οποία απεικονίζει γυναίκες με υπερσεξουαλικό τρόπο».

Η επιστολή προσθέτει: «Πού είναι οι έλεγχοι φύλαξης; Γιατί χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα; Πώς μπορούν οι γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους, ασφαλή, στην Tate; Η αποστολή της Tate είναι να αυξήσει την απόλαυση και την κατανόησή μας για την τέχνη. Πώς γίνεται αυτό;»

Η Aida H Dee σε δηλώσεις της στο PinkNews τόνισε ότι η συμμετοχή της στην εκδήλωση της Tate «αποτελεί τιμή και παράλληλα είναι μια τρέλα!».

Επίσης, κατηγόρησε τη βρετανική συντηριτική κυβέρνηση των Τόρις ότι καλλιεργεί τον λόγο μίσους κατά των queer ατόμων. 

Οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες

Σύμφωνα με την Telegraph, η Art Not Propaganda, μια ομάδα γονέων και καλλιτεχνών πίσω από την επιστολή, έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στην Tate.

Άλλες ομάδες, όπως η Safe Schools Alliance UK και το Family Education Trust, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες.

Μια διαφήμιση της Tate Britain για οικογένειες που κατευθύνονται στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων σχολικών διακοπών καυχιέται ότι ο Σάμιουελ είναι «ο πρώτος drag καλλιτέχνης στην Ευρώπη που διαβάζει ιστορίες σε παιδιά σε παιδικό σταθμό».

Προσθέτει: «Η Aida H Dee είναι μια queer ηρωίδα της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της παιδικής ψυχαγωγίας».

Οι εξιστορήσεις παραμυθιών από τον Σάμιουελ στιγματίστηκαν από εφόδους διαδηλωτών στις δημοτικές βιβλιοθήκες το καλοκαίρι, προκαλώντας αστυνομική παρουσία και συνομιλίες διαχείρισης κρίσης μεταξύ των προϊσταμένων των βιβλιοθηκών.

Σε μια σύντομη δήλωση, το Drag Queen Story Hour UK είπε «Μόνο 3.000 υπογραφές για ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένα μουσεία στον κόσμο; Κάπως χάλια συμμετοχή».

Και καθώς οι διαμαρτυρίες είναι αναμενόμενες, η Aida H Dee λέει ότι για κάθε εκδήλωση «γίνεται μια εκτίμηση κινδύνου».

«Το κάνω αυτό χρόνια τώρα και στην αρχή ήταν μια χαρά» λέει. «Ο κόσμος το λάτρεψε και ο κόσμος ασχολήθηκε. Αλλά καθώς η χώρα γίνεται όλο και χειρότερη σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των queer ανθρώπων, το "βιτριόλι" αυξάνεται».

Ένας εκπρόσωπος της Tate είπε ότι γονείς, φροντιστές και προσωπικό θα είναι παρόντες, προσθέτοντας: «Ο καλλιτέχνης έχει εμπειρία εργασίας σε περιβάλλοντα των μικρών ηλικιών σε διάφορες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων τοπικών βιβλιοθηκών, σχολείων και μουσείων. Θα διαβαστούν παιδικά βιβλία προεπιλεγμένα από την Tate.

»Όλες οι κρατήσεις που σχετίζονται με εκδηλώσεις στην Tate πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις εσωτερικές μας πολιτικές προστασίας και ασφαλούς στρατολόγησης».

Όταν διαβάστηκαν παραμύθια από drag queen στη Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, όπου drag queen διάβασε παραμύθια σε παιδάκια. H εκδήλωση διοργανώθηκε στα τέλη του 2022 από το Thessaloniki Pride, τις οικογένειες «Ουράνιο Τόξο» και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τον τίτλο της εκδήλωσης να είναι «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

Η πρωτοβουλία είχε προκαλέσει αντιδράσεις με κύριους εκφραστές εκπροσώπους ακροδεξιών κομμάτων. Οι διοργανωτές δεν υποχώρησαν στις πιέσεις και απέσπασε μηνύματα στήριξης μέσω των social media.

(Με πληροφορίες της Telegraph)