Ταξιδια

Θάσος 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Ένα νησί µε δεκάδες επιλογές για κολύµπι σε γαλαζοπράσινα νερά

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θάσος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Σε απόσταση µόλις δύο ώρες από Θεσσαλονίκη, η Θάσος είναι ένα «εύκολο» νησί µε δεκάδες επιλογές για κολύµπι σε γαλαζοπράσινα νερά, µε βλάστηση και πεύκα για σκιές, και εκατοντάδες γλάρους για να κάνουν διασκεδαστική τη µισάωρη διαδροµή µε το πλοίο.

Τι να δεις
Την αγναντεύεις και γεµίζει το µάτι σου πράσινο. Εάν δεν επισκεφτείς το ορεινό χωριό Θεολόγος είναι σαν να µη βρέθηκες στο νησί. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πυκνή βλάστηση, παραδοσιακοί οικισµοί µε αρχοντικά, αλλά και καλό φαγητό-αν το ψάξεις λίγο γιατί έχει και έντονη «τουριστική» πλευρά. Στα Λιµενάρια, από τα πιο τουριστικά σηµεία της Θάσου, σε περιµένει το λαογραφικό µουσείο µε συλλογές αρχαιολογικών ευρηµάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αν πάλι θέλεις να ηρεµήσεις και να δροσιστείς, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι η σωστή πρόταση. Αν ψάχνεσαι για µονές και ξωκλήσια, οι Αρχαγγέλου, Παναγιάς και Άγ. Παντελεήµονος είναι οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές (απαιτείται σεµνό ντύσιµο από τους επισκέπτες).

Πού να κολυµπήσεις
Έχει τουλάχιστον 20 παραλίες – θεές! Οι ακρογιαλιές της θυµίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της δένουν αρµονικά µε τη σκιά των πεύκων της. Έχουµε και λέµε: Ψιλή Άµµος όνοµα και πράγµα. Λιβάδι για κολυµβητικές εµπειρίες, ένας παράδεισος µε τροπική αύρα. Ποτός, αν ψάχνεις οργανωµένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Πευκάρι για πιο κοσµικές εµφανίσεις. Αλυκή και Παράδεισος στη νότια πλευρά του νησιού, µε πολύ νέο κόσµο. Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταµιάς και Χρυσή Αµµουδιά στη Σκάλα Παναγιάς για …χρυσές αµµουδιές. Ροσογκρεµός για ερηµικές αποδράσεις. Σκίδια και Γκόλια για περιπέτειες. Πέντε χιλιόµετρα χωµατόδροµος, αλλά αξίζει τον κόπο για τη Σαλιάρα, µόνο που θα παρκάρεις µακριά. Στα Μεταλλεία θα καταλάβεις τι θα πει Θάσος στα καλύτερά της. Σηµειωτέον πως µε περίµετρο 90 χιλιόµετρα περίπου, µπορείς να κάνεις τον κύκλο του νησιού και κάθε µέρα να «τρυγάς» τις χάρες µιας άλλης παραλίας.

Πού να µείνεις
Η Θάσος έχει άπειρα καταλύµατα, ξενοδοχεία και δωµάτια, αλλά έχει και πολύ κόσµο. Σηµειώστε τα πιο χρήσιµα τηλέφωνα: Ένωση Ξενοδόχων Θάσου (2593023610), Σύλλογος Ενοικιαζοµένων Δωµατίων και Διαµερισµάτων Λιµεναρίων και Μαριών Θάσου (2593023950), Οµοσπονδία Ενοικιαζοµένων Δωµατίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2593023950).

Πού να φας
Η Θάσος έχει φρέσκο ψάρι αλλά και καλά κρέατα, και φυσικά µαγειρευτά µούρλια. Καζαβίτι, Θεολόγος, Λιµένας και Λιµενάρια έχουν άπειρες επιλογές. Στο Αγκίστρι (2593051072) στα Λιµενάρια θα µαγευτείς µε τα θαλασσινά. Εξαιρετικό και το Κοράλλι (2593055912) στη Σκάλα Μαριών. Στον Ανδρέα στο Κλίσµα, θα φας πάνω στην άµµο ψαράκι ωραιότατο και φρεσκότατο. Στη Χρυσή Ακτή υπάρχει η Κραµπούσα (2593062190), µε τόσο-όσο δηµιουργικά πιάτα. Στον Θεολόγο, ο Στέλιος (2593031451) µαγειρεύει αρνάκι να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Φεύγοντας να πάρεις: το περιλάλητο θασίτικο γλυκό καρυδάκι, το µέλι τους το ξακουστό, τα λάδια, τις ελιές, τα τυροκοµικά τους και τη µυρωδάτη ρίγανη.

∆ήμος: 2593350100

Aστυνομία: 2593022500

Λιμεναρχείο: 2593022106

Κέντρο Υγείας (Πρίνος): 2593350000