Ταξιδια

6 λόγοι που αξίζει μια εκδρομή στην Αρχαία Κόρινθο

Οδηγός για αξιοθέατα και φαγητό
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οδοιπορικό στην Αρχαία Κόρινθο: Τι να δεις, πού να μείνεις και πού να φας 

Σάββατο πρωί, στο ραδιόφωνο παίζει το «Ταξίδι» της Μαρίνας Σπανού. Ένα απαλό αεράκι φυσάει τα μαλλιά μας, ενώ ο ήλιος λούζει το πρόσωπό μας. Το βλέπουμε από μακριά με την παρέα μου κάθε φορά που ταξιδεύουμε στην Πελοπόννησο και η αλήθεια είναι πως δεν σταματάμε να το χαζεύουμε. Ο Ακροκόρινθος, το επιβλητικό κάστρο που φαίνεται σαν να κρέμεται από το βουνό (ύψους 575 μέτρων), είναι το μεγαλύτερο κάστρο της περιοχής. Φαίνεται να έχει εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Αποτυπώνω τη στιγμή στο κινητό μου, σκέφτομαι πως ήρθε η ώρα για μια στάση, αλλά και τι ωραίο TikTok video θα δημιουργήσω στο τέλος αυτού του trip. Μία ώρα μόλις από την Αθήνα –κι ένα τέταρτο έξω από την Κόρινθο– βρεθήκαμε στην Αρχαία Κόρινθο και εξερευνήσαμε την περιοχή. Παρακάτω σου έχουμε 8 πράγματα που μπορείς να κάνεις στην πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων, είτε πας μονοήμερη είτε μείνεις το ΣΚ σου για να το ζήσεις σαν local.

Οδοιπορικό στην Αρχαία Κόρινθο: 6 λόγοι να πας εκδρομή το ΣΚ

1. Βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο

Ο κεντρικός πεζόδρομος της Αρχαίας Κορίνθου αγκαλιάζει τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό της χώρο. Η βόλτα εδώ ξεκινά από το πλακόστρωτο με τα τραπεζάκια των όμορφων café και τα «διαμαντάκια» εστιατόρια από τη μια πλευρά και τον δωρικό Ναό του Απόλλωνα από την άλλη. Σχεδόν όπου κι αν καθίσεις ή κάνεις τη βόλτα σου στο χωριό χαζεύεις τα αρχαία. Ο πεζόδρομος καταλήγει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, αλλά δεν είναι η ώρα ακόμη να μπεις μέσα! Για αρχή ακολούθησε τον ασφάλτινο δρόμο που συνεχίζει και κάνε τον γύρο του χωριού για να το εξερευνήσεις. Τρύπωσε στα στενάκια του, μύρισε τις βουκαμβίλιες, παντού τριγύρω υπάρχουν λουλουδιασμένες γωνιές, ενώ το τοπίο που ξεπροβάλλει είναι άκρως ανοιξιάτικο.

Extra info: Κατά τη διάρκεια της βόλτας σου αξίζει να κάνεις μια στάση στα γραφικά εργαστήρια κεραμικής του χωριού και να αγοράσεις χειροποίητες δημιουργίες, πιστά αντίγραφα κεραμικής τέχνης τόσο από το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού, αλλά και διάφορα σουβενίρ από το Kilix Ceramic Crafts (που βρίσκεται απέναντι από τους κίονες του αρχαίου ναού του Απόλλωνος), τη Μυθοπλασία, τον Αμφορέα, τον Φειδία κ.ά. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις επιτόπου κάποιον να δημιουργεί πήλινες πυξίδες και άλλα αντικείμενα για το σπίτι, ζωγραφισμένα στο χέρι με την τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι «παλιοί».

Mην ξεχάσεις περιπλανόμενος στα σοκάκια της αρχαίας πόλης να πάρεις μαζί σου για την επιστροφή και κορινθιακή σταφίδα και οξύμελι, λιχουδιές για τις οποίες φημίζονται.

