Ταξιδια

Λέσβος Guide

Τι να δεις Στη Λέσβο, αν έχεις το χρόνο σύμμαχο θα γράψεις στο ταξιδιωτικό σου ημερολόγιο πολλές σελίδες.

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι να δεις

Στη Λέσβο, αν έχεις το χρόνο σύμμαχο θα γράψεις στο ταξιδιωτικό σου ημερολόγιο πολλές σελίδες. Η αρχιτεκτονική του νησιού έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αρχοντόσπιτα στον Μόλυβο, στο Πλωμάρι και στη Μυτιλήνη, ανάμεσά τους και αυτό του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ένας αρμονικός συνδυασμός κλασικού και μπαρόκ ύφους, μια πρωτότυπη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων με πολύχρωμα μάρμαρα. Τα αστικά σπίτια, λιθόκτιστα και κεραμοσκέπαστα, με το χαρακτηριστικό «σαχνισίνι», μια ξύλινη προεξοχή στο δεύτερο όροφο, εξάπτουν την περιέργεια του επισκέπτη, τα βιομηχανικά κτίρια με το παραλληλόγραμμο σχήμα τους ξεχωρίζουν μονομιάς στο διάβα σου. Οι πλούσιοι ελαιώνες, τα καταπράσινα δάση και τα μοναδικά μονοπάτια ξεναγούν τον περιηγητή σε φυσικά μνημεία όπως το Απολιθωμένο Δάσος, ανάμεσα στο Σιγρί και την Ερεσό, δημιουργημένο από ηφαιστειακή δραστηριότητα, με απολιθωμένα τμήματα δέντρων «βαμμένα» στο κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο. Ο υδροβιότοπος στον κόλπο της Καλλονής στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο φλαμίνγκος και χελώνες caretta-caretta είναι επίσης ένα μικρό θαύμα της φύσης. Η παραθαλάσσια Βαρειά (3,5 χλμ. νότια της Μυτιλήνης)  είναι μια κατάφυτη περιοχή με παλιά νεοκλασικά κτίρια, πυργόσπιτα, ένα πολύ γραφικό λιμανάκι και το μουσείο με έργα του αυτοδίδακτου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - βιβλιοθήκη Ελευθεριάδη - Teriade. Γενέτειρα της Σαπφούς και του Αλκαίου, αγαπημένη πατρίδα των Οδυσσέα Ελύτη, Αργύρη Εφταλιώτη και Στρατή Μυριβήλη, η Λέσβος διατηρεί ζωντανή την παράδοσή της μέσα από τα γραφικά χωριά και τη λαογραφική διάθεσή τους. Τα καφενεία στην Αγιάσο, ο Μόλυβος, ένας από τους πιο σημαντικούς διατηρητέους οικισμούς στο Αιγαίο, οι εκκλησίες με τα χειροποίητα τέμπλα στο Μεγαλοχώρι, τα οθωμανικά μνημεία στα βόρεια της πόλης (Γενί Τζαμί, Τερσί Χαμάμ) είναι η καλύτερη απόδειξη. Τον Ιούλιο το Μικρό Πολυτεχνείο διοργανώνει στον Μόλυβο το Pocket Arts Festival. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 14-20/7 θα προβληθούν στο συνεδριακό κέντρο της πόλης μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες που έχει προτείνει στο ελληνικό σινεφίλ κοινό ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος.

Πού να µείνεις

Στο πολυτελές Lesvos Inn στους Πύργους Θέρμης (71781), διακοσμημένο με ακριβά μάρμαρα και γρανίτη, ή στο προσιτό Belvedere (71974) στη Μήθυμνα. Στα Studios La Mirage στη Μυτιλήνη (21180), στο ξενοδοχείο Μάλεµι στην Καλλονή (www.malemi.com, 22594), πολύ κοντά στην παραλία και με οικογενειακό κλίµα, στο ξενοδοχείο Αφροδίτη (71725-8), που απέχει ελάχιστα από τον Μόλυβο και την Εφταλού, µε ιδιωτική παραλία. Στον Πασιφάη (23212-3) στη Σκάλα Καλλονής, µε φροντισµένο κήπο (και gay friendly).

Πού να κολυµπήσεις

Στα Βατερά, τη μεγαλύτερη παραλία της Λέσβου, ξεχωρίζει η χονδροκόκκινη άμμος, στα Τσαμάκια έχεις ξαπλώστρες, στον Άγιο Ισίδωρο θα περισυλλέξεις βότσαλα για τη συλλογή σου, στη Φανερωμένη θα σου φανερωθεί η ησυχία, στα Ψειριαρά ο γυμνισμός έχει την τιμητική του, η παραλία Αγίου Ερμογένη είναι ιδανική για ρετρό φωτογραφίες, η Εφταλού με τις ιαματικές πηγές της διώχνει κάθε έγνοια. Χαμάμ στον Μόλυβο, στον  Πολιχνίτο –από τις θερμότερες πηγές στην Ευρώπη–, στη Λουτρόπολη στο Μανταμάδο και στα Θέρμα Κόλπου Γέρας.

Πού να φας

Τι κάνει νιάου νιάου στη γεύση με πιάτα από την ελληνική και διεθνή κουζίνα; Ο Άσπρος Γάτος στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Πού θα βρεις μαγειρευτά που μειξάρουν γεύσεις και ταλέντο; Στο Μπέρδεμα. Θέλεις φρέσκο ψάρι στα χείλη; Ανεμόεσσα, Σκάλα Συκαμνιάς. Είσαι μακαρονάς; O Πλάτανος στη Μύρινα είναι γνωστός για τις σπεσιαλιτέ με ζυμαρικά και όχι μόνο. Τραβά μπελαλίδικα γούστα η όρεξή σου; Γκιουζλεμέδες, τοπικά τυροπιτάκια, σουγάνια και κρεμμυδοντολμάδες θα βρεις στον Βαφειό, στο ομώνυμο χωριό. Νησιώτικη ατμόσφαιρα στο ουζερί Ερμής, με θέα στο πιάτο, αλλά και στο λιμάνι στο Χταπόδι.

Τι να ψωνίσεις

Ούζο, λαδοτύρι, ντόπιο ελαιόλαδο, κριθαρωτά παξιμάδια, αμυγδαλωτά συνεταιρισμών, παραδοσιακά εργόχειρα. Σε κάθε σημείο του νησιού σε περιμένουν τοπικά προϊόντα με εξαιρετική ποιότητα και μεράκι που εγγυάται η αγάπη των παραγωγών του.

Κωδικός: 22510 (Μυτιλήνη, Άγιος Ερμογένης, Βαρειά, Νεαπόλη, Χαραμίδα)

Αστυνοµία: 22030

Λιµεναρχείο: 40827

∆ήµος: 22513 50500

Πρ. Βοήθειες: 57700