Ταξιδια

Πληροφορίες, μυστικά, μικρά tips και σχόλια, από νησί σε νησί

Χωρίς ξαπλώστρες στα νησιά...

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 749
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
beach-girl.jpg
© Cinzia Sorrentino / Unsplash

Το Ζευγαρονήσι
Η Ιθάκη, από πολλούς, ονομάζεται και Ζευγαρονήσι γιατί η ησυχία της, το φυσικό τοπίο και ο ήρεμος τουρισμός της είναι ιδανικά στοιχεία για να ερωτευτείς περισσότερο το ταίρι σου ή να ζευγαρώσεις εκεί. Και ιδανική παραλία για ερωτευμένους, η Άμμος της Μαρίας με το μυθιστορηματικό όνομα.

Για τους όχι και τόσο ερωτευμένους, στην Ιθάκη
Φάτε ανελέητα χοιρινό στον Σταυρό. Εκεί δίπλα τοποθετείται και το Ανάκτορο του Οδυσσέα. Μην το ψάξετε, όμως, φαγωμένοι.

Εκεί που αυτοκτόνησε η Σαπφώ
Η αρχαία λυρική ποιήτρια, βαθιά άρρωστη από τον ανεκπλήρωτο έρωτά της για τον όμορφο, νεαρό ακόλουθο της Αφροδίτης, τον Φάωνα, έπεσε από τα βράχια στο ακρωτήριο Δουκάτο στη νότια άκρη της Λευκάδας, εκεί που βρισκόταν ο ναός του Απόλλωνα Λευκάτα. Μπορεί να είναι θρύλος ή παρερμηνεία, γιατί η Σαπφώ είχε εξυμνήσει την ομορφιά του νέου στην ποίησή της. Προτιμούμε όμως να σκεφτόμαστε ότι ο Φάωνας την απέρριψε και την εγκατέλειψε κι εκείνη θέλησε να βγει γιατρειά στο σώμα της, πέφτοντας στη θάλασσα. Οι πιστοί του Απόλλωνα έλεγαν ότι πέφτοντας από τα ιερά αυτά βράχια, η ψυχή απελευθερωνόταν από τα βάρη, τα πάθη, τις πίκρες και τις αμαρτίες.

Σήμερα το ακρωτήριο ονομάζεται και Κάβος της Κυράς.

Τι είναι η Μπέλα Βράκα;
Σκαμπρόζικο όνομα για την ονειρική, μαγική, παραδεισένια, αμμώδη παραλία που ενώνει τα Σύβοτα Θεσπρωτίας με το ακατοίκητο νησάκι Μουρτεμένο. Φτάνεις εκεί διασχίζοντας με τα πόδια τη θάλασσα. Στα sites με τις εντυπώσεις των τουριστών, τη χαρακτηρίζουν την «Καραϊβική της Ελλάδας» – που σημαίνει ότι φέτος είναι η καλύτερη εποχή να την επισκεφτείς ή, τέλος πάντων, φρόντισε να πας νωρίς για να την απολαύσεις στο πρωινό φως.

Τι μου έφερες από τα Κύθηρα;

Ροζ δες
Νυφιάτικο γλύκισμα με αμυγδαλόψυχα, σιμιγδάλι, μέλι, κανέλα, γαρίφαλο και ροδόνερο. Πάει τέλεια και εκτός γάμου, με τον απογευματινό καφέ κι ένα ποτήρι κρυστάλλινο, δροσερό νερό.

Φατουράδα ή φατούρα
Τσιριγώτικο λικέρ-στούκας, από τσίπουρο, κανέλα και μοσχοκάρφια γαρίφαλο. Οι πιο μυημένοι προσθέτουν και μία νότα εσπεριδοειδών.

Πάστα μύλου
Ζυμωτό γλυκό ταψιού με γέμιση από σιμιγδάλι, αμύγδαλο, αυγό και κρέμα, γαρνιρισμένο με λιωμένη βανίλια-υποβρύχιο. Το τρως και αναρωτιέσαι πού και πώς υπάρχει ανάμνηση λεμονιού στην κάθε κουταλιά. Καλά, και δεν μου έφερες λαδοπαξίμαδα;;

Το πιο γλυκό πράγμα που θα δεις στα Κουφονήσια (εκτός από τα Κουφονήσια)
Τρεις μικρές, υπαίθριες, χειροποίητες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες που δημιούργησαν τα πιτσιρίκια, οι μαθητές του νησιού, με σύνθημα «Πάρε ένα βιβλίο, άσε ένα βιβλίο» και με τη βοήθεια της Δημοτικής Κοινότητας, στη δράση «Let’s do it Greece - Νοιάζομαι και Δρω». Μην αντισταθείτε στη μικρή, πανέμορφη, ξύλινη ταμπέλα Little Free Library και χαρίστε τους βιβλία.

