- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σαλαμίνα της Τζωρτζίνας Λιώση
Σίγουρα με την πρώτη ματιά δεν θυμίζει χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιού, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία· πράγματι δεν είναι.
Σαλαμίνα: Η Τζωρτζίνα Λιώση γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Η Σαλαμίνα είναι ένα νησί ξεχασμένο. Ίσως επειδή απέχει ελάχιστα ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Περάματος ο κόσμος παραλείπει να το βάζει στη λίστα με τα νησιά. Με κάποιο τρόπο έχει μείνει πίσω στο χρόνο. Περνώντας απέναντι σου δημιουργείται αυτόματα μία μελαγχολία, πολλά μπορεί να θυμίζουν τη δεκαετία του ’80 και του ’90 και έτσι διατηρεί μια οξύμωρη νεότητα.
Στη Σαλαμίνα περνούσα ένα μέρος των καλοκαιρινών μου διακοπών, όταν ήμουν παιδί. Τα πρωινά ο παππούς μάς κατέβαζε στη θάλασσα και μας άφηνε να παίζουμε στο νερό. Εκείνος μάζευε μύδια και αχινούς, και τα μεσημέρια τρώγαμε μυδοπίλαφο που ετοίμαζε η γιαγιά μου. Στην εφηβεία, όλη αυτή η ηρεμία και η ρουτίνα που χαρακτήριζαν τις διακοπές στη Σαλαμίνα σταμάτησαν να με συγκινούν. Μεγαλώνοντας άρχισα να καταλαβαίνω πως αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το βρεις πουθενά τόσο εύκολα και αληθινά όσο εκεί.

Σίγουρα με την πρώτη ματιά δεν θυμίζει χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιού, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία· πράγματι δεν είναι. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να επισκεφτείς, όπως το σπήλαιο του Ευριπίδη ή το σπίτι όπου έζησε ο Άγγελος Σικελιανός. Πηγαίνοντας στα Περιστέρια θα βρεις ένα εντυπωσιακό σπίτι ενός Πολωνού οξυρρυγχοτρόφου φτιαγμένο από ακατέργαστους κορμούς δέντρων και τσιμέντο. Όταν το σπίτι αυτό είχε ζωή ο φράχτης του ήταν ενυδρείο. Απέναντι υπάρχουν δύο μικρές νησίδες, και ίσως αντέχεις να κολυμπήσεις μέχρι εκεί. Μετά το μπάνιο να πας στην ταβέρνα του Δήμου, επίσης στα Περιστέρια, στον οικισμό της ΔΕΗ να φας καλαμαράκια και τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες. Κάπως έτσι είναι η Σαλαμίνα, μέσα απ’ τα δικά μου μάτια.

*H Τζωρτζίνα Λιώση είναι ηθοποιός.
Κεντρική φωτογραφία: Μάνος Βουτέρης, Φόρεμα: Shoko
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εναλλακτικοί προορισμοί για μήνα του μέλιτος με εμπειρίες, χαρακτήρα και ουσία
Βόλτα στη γερμανική πρωτεύουσα με τα φιλμ της Berlinale
Η κοσμοπολίτικη Βηρυτός και το ασφαλές Σουλτανάτο του Ομάν
Η λογική πίσω από το «hack» είναι απλή
Reel στο Instagram με Παρθενώνα, Ψυρρή και θέα Ακρόπολης από ψηλά
Σε υψηλά επίπεδα οι πληρότητες σύμφωνα με την Aegean
Πού να πας και τι να κάνεις αυτό το τριήμερο
Μια οικογενειακή μονάδα στη Σαμοθράκη επενδύει στη βιώσιμη φιλοξενία
Όσα αξίζει να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφία, blogs και social media φιλοξενούν διαρκώς απόψεις για την «ορθή» θέση του σκιάστρου
Γιατί οι καλύτερες ιστορίες γράφονται καθ’ οδόν
Η εκπαίδευση λειτουργεί σαν αόρατη γέφυρα που ενώνει ανθρώπους, γενιές και προοπτικές.
Το φαινόμενο εντάσσεται σε αυτό που η τουριστική βιομηχανία αποκαλεί πλέον «set-jetting»
Η αμήχανη στιγμή που θέλετε να πάτε στο WC και η πόρτα του είναι οριακά κρυστάλλινα διάφανη
Γιατί στην Κένυα περπατούν όλοι, τα σαμαράκια έχουν όνομα και το Hotel είναι καφέ
Τα δύο ελληνικά νησιά κατέχουν τη δεύτερη θέση στη λίστα
Ανάμεσα στα μέρη του πλανήτη που παραμένουν αυθεντικά, ποιοτικά και αναλλοίωτα
Μιλήσαμε με τον Σταύρο Ιωαννίδη για την αποστολή στο Νεπάλ με την ομάδα του ΣΚΑΪ, και τη σειρά ντοκιμαντέρ Prime Time, που θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου, στις 00.15
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη (Ιανουάριος 2026) του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ)
Με πρώτη στην κατάταξη την Πάρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.