- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι δέκα πιο επίζηλες πόλεις στις οποίες θέλουν να μετακομίσουν οι Αμερικανοί μετά την πανδημία
Πολλοί Αμερικανοί σκέφτονται να μετακομίσουν ή έχουν ήδη μετακομίσει λόγω της τηλεργασίας. Μερικοί που ζουν στον παγωμένο Βορρά, στη Μινεσότα για παράδειγμα, αναρωτιούνται γιατί υπομένουν επί τόσα χρόνια τους παρατεταμένους χειμώνες· άλλοι που ζουν στη Νέα Υόρκη αναρωτιούνται γιατί υπομένουν την έλλειψη χώρου και τις εξωφρενικές τιμές. Η απάντηση για τους περισσότερους είναι πως εργάζονται στη μία ή στην άλλη πόλη: όμως, μιας και η πανδημία οδήγησε εκατομμύρια Αμερικανούς στην τηλεργασία, επανεξετάζουν τις προτεραιότητές τους - σύμφωνα με την Pew Research, 1 στους 5 ενήλικες (περίπου το 22%) δηλώνουν ότι είτε άλλαξαν τόπο κατοικίας λόγω της πανδημίας είτε ξέρουν κάποιον που το έκανε.
Φαίνεται ότι οι αγοραστές ακινήτων σκέφτονται όλο και λιγότερο την εγγύτητα με τον χώρο εργασίας τους κι ότι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής. Παίρνουν υπόψη τις προσιτές τιμές, την πυκνότητα του πληθυσμού, την ποικιλομορφία, τα τοπικά σχολικά συστήματα, την υγειονομική περίθαλψη, το περιβάλλον και τις δυνατότητες αναψυχής. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την αξία του επαρκούς χώρου, της privacy και των υπηρεσιών κοντά στο σπίτι, όχι κοντά στον εργασιακό χώρο. Κατά κάποιον τρόπο, οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην έννοια του home ως καταφύγιου: τις τελευταίες δεκαετίες, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το σπίτι ήταν σαν ξενοδοχείο και οι προαστιακές συνοικίες λειτουργούσαν σαν υπνωτήρια. Αλλά στον χρόνο που πέρασε τα σπίτια ζωντάνεψαν: έγιναν κέντρα ημερήσιας φροντίδας, γυμναστήρια, γραφεία, ακόμη και αίθουσες διδασκαλίας. Πήραν μπρος οι κουζίνες και έγιναν μαστορέματα.
Πολλές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων του Twitter, της μεσιτικής Zillow και της REI (ένδυση), θα επιτρέπουν στο εξής στους υπαλλήλους τους να εργάζονται μονίμως από το σπίτι, το οποίο ωστόσο πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά για να λειτουργεί και ως γραφείο. Όσο για τους νομάδες της COVID που έχουν μετακομίσει με την οικογένεια ή έχουν ξεχυθεί με τα λάπτοπ στις παραλίες, το ερώτημα είναι πού θα εγκατασταθούν όταν η πανδημία τελειώσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κορυφαίων μεσιτικών γραφείων, οι δέκα πιο επίζηλες πόλεις για να ζήσει κανείς μετά την πανδημία είναι οι ακόλουθες:
10. Ατλάντα, Τζόρτζια
Η Ατλάντα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για νέες επιχειρήσεις, αλλά και για παλιές: εδώ βρίσκεται η έδρα της Cola-Cola, της UPS, της Home Depot και της Delta Air Lines. Αλλά το πιο συναρπαστικό είναι το πρόγραμμα αναζωογόνησης και αστικής ανάπλασης που περιλαμβάνει 30+ μίλια μονοπατιών πολλαπλών χρήσεων, 5.000+ μονάδες προσιτής στέγασης, 1000+ στρέμματα περιβαλλοντικού καθαρισμού και 1000+ στρέμματα νέου πρασίνου. Η Ατλάντα υιοθετεί ορμητικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ενθαρρύνει την ποδηλασία και την πεζοπορία. Η μεγαλούπολη συνδυάζει τη γοητεία του Νότου με τον αέρα της μεγαλούπολης.
9. Όστιν, Τέξας
Το Όστιν ήταν ανέκαθεν νεανική πόλη και τα τελευταία χρόνια την ονομάζουν Silicon Hills ― εκτός από «μουσική πρωτεύουσα του κόσμου». Οι Τεξανοί πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι το Τέξας και το Τέξας ο κόσμος. Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Tesla και η Apple σχεδιάζουν να αγκυροβολήσουν μεγάλα τμήματα των επιχειρήσεών τους στο Όστιν. Εξάλλου, η πόλη δεν έχει προσωπικό φόρο εισοδήματος, είναι κάτι σαν φορολογικός παράδεισος.
