Ταξιδια

Λισαβόνα: Ίσως η πιο θελκτική πόλη της Ευρώπης (εικόνες)

Το άγαλμα με το ξυπόλυτο παιδάκι – εφημεριδοπώλη δείχνει το χαρακτήρα της

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λισαβόνα, πρωτεύουσα της Πορτογαλίας: είναι τα ελεβαδόρ στους λόφους, οι χώροι θεαμάτων, τα ελαφρά ταξί τουκ  (συνήθως τρίκυκλα), τα κιόσκια, ο κεντρικός σταθμός τρένου, τα άπειρα κτίρια με τα αζουλέδος (τα τρομερά πλακάκια).

Ελεβαδόρ δρόμου, κίνηση σε ράγες πάνω κάτω σε λοφάκους

Είναι, ακόμα τα πάσης φύσεως μαγαζιά και μαγαζάκια (πολλά από τα οποία 2 και 3 αιώνων), ανάμεσα στα οποία δεσπόζει η τρομερή πανταρία «Πατριακάλ» και το «Α Μπραζιλέϊρο», «Νικολά» κλπ, τα μιραδόρ (σημεία με θέα), πλατείες και δρόμοι (όπως η Ντουραδόρες που επανειλημμένα αναφέρει ο Πεσόα),  τα τραμ βέβαια, το άγαλμα του Σεμπαστιάου Χοσέ ντε Καρβάλιο ε Μέλου, μαρκές ντε Πομπάλ, του αναμορφωτή της πόλης μετά το σεισμό του 1755.

Μπραζιλέιρα, Άγαλμα του Πεσόα απέξω

Φυσικά, είναι κι η Λέσχη του Αλεντέτζου και η άλλη Λέσχη, που έχουν οι φίλοι των φάδος, στοές, το Μνημείο των Εβραίων, οι υπαίθριοι μουσικοί, το παζάρι της Αλφάμα και μια ράφτρα σχεδόν κρυμμένη.

Στο παζάρι της Αλφάμα

Πάνω απ΄ όλα, κάτι που δείχνει και το χαρακτήρα των ανθρώπων της, είναι το άγαλμα με το ξυπόλυτο παιδάκι – εφημεριδοπώλη στα πόδια του αγάλματος του μεγαλύτερου ιστορικού εφημεριδά της πόλης.