Ταξιδια

Ο Πόρος του Νικόλα Ηλιόπουλου

Αυτό που κάνει ξεχωριστό νησί τον Πόρο είναι το ρετρό στοιχείο που υπάρχει σε κάθε του γωνία.

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόρος: Ο Νικόλας Ηλιόπουλος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Τελικά τι κάνει έναν καλοκαιρινό προορισµό συναρπαστικό;  Έναν τόπο ξεχωριστό; Οι ωραίες παραλίες, η καθαρή θάλασσα, τα υψηλής ποιότητας καταλύµατα και υπηρεσίες, η εύκολη πρόσβαση; Μάλλον όλα αυτά και τίποτε από αυτά. Στον Πόρο η θάλασσα είναι καλή αλλά τίποτα το σπουδαίο – άλλωστε ανήκει στην οµάδα νησιών του Αργοσαρωνικού, αν και πρακτικά είναι στο χείλος του Αιγαίου (ακούγεται καλύτερα, ε;). Τα νερά δεν είναι κρυστάλλινα και βαθυπράσινα, όπως, ας πούµε, σε οποιοδήποτε νησί των Κυκλάδων.

Είναι όµως τόσο ήρεµα και γαλήνια, που γι’ αυτό εκεί, στα 5 µου χρόνια, φόρεσα για πρώτη φορά τα πέδιλα του σκι. (Αποτελεί πλέον κοινό µυστικό ότι οι φανατικοί του θαλάσσιου σκι ταξιδεύουν στην Ελλάδα από όλη την Ευρώπη µε µοναδικό προορισµό τον Πόρο για ολόκληρες εβδοµάδες προπόνησης!)

Τα καταλύµατα στον Πόρο µπορεί να είναι αυτά τα απλά ενοικιαζόµενα δωµάτια στην ξεχασµένη από το χρόνο και σαν να βρίσκεσαι σε ελληνική ταινία του ’60 Χώρα. Μπορείς όµως να επιλέξεις κι ένα από τα δυο design ξενοδοχεία του νησιού, το Sirene ή το Poros Image (πρώην Ξενία), τα οποία έχουν κρατήσει το εξωτερικό κέλυφος που «φωνάζει» δεκαετία του 1960, αλλά εσωτερικά θα βρεις τα µίνιµαλ µπαρ τους και θα πιεις ψαγµένα κοκτέιλ ή θα κοιµηθείς σε δωµάτια µε έπιπλα διάσηµων designers. Eξαρτάται από τα κέφια σου.

Στο Ρωσικό λιµανάκι, στη βορειοδυτική άκρη του νησιού, θα βρεις ερείπια από ένα λιµάνι και, ακούγοντας µπάντες να παίζουν µουσική, µπορείς να πίνεις το ποτό δίπλα από τα αυτοσχέδια µπαρ. Αν ζαλιστείς πολύ, µπορεί και να ονειρευτείς το γάµο σου στο εκκλησάκι που υπάρχει πάνω σε ένα νησάκι 300 τετραγωνικών, 200 µέτρα από την ακροθαλασσιά!

Tελικά αυτό που κάνει ξεχωριστό νησί τον Πόρο, κι όχι απλά έναν ακόµη προορισµό, είναι το ρετρό στοιχείο που υπάρχει σε κάθε του γωνία. Αρκεί να σε ενδιαφέρει και να σε γοητεύει… Το ανακαλύπτεις 55 λεπτά µακριά από τον Πειραιά µε το –ρετρό κι αυτό– ιπτάµενο δελφίνι.

* Ο Νικόλας Ηλιόπουλος είναι επιχειρηματίας