Ταξιδια

5 πράγματα για να κάνεις στην Αίγινα

Η όμορφη Αίγινα είναι μόλις 1 ώρα με το πλοίο από τον Πειραιά. Να τι μπορείς (και πρέπει) να κάνεις εκεί.

Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 751
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αίγινα: Ένα νησί, δεκάδες επιλογές. Ξεχωρίσαμε πέντε.

Μία ώρα από την Αθήνα, ένα νησί που προσελκύει δεκάδες τουρίστες, πολιτικούς και celebrities. Η Αίγινα, όχι να το παινευτώ επειδή κατάγομαι από εκεί, αλλά έχει περισσότερες ομορφιές απ’ όσες μπορείς να μετρήσεις. Μην περιμένεις να δεις το κλασικό λευκό-μπλε των Κυκλάδων, ούτε την ιταλική φινέτσα των Δωδεκανήσων, η Αίγινα έχει έντονο χαρακτήρα και ιδιαίτερο στιλ που την ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού. Είτε βρεθείς εκεί για ένα σ/κ, είτε για διακοπές, επιβάλλεται να κάνεις τα παρακάτω...

1. Να επισκεφθείς το Ναό της Αφαίας
Δε νοείται να έρθεις στο νησί και να μην πας έστω μία φορά στον Ναό της Αφαίας, ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι από τον 5ο αι. π.Χ. αφιερωμένο στη Θεά Αθηνά. Πιστεύεται μάλιστα ότι αποτέλεσε τον ναό πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, Ικτίνο και Καλλικράτη. Βρίσκεται στην περιοχή Αγία Μαρίνα, σε ύψος 160 μέτρων και σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον Παρθενώνα και του Δελφούς. Περιτριγυρισμένο από πευκόδασος, με συγκλονιστική θέα στο Σαρωνικό, είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

©Στρατής Κωνσταντάρας

2. Να πας θερινό σινεμά
Εδώ στο νησί δεν έχουμε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία θερινά σινεμά. Για την ακρίβεια δεν είναι απλά σινεμά, είναι κρυμμένες αυλές που σε ταξιδεύουν στο χρόνο και τον χώρο. Είτε παραλιακά για να ακούς το κύμα να σκάει και να νιώθεις την αλμύρα στον αέρα, είτε πιο μέσα στην πόλη για να απολαμβάνεις το ρυθμικό τραγούδι των τζιτζικιών, το θερινό σινεμά πρέπει να το ζήσεις. Χαλίκι στο έδαφος, πλούσιο πράσινο στα πλαϊνά τοιχάκια, διάχυτη μυρωδιά σιτρονέλας και  ένας ουρανός γεμάτος αστέρια. Το σινεμά όπως θα έπρεπε να είναι όλο το χρόνο. Πάρε πόπκορν, σουβλάκι ή παγωτό και ταξίδεψε για 2 ώρες κάπου ρομαντικά.

3. Να περπατήσεις στον Ελαιώνα
Μια κοιλάδα κρυμμένη από τα μάτια τουριστών και ντόπιων, αποτελεί ζωντανό μνημείο της φύσης. Νότια από το χωριό Παχειά Ράχη, στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους, βρίσκεται ο Ελαιώνας με τα υπεραιωνόβια δέντρα. Δεκάδες ελιές, κάποιες από τις οποίες μετρούν 1.500 χρόνια ζωής, βρίσκονται διάσπαρτες ανάμεσα σε πέτρες, γαϊδουράγκαθα και κρεμμύδες. Τα γήινα χρώματα «σπάνε» τρία κάτασπρα ξωκλήσια, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Τριάδας. Είναι τέτοια η ενέργεια, η γαλήνη και το φως που πλημμυρίζουν αυτό το μέρος που θα σου μείνει σίγουρα αξέχαστο. Εδώ μάλιστα είχε πραγματοποιήσει και τη φωτογράφιση της συλλογής του ο οίκος Hermès το 2005.

©Στρατής Κωνσταντάρας

4. Να δοκιμάσεις τοπικές συνταγές με φιστίκι
Η λίστα είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Το φιστίκι Αιγίνης αποτελεί έμπνευση για συνταγές φαγητών, γλυκών και ποτών σε όλα τα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ του νησιού. Θα σου πω μερικά μόνο παραδείγματα: φέτα τηγανητή με φιστίκι Αιγίνης στον Μάνιτα στο Κύμα, φιστικοβούτυρο και παστέλι φιστικιού από τον Διόνυσο, μοχίτο φιστίκι στο Πάντα Ρει, φιστικάτο στο Αιάκειον, κοτόπουλο με ανθότυρο και φιστίκι Αιγίνης στον Μπάμπη, παγωτό φιστίκι στο Μελένιο. Σε κάθε μαγαζί θα ανακαλύψεις και μια τοπική σπεσιαλιτέ με βάση το φιστίκι, την οποία σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις.

5. Να πας για ούζα στην Πέρδικα
Αυτό το παραδοσιακό ψαροχώρι στη νότια πλευρά του νησιού είναι το ιδανικό μέρος για να αράξεις με την παρέα σου, να πιείτε ούζο ή τσίπουρο και να απολαύσετε φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Μικρό, ήσυχο, γραφικό, με μικρά σπίτια και αυλές που επικοινωνούν, ασβεστωμένα σκαλάκια και ένα μεγάλο πεζόδρομο με μαγαζιά και τραπεζάκια φτιάχνουν το τέλειο σκηνικό. Ο υπερυψωμένος πεζόδρομος συνεχίζεται με παγκάκια ανάμεσα σε φοίνικες που μπορείς να κάνεις την περατζάδα σου ή να καθίσεις για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με τα συγκλονιστικά χρώματα.

©Στρατής Κωνσταντάρας