8. Μπόλντερ, Κολοράντο
Το Μπόλντερ βρίσκεται σε ένα από τα πιο μεγαλειώδη αμερικανικά τοπία και έχει υπέροχη φύση. Είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές και απευθύνεται τόσο σε φυσιολάτρες όσο και σε συνταξιούχους.
7. Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα
Χαλαρότητα του Νότου, ιστορικές τοποθεσίες και φιλόξενοι ντόπιοι είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πολλοί Αμερικανοί από άλλες πολιτείες συρρέουν στο Τσάρλεστον. Το Τσάρλεστον περπατιέται, έχει ιστορικό κέντρο και μπορείς να αντιμετωπίσεις τη συχνά αφόρητη ζέστη καταφεύγοντας σε απέραντες αμμουδερές παραλίες. Το κόστος ζωής είναι χαμηλό· χαμηλό είναι και το επίπεδο της εγκληματικότητας.
6. Ντε Μόιν, Αϊόβα
Το Ντε Μόιν μπορεί να αποτελεί έκπληξη σε αυτή τη λίστα γιατί συνήθως το υποτιμάμε: δεν έχει πολλά αξιοθέατα, ούτε πολλές διασημότητες. Κάποτε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν εργαζόταν ως σπορτσκάστερ εδώ. Αλλά έχει θαυμαστές ιδιότητες: έχει πολύ χώρο, απλωσιά, θέσεις εργασίας όχι μόνο για πτυχιούχους αλλά και για χειρώνακτες και τιμές κατά 20% μικρότερες από τον εθνικό μέσο όρο. Εξάλλου το μεσοδυτικό τοπίο και ο ορίζοντας της πόλης είναι αχτύπητα.
5. Νάσβιλ, Τενεσί
Η πόλη της μουσικής κάντρι αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και έχει αφήσει πίσω της το Μέμφις. Αν και το κέντρο δεν είναι κατάλληλο για να ζει κανείς, το Νάσβιλ έχει καλές γειτονιές και ευνοϊκό έδαφος για νεοσύστατες τεχνολογίες.
4. Φοίνιξ, Αριζόνα
Το Φοίνιξ ήταν ανέκαθεν επιτυχημένη πόλη με μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική ποικιλία: συνδύαζε τη ροκ σκηνή και το γκολφ - ένα υπαίθριο άθλημα που κέρδισε σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γκόλφερς από όλες τις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Φοίνιξ, το οποίο διαθέτει σχεδόν 200 γήπεδα. Αλλά δεν είναι μόνο το γκολφ που κάνει το Φοίνιξ μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας. Το κόστος ζωής είναι 5% κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, οι φόροι χαμηλοί και επιπλέον βρίσκεται κοντά στο Λας Βέγκας και στο Γκραντ Κάνυον. Θεωρείται επίσης κόμβος για εταιρείες τεχνολογίας και λογισμικού: οι Uber, Yelp και Shutterfly έχουν ανοίξει γραφεία εκεί και η Amazon έχει ένα κέντρο διεκπεραίωσης. Οι ευκαιρίες εργασίας είναι άφθονες.
3. Πόρτλαντ, Όρεγκον
Η Μέκκα για τους λάτρεις της φύσης: η πόλη έχει περιβαλλοντική συνείδηση χωρίς να παίρνει τον εαυτό της πολύ στα σοβαρά. Στο Πόρτλαντ αφεντικά και υπάλληλοι φοράνε τζιν. Θεωρείται κορυφαίος προορισμό για τους νέους κάτω των 30.
2. Ράλεϊ, Βόρεια Καρολίνα
Το Ράλεϊ είναι αραιοκατοικημένο, στεγάζει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις και φαίνεται ελκυστικό για ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό - κάτι που σκέφτονται πολλοί αυτές τις μέρες. Το φόρτε του είναι η δημόσια εκπαίδευση: η κομητεία έχει τα καλύτερα δημοτικά σχολεία στη χώρα.
1. Τάμπα, Φλόριντα
Η Τάμπα τα έχει όλα: προσιτές τιμές, ασφάλεια, αγορά εργασίας, εκπαίδευση και πολιτισμό. Ο καιρός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο: ακόμα και ο ωκεανός είναι ζεστός αφού βρίσκεται στην πλευρά του Κόλπου του Μεξικού όπου το νερό είναι σαν ζεστή μπανιέρα. Επιπλέον, μπορεί κανείς να ζήσει κοντά στη θάλασσα χωρίς να πληρώσει εκατομμύρια. Η πόλη είναι κατάλληλη για οικογένειες και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας από ποτέ, ειδικά για όσους ξέρουν ισπανικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.