2. Της Πελοποννήσου το καμάρι που το λένε Ακροκόρινθο

Κάστρο αρχαίο, βυζαντινό, φράγκικο, ενετικό, οθωμανικό,  κτισμένο, σύμφωνα με τον μύθο, από τον βασιλιά της Κορίνθου Σίσυφο. Η ιστορία λέει μάλιστα, πως το 1397 ο Θεόδωρος Παλαιολόγος το πούλησε στους Ιππότες της Μάλτας, όμως το 1404 οι Ιππότες το επέστρεψαν – με λίγα λόγια όλοι έχουν περάσει από εδώ.

Όπως και να έχει, η θέα του είναι φαντασμαγορική από κάθε γωνιά. Μόλις μπαίνεις στο κάστρο διασχίζεις την τεράστια αψιδωτή πύλη της εισόδου, παρατηρείς τους ογκώδεις προμαχώνες, τις οδοντωτές επάλξεις, τις πολεμίστρες, τους θολωτούς διαδρόμους και στη συνέχεια κάνεις μια στάση στα ερείπια από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Κοιτώντας τη φύση από το εσωτερικό του ναΐσκου συνειδητοποιείς ότι μπροστά σου απλώνεται όλη η κορινθιακή γη μέχρι τα όρια της Αργολίδας και απέναντι η Στερεά Ελλάδα. Άραξε για λίγο στα τείχη του κάστρου, απαθανάτισε το γραφικό σκηνικό και βυθίσου στους αιώνες της ιστορίας του. Για να περιηγηθείς βέβαια σε ολόκληρο το κάστρο χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο ώρες και σίγουρα ένα μπουκαλάκι νερό – απαραίτητο για το ανέβασμα. Το λιθόστρωτο επίσης θέλει προσοχή, είναι αρκετά γλιστερό, ειδικά στην κατάβαση, οπότε έχε τον νου σου.

Extra info: Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά 8.30-15.30, με ελεύθερη είσοδο. Εύχομαι μόνο σύντομα να γίνει προσβάσιμος και για ΑΜΕΑ!

3. Μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου του Ακροκορίνθου, γύρω από τον αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα. Kατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας από τον κο Christopher Pfaff, διευθυντή Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, είδαμε τις εκτεταμένες ανασκαφές που έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, τα πρόσφατα ευρύματα από την περιοχή βόρεια του Θεάτρου, το Ρωμαϊκό Ωδείο, κρήνες, λουτρά και διάφορα άλλα μνημεία.

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Μερικά από τα πιο αξιόλογα και γνωστά ευρήματα είναι οι δίδυμοι κούροι της Κλένιας που βρέθηκαν με τους σκελετούς των ανθρώπων, των οποίων τους τάφους φτιάχτηκαν για να κοσμήσουν.

Σήμερα θα τους θαυμάσεις στο μουσείο με τον εξής τρόπο: κάτω τα οστά, πάνω τα αγάλματα. Ακόμη, θα συναντήσεις τις Σφίγγες της Κορίνθου, ρωμαϊκές στήλες, κορινθιακά αγγεία, κ.ά. Αγαπημένο μου spot το video wall με τις 9 μικρές κορινθιακές ιστορίες που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν.

Extra info: Στην έξοδο του μουσείου αξίζει να ρίξεις μια ματιά στον άκανθο που φυτρώνει εκεί, το λουλούδι που ενέπνευσε τον γλύπτη Καλλίμαχο ώστε να δημιουργήσει το περιβόητο κορινθιακό κιονόκρανο.

4. Για τις ανασκαφές καλά πάμε;

Περπατάμε στο ανθισμένο τοπίο, δίπλα στη μικρή λίμνη και τη μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή που συνεχίζεται συστηματικά από πέρυσι στο Λέχαιο, το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου – ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους της αρχαίας Μεσογείου. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ανασκαφής, το Lechaion Harbor and Settlement Land Project, που διεξάγεται για περίπου δύο μήνες κάθε χρόνο και γίνεται σε συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Σπυρόπουλου, Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, και συνδιευθυντή τον καθηγητή Paul D. Scotton του California State University Long Beach. Η ανασκαφή επικεντρώνεται μέχρι σήμερα σε τέσσερα σημεία (τις περιοχές Α, Β, Γ και Δ) και ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματά της ανήκουν και οι δύο αψίδες των ρωμαϊκών βασιλικών. 