Ψάχνοντας λιμπελούλες στην Τζιά
Ο περιπατητικός τουρισμός είναι μία απάντηση στον τουρισμό «σαπίζω στην παραλία» και, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει δημοτικότητα ιδιαίτερα σε μέρη που έχουν να προσφέρουν ωραία μονοπάτια όπως, ας πούμε, της Κέας, όπου 12 επιλεγμένες διαδρομές έχουν χαρακτηριστεί ως Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και περιμένουν τους ενδιαφερόμενους να τις ανακαλύψουν. Οι ξύλινες πινακίδες εξασφαλίζουν στους περιπατητές ασφαλή και σίγουρη πορεία σε όμορφα, λιθόστρωτα μονοπάτια που σε οδηγούν σε παραμυθένια βλάστηση, με βελανιδιές, βότανα, αρωματικά φυτά, λουλούδια, πηγές με κρύα νερά, μικρά ξωκλήσια και καταλήγουν σε μικρές όμορφες παραλίες. Εκτός αν μείνει κανείς στο δάσος για να ανακαλύψει λιμπελούλες και ξωτικά.

Agalia στην Κουμπάρα
Η απάντηση στην ερώτηση «πού μείνατε στην Ίο;». Το Agalia είναι ξενοδοχείο και η Κουμπάρα παραλία.

Πώς το λέτε εσείς εδώ;
Ο Βώλακας ή Βώλαξ ή Βωλάξ ή Βώλαξ (με περισπωμένη) ή η Βωλάξ με θηλυκό άρθρο. Σε χειρόγραφο του καθολικού επισκόπου αναφέρεται ως Vulacus και αργότερα εμφανίζεται ως Volacus. Τέλος πάντων, υπέροχο χωριό της Τήνου ψηλά στο οροπέδιο.

Τι είναι οι σαρδέλες της Βωλάξ;
Όπως είπαμε είμαστε στην Τήνο και θαυμάζουμε τα παραδοσιακά οικήματα της Βωλάξ. Όπως μας εξηγούν οι Βωλακίτες, για τη μόνωση των σπιτιών δεν χρησιμοποιούσαν μονωτικό υλικό, όπως τα σπίτια της Χώρας, και από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 περίπου άρχισε να χρησιμοποιείται στο εξωτερικό τοίχωμα των σπιτιών η τεχνική «σαρδέλες». Οριζόντιες ραβδωτές χαράξεις επάνω στο λευκό υλικό που δημιουργούν σκιά αναμεταξύ τους ώστε να μην τυφλώνει τα μάτια το έντονο λευκό, όταν πέφτει επάνω του ο ήλιος το καλοκαίρι, αλλά βοηθούν και στην ανάκλαση (για περισσότερη δροσιά) και στην υδαταπωθητικότητα.

Ο γηραιότερος σταλακτίτης της Ευρώπης
Βρίσκεται στο σπήλαιο της Αντιπάρου, περίπου 8 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Πρόκειται για το μόνο κατακόρυφο σπήλαιο στην Ευρώπη με βάθος περίπου 85 μέτρων που προσφέρει θέαμα με σταλαγμίτες και σταλακτίτες εκατομμυρίων χρόνων, μεταξύ αυτών και τον παλαιότερο σταλακτίτη της Ευρώπης με ηλικία 45 εκατομμυρίων ετών. Αναλογίσου ποια είναι η αναλογία της ηλικίας του με το πόσες μέρες θα μείνεις στο νησί.

Τι μου έφερες από τη Θηρασία;
Μία ελαφρόπετρα. Ατόφια, ηφαιστειακή, από τη Μαύρη Παραλία. Και ένα μπλουζάκι «I <3 Santorini».

Τι είναι η Βεντέμα;
Το μεγάλο πανηγύρι της Σαντορίνης, την εποχή της συγκομιδής των σταφυλιών. Οι ντόπιοι του νησιού βρίσκονται σε ενθουσιώδη οργασμό δουλειάς, ειδικά φέτος που οι αρχές θέλουν να του δώσουν ιδιαίτερη εξωστρέφεια για να προσελκύσουν επισκέπτες ντόπιους και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και ξένους που ενδιαφέρονται για τα κρασιά.

«Θέλω να πάω Σαντορίνη αλλά αποκλείεται να βρω δωμάτιο»
Η αντιδήμαρχος του νησιού, κυρία Σοφία Κίτσου, μας καθησυχάζει και μας παροτρύνει να πάμε διακοπές στο mothership του ελληνικού τουρισμού: «Η Σαντορίνη, σε αντίθεση με αυτά που ακούγονταν στο παρελθόν, δεν έχει πρόβλημα με τον κορεσμό, από τις μεγάλες τουριστικές ροές, αλλά τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν προέρχονταν από την κακή διαχείριση αυτών».

Το παράξενα υπέροχο κτίσμα στον Βουρβούλο
Ένα κτίριο δύο κατοικιών στον Βουρβούλο της Σαντορίνης, με την υπογραφή των Kapsimalis Architects, είναι σαν ένα «διαστημικό» όχημα σμιλεμένο σε πέτρα που μοιάζει να είναι κρυμμένο μέσα στο ηφαιστειακό τοπίο. Σε σημείο της πλαγιάς µε έντονη υψοµετρική κλίση, έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα ενώ ένα κομμάτι της πλαγιάς έχει κοπεί κι έχει μετακινηθεί προς τα εμπρός. Είναι πιο εντυπωσιακό απ’ όσο ακούγεται.

