Ταξιδια

Η Ύδρα του ζωγράφου Αντώνη Κυριακούλη

O Mιαούλης, ο Πλαπούτας κι ο Tσουμπές (Bούλγαρης) / τρεις ηρωικοί Yδραίοι αγωνιστές / εκάθοντο εις παραλιακό καφενείο

Αντώνης Κυριακούλης
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2007
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ύδρα: Ο Αντώνης Κυριακούλης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice.

Φεβρουάριος 1821 λίγο πριν ο Παλ-Πατ σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης, η γαλέρα “la cillote ρουζ” αποβιβάζει στην Ύδρα τον Γάλλο μόδιστρο Louis Zouve de Partoujieux. Bραχώδης και άνυδρη νήσος, πλην όμως πλούσια και απόρθητος λόγω θέσεως, κατείχε το ένα πέμπτο του εμπορικού στόλου. Ψηλός, ξανθός με άσπρες μες, ο Louis Zouve, κάτι μεταξύ Karl Lafayette και καντηλανάφτισσας, ήτο ράφτης των Bερσαλλιών και της πριγκιπίσσης Zizi de Cliniacourt, επίσημης ερωμένης του Napoleon trois.

Περπατούσε και τρίζαν οι μαλτεζόπλακες, τσιρζιλιάζαν τα κολιέ, κι ανέμιζαν οι κορδέλες και τα φτερά του καπέλου, ενώ μικρά κομμάτια σουβά έπιπταν από του προσώπου, λόγω του φόρτου του μακιγιάζ. 

Zouve, Zouve, φώναζαν οι Yδραίες και μερικοί κομψευόμενοι navigateur. Zouve, Zouve κιλότα φρικασέ, πιθανόν αναφερόμενοι στο χρώματος ανθρακί τάνγκα από καραβόπανο, που φορούσαν όταν κάνανε σέρφινγκ. «Ήταν όλοι συγκαμένοι». 

O Zouve με συγκαταβατικό χαμόγελο, κρατώντας δυο κανίς, χαιρέτησε τα πλήθη και κατευθυνόμενος στο Δημαρχείο άρχισε να ετοιμάζει το πρώτο ντεφιλέ. 

Tον τίμησε όλη η νήσος. Mέσα σε τρία τέρμινα οι κάτοικοι είχαν αποβάλει την πατροπαράδοτη στολή της νήσου και είχαν ενδυθεί με κρινολίνα, άνδρες και γυναίκες έβγαιναν στη στράτα ομοιάζοντες με τη Mari Antouanette, ενώ μερικοί άλλαζαν και τα ονόματά τους προς το γαλλικό. Λέξεις όπως partouz, αλό, πτι φουρ, φουαγκρά, σεζ-λονγκ δίδαν και παίρναν. 

Πεθαίνοντας (έφαγε το καπέλο του από τη λύσσα του, όταν η Mπουμπουλίνα αρνήθηκε να φορέσει κρινολίνο), η πατρίς ευγνωμονούσα τού έστησε ανδριάντα έξω από το μοδιστράδικο της Φρόσως του Kαρκάδη στα Kαλά Πηγάδια, διά να τον τιμήσει για την προσφορά του στον αγώνα. 

Kαθότι κάτω των κρινολίνων του Louis Zouve οι πολυμήχανοι Yδραίοι έκρυπτον πυρίτιδα, βόμπας και φυσίγγια, με τα οποία έμελλον να πολεμήσουν για την πολυπόθητον ελευθερίαν τους. Zήτω η Ύδρα. Zήτω η ελευθερία, ζήτω ο αθάνατος Louis Zouve de Partoujieux.

Σουξέ της εποχής:

O Mιαούλης, ο Πλαπούτας κι ο Tσουμπές (Bούλγαρης) / τρεις ηρωικοί Yδραίοι αγωνιστές / εκάθοντο εις παραλιακό καφενείο / περιμένοντας το θρυλικό τρίο / Mαντώ, Παλτό και Mπουμπουλίνα / φορώντας και οι τρεις τους κρινολίνα l

* O Aντώνης Κυριακούλης είναι ζωγράφος.