Το πιο σημαντικό: αν θέλεις κι εσύ να παρακολουθήσεις από κοντά την επιστημονική ομάδα κατά τις ανασκαφές, σημείωσε το στο ημερολόγιό σου διότι από τα τέλη Μαΐου που θα ξεκινήσει εκ νέου η ανασκαφή, μπορείς να επικοινωνήσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (φέτος θα δούμε και φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να συμμετέχουν) και να σε κατατοπίσει.

5. Η ώρα για φαγητό είναι τώρα 

Τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός σχηματίζουν ίσως την πιο πλούσια παλέτα της ημέρας. Το τοπίο με θέα τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου βάφεται ροζ και σε συνεπαίρνει. Για να τα απολαύσεις την ώρα που δύει ο ήλιος, αξίζει να κατευθυνθείς προς την πιτσαρία Mataroa. Εκεί θα δοκιμάσεις focaccia του ονείρου, πλατό τυριών, δροσερές σαλάτες, αλλά κυρίως την αυθεντική καλοψημένη ιταλική πίτσα από τα χέρια του φιλόξενου Γιώργου, που φτιάχνεται εδώ και ωριμάζει για 48 ώρες. Ανάμεσα στα πεντανόστιμα πιάτα που ξεχώρισα είναι σίγουρα η πίτσα με γλυκιά γκοργκοντζόλα, nduja (παραδοσιακό πικάντικο αλλαντικό με καταγωγή από την Καλαβρία), βασιλικό, ντοματίνια και μια εξαιρετική σάλτσα που σου αφήνει μια καυτερή επίγευση (λάτρεις των πικάντικων ενωθείτε), αλλά και τα τραγανά cannoli με θεϊκή γέμιση μούρλια.

Από τα high light της βραδιάς η οινογνωσία που κάναμε με την ξεναγό, sommelier Κατερίνα Καρσιώτη ανακαλύπτοντας τη Νεμέα μέσω του κρασιού. Για αρχή δοκιμάσαμε το Rose Νικολάου με φρουτώδη επίγευση, στη συνέχεια το Malvasia από το οινοπείο Αναστασίου – ένα κρασί με έντονα αρωματικούς τόνους, με αρώματα από βερίκοκο, γιασεμί, ροδάκινο και αχλάδι. Η Σκλάβα από το οινοποιείο Ζαχαριάς, μια πολύ σπάνια ποικιλία της Πελοποννήσου, είχε ευχάριστη επίγευση. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου όμως, απέκτησε το Ονείρου οδός, η φρέσκια εκδοχή του Αγιωργίτικου από το οινοποιείο Σελλά που εκπέμπει μια ξεχωριστή προσέγγιση, πιο cool. Φράουλα και κεράσι οι πρωταγωνιστές του και η επίγευσή του ιδιαίτερη. Για το τέλος η Νεμέα του κτήματος Λαφαζάνη με νότες βανίλιας και καπνού άφηναν πλούσια γεύση, ενώ το σπάνιο Rarus του Κτήματος Μπαϊρακτάρη έχει πλούσιο, αρωματικό χαρακτήρα. Αξίζει σίγουρα η οινογνωσία και οινογευσία στις περιοχές αυτές, με φόντο τον φωτισμένο τη νύχτα Ναό του Απόλλωνα το σκηνικό είναι κάπως μυσταγωγικό – θα με θυμηθείς.

