Ταξιδια

Το Ρέθυμνο της Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ήπιο κλίμα του νησιού και το εναλλασσόμενο τοπίο προσδίδουν στην Κρήτη γοητεία όλες τις εποχές του χρόνου

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλγα Κεφαλογιάννη

Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη μιλάει για το δικό της Ρέθυμνο.

Όλη η Κρήτη είναι ένας ξεχωριστός τόπος! Το ήπιο κλίμα του νησιού και το εναλλασσόμενο τοπίο προσδίδουν στην Κρήτη γοητεία όλες τις εποχές του  χρόνου. Εκτός από τα ψηλά βουνά και τα ορεινά χωριά που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις, η Κρήτη φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της με τα διάφανα νερά. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, η θάλασσα είναι ζεστή στη νότια Κρήτη.

Μια καλή πρόταση για όσους θα ήθελαν να απολαύσουν αυτή τη θάλασσα είναι η παραλία Αμμουδάκι στα Νότια του Ρεθύμνου. Μία άλλη επίσης τοποθεσία με προσωπικότητα είναι η περιοχή Λουτρό στα Σφακιά. Ένα γραφικό ψαροχώρι ιδανικό για να ηρεμήσει κανείς και να απολαύσει το τοπίο και τη θάλασσα.

Η κρητική κουζίνα και οι τοπικές γεύσεις είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν το νησί να ξεχωρίζει. Καλό φαγητό. Παραδοσιακές συνταγές. Με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια ανάδειξης του κρητικού οίνου μέσα από την πρωτοβουλία «Οι δρόμοι του Κρασιού της Κρήτης» έχουν αναβαθμίσει και την γαστρονομική προσφορά του νησιού.

Η Κρήτη είναι ένας φιλόξενος τόπος. Είναι ένα νησί που συνδυάζει τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής με την παράδοση. Τα χωριά διατηρούν τα έθιμά τους. Οι κάτοικοι συμμετέχουν. Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν παραδόσεις αιώνων. Ένα από τα πιο παλιά και ενδιαφέροντα έθιμα της Κρήτης είναι τα ρακοκάζανα. Κάθε φθινόπωρο, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες απολαμβάνουν αυτή τη γιορτή.

Μία άλλη εκδήλωση που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών είναι το καρναβάλι του Ρεθύμνου. Όπως και το  Πάσχα στην Κρήτη, επίσης, είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό. Η θεία λειτουργία στα ιστορικά μοναστήρια του νησιού, όπως π.χ. στο Μοναστήρι του Αποστόλου Παύλου στον Γάλλο και στα γραφικά ξωκλήσια είναι πολύ δυνατή εμπειρία. 

Η Κρήτη, βέβαια, είναι μεγάλο νησί. Θέλει χρόνο για να τη γνωρίσει κανείς. Η ενδοχώρα του νησιού είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Όσες φορές και εάν την εξερευνήσει ο επισκέπτης, πάντα θα ανακαλύπτει μικρούς παράδεισους. Κρυφές γωνιές όπου ο χρόνος μένει ακίνητος. Μικρές κοινότητες με φιλόξενους ανθρώπους, ωραίες γεύσεις, μέσα στην καταπράσινη φύση. Ειδικά οι επαρχίες του Αγίου Βασιλείου, του Αμαρίου και του Μυλοποτάμου έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες διαδρομές. Με γραφικά χωριά και εξαιρετικά τοπία.

Ο χρόνος στην Κρήτη κυλά ευχάριστα. Υπάρχει αξιοσημείωτη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, ακόμα και εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό στοιχείο τέρπουν τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες.

Ιδιαίτερο σημείο στο Ρέθυμνο είναι το θέατρο Ερωφίλη  στη Φορτέτσα. Κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις και το φυσικό σκηνικό συμβάλλει στη δημιουργία μίας μοναδικής ατμόσφαιρας.

Οι πολιτιστικές αναζητήσεις πάντα πρέπει να περιλαμβάνουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Σημαντική προσθήκη στην πολιτιστική προσφορά της Κρήτης, το Μουσείο της Ελεύθερνας. Δημιούργημα του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, είναι ένα μουσείο πρότυπο με συγκλονιστικά ευρήματα που επαληθεύουν την «Ιλιάδα» του Ομήρου.

Η Κρήτη είναι ανεξάντλητη. Είναι πηγή έμπνευσης και ο τόπος που πάντα θα επιστρέφουμε.


*Η Ο.Κ. είναι βουλευτής της ΝΔ.

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό του Ρεθύμνου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