«Σαντορινάρα»
To νέο «Μύκονοοοοοοος», στα social.

Το Νοσοκομείο για Δελφίνια
Στους Λειψούς, στον κόλπο της Βρουλιάς, στα βορειοδυτικά του νησιού, δημιουργείται ένας θαλάσσιος χώρος φιλοξενίας και θεραπείας δελφινιών από ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και τον δήμο. Ζώα που απελευθερώνονται από δελφινάρια από χώρες της Ευρώπης καθώς και άλλα τραυματισμένα ζώα της θάλασσας, όπως φώκιες και χελώνες, θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί, ακόμα και για μακρύ χρονικό διάστημα, σε ένα περιβάλλον απόλυτα εναρμονισμένο με τη φύση, προστατευμένο από τη ρύπανση αλλά και τους τουρίστες. Πρόκειται για ένα πρότυπο πάρκο και το σημείο θεωρείται ο ιδανικός τόπος σε όλο το Αιγαίο.

«Χονολουλού... Λειψοί και είσαι αλλού»
Το σλόγκαν ανήκει στη φετινή καμπάνια του Δήμου Λειψών για την προσέλκυση τουριστών. Το κεντρικό σύνθημα είναι «Λειψοί - αν σου έλειψε το εξω(τικό)!» και οι υπόλοιπες φράσεις πέραν της Χονολουλού είναι «Καραϊβική… Λειψοί και είσαι εκεί!» και «Μονακό; Πάρ’ το σκάφος και έλα εδώ!». Παιχνίδι για το καράβι προς Λειψούς: ψάξτε να βρείτε άλλα σλόγκαν.

Mad Max στη Μύκονο
Αν είσαι από αυτούς που ψάχνουν location-location-location, κατάλληλα σημεία για φωτογραφικά σέσιον, τότε η Μύκονος, εκτός από τα πριβέ πάρτι με τον Ρέμο προσφέρει και ένα σκηνικό μεταπυρηνικού, εγκαταλελειμμένου τοπίου στα παλιά μεταλλεία στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στοές με χώμα και σκοτάδι, σκουριασμένα μηχανήματα και μισογκρεμισμένα βιομηχανικά κτίρια που, με το σκληρό φως του μεσημεριού, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για Instagram αλλά είναι τέλεια για τη μικρού μήκους ταινία που ετοιμάζετε εδώ και καιρό.

Ρήνεια, Τραγονήσι και Κταπόδια
Τρία μικρά νησάκια γύρω από τη Μύκονο για ημερήσια περιπέτεια, μοναχικές βουτιές και συνέχεια των γυρισμάτων της μικρού μήκους ταινίας σας με τίτλο «Πώς πέρασα το καλοκαίρι του κορωνοϊού χωρίς συνωστισμό».

Τα μοναδικά στον κόσμο έλατα της Κεφαλονιάς
Η κεφαληνιακή ελάτη, λόγω γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, έχει παραμείνει είδος αμιγές και μοναδικό στον κόσμο, με ιδιαίτερη αξία. Πρόκειται για ένα κωνοφόρο δέντρο, χαρακτηριστικά ελληνικό και σκληραγωγημένο στο βραχώδες έδαφος που φυτρώνει, σε διαμορφώσεις του σερπεντίνη, του φλύσχη, του σχιστόλιθου και του δολομίτη. Όχι μόνο διακοπές, να γκουγκλάρουμε και τίποτα.

Η κουφάλα του Θεόφιλου
Στη Λέσβο, ένας υπέργηρος πλάτανος στον δρόμο προς τον παραδοσιακό οικισμό της Αγιάσου, είναι το δέντρο που πρόσφερε μία στέγη στην αγκαλιά του κορμού του, στον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο. Όπως λένε, πολλοί κάτοικοι του χωριού απέφευγαν να του δώσουν δωμάτιο για να μένει «επειδή είχαν γυναίκες στο σπίτι». Ο Θεόφιλος βρήκε καταφύγιο στην τεράστια κουφάλα του πλάτανου, όπου κοιμόταν επάνω σε στρωσίδια, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με ποταμάκι, μία μικρή γέφυρα, παπάκια και ζώα του δάσους. Ένα περιβάλλον που ταιριάζει στην αθώα φύση των έργων του κι ένας καλός λόγος για να κάνουμε αυτή την ωραία περιπατητική διαδρομή μέσα στο δάσος.

Free ιαματικά λουτρά
Στην Παναγιά Κρυφτή μετά το Πλωμάρι, στη Λέσβο.

Στο Twitter
Σπίτι στο νησί είναι να σου αφήνουν φρέσκα αυγά έξω από την πόρτα και ντοματίνια για να κάνεις στραπατσάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