Αν θέλεις να πιεις το καφεδάκι σου μπορείς να καθίσεις στο spot Πινακωτή με την εντυπωσιακή γυναικεία τοιχογραφία (από τα ωραία ινσταγκραμικά μέρη του χωριού). Για φανταστικό, χειροποίητο παγωτό –αγαπημένο μου το μπουένο– ή banoffee του ονείρου, κάνε μια στάση στο Glace που απλώνει τα τραπεζάκια του στο κεντρικότερο σημείο του πεζοδρόμου. Εκεί θα χαζεύεις την περατζάδα, ενώ η γλυκύτατη κυρία θα σε κατατοπίσει για τις καθημερινές επιλογές που ανανεώνονται.

Στην αυλή της Ταβέρνας Μαρινός ξέρεις ότι θα έρθεις για τα ψητά της ώρας και τα μαγειρευτά. Αξίζει να δοκιμάσεις χειροποίητη τυροκαυτερή από βαρελίσια φέτα, το τοπικό τυρί Λιμνών σε σαγανάκι, τηγανητές πατάτες απ’ έξω τραγανές και μέσα μαλακές, μέχρι και αφράτα κεφτεδάκια, ζουμερό κοντοσούβλι και άλλα πεντανόστιμα.

Για σένα που θέλεις το μεσημεριάτικο ουζάκι με τους θαλασσινούς μεζέδες, στο Καφενείο του Τζουρή στην πλατεία θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, φοβερούς αλμυρούς και αλίπαστους μεζέδες. Mη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα τηγανητά καλαμαράκια με τραγανή κρούστα και την «μυστική» ταραμοσαλάτα που φτιάχνετε εδώ.

Extra info: Θέλεις κάπου να διασκεδάσεις και να πιεις ποτό; To Τοucan στην Κόρινθο είναι για σένα. Μόλις 10 λεπτά από την Αρχαία Κόρινθο θα βρεθείς σε ένα exotic bistrot για αξέχαστα κοκτέιλ και mocktails (δοκίμασε το Totem και θα με θυμηθείς)! Θες η ατμόσφαιρα που έχει κάτι από μπαρόκ, με τις βελούδινες κουρτίνες, τους τοίχους ζωγραφισμένους με φυτά, μοτίβα και σχέδια, θες ότι μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου στη στοά, στο μπαρ, στον κήπο ή στο σαλόνι... όλα αυτά σε οδηγούν σε ένα aphrodisiac ταξίδι και ένα experience πολυθεματικό.

6. Στάσου, έχει και διαμονή

Το δωμάτιό μου στο Acrocorinth Apartments έχει ωραίο και απλό design, είναι ευρύχωρο και συνδυάζει κορυφαία αισθητική και άνεση. Περιτρυγυρισμένο από αμπελώνες, βρίσκεται στη σκιά του επιβλητικού κάστρου, λίγο πιο μακριά από την κεντρική πλατεία του χωριού. Σου το προτείνω σίγουρα.

Αν πάλι ψάχνεις κάτι στην καρδιά του κεντρικού πεζοδρόμου, θα βρεις το οικονομικό Pegasus Rooms που έχει μπαμπάτσικο πρωινό το οποίο σερβίρεται σε ένα ταρατσάκι με πανοραμική θέα στο χωριό από τη μία και στη θάλασσα από την άλλη. Τσέκαρε ακόμη τα La Terra Nostra, Octavia Comfort & Events Bungalows και Acro Upscale Residences για να βρεις αυτό που ψάχνεις.

Η Αρχαία Κόρινθος –μια και κοντά στην Αθήνα– αποτελεί ιδανικό μέρος για απόδραση πριν ή μετά το Πάσχα, για μια δυο μέρες.

Αφότου ευχαριστηθείς την περιπλάνησή σου στο χωριό και έχεις ανακαλύψει τις ομορφιές του, μπορείς να ξανοιχτείς προς τη Νεμέα (στα must τα οινοποιεία της) και να κάνεις τις πρώτες σου βουτιές στις παραλίες της Κορίνθου. «Μα εσύ είσαι ταξίδι με προορισμό την Αρχαία Κόρινθο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου