Ταξιδια

Άγιος Νικόλαος

Γράφει ο Νίνος Ελματζιόγλου

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από τον Άγιο Νικόλαο είχα περάσει βιαστικά στο παρελθόν, με αφορμή όμως «ΤΟ ΝΗΣΙ» τον γνώρισα και τον αγάπησα. Ήταν Νοέμβριος του 2008, όταν φτάσαμε στην Ελούντα για το «ρεπεράζ» της σειράς. Μόλις αντικρίσεις από ψηλά τον κόλπο του Μιραμπέλο, κυριολεκτικά μαγεύεσαι. Πηγαίνοντας στην Πλάκα από τον Άγ. Νικόλαο βλέπεις στο βάθος το νησί της Σπιναλόγκα, με την Κολοκύθα να το προστατεύει από τους ανατολικούς ανέμους. Το άγχος εξαφανίζεται, η μαγεία της φύσης δρα καταλυτικά και όλα αρχίζουν να λειτουργούν σε άλλους, μυστήριους ρυθμούς. Μαζί με το team παραγωγής πήραμε το καραβάκι για το «Νησί». Μόλις πατήσαμε το πόδι μας νιώσαμε κάτι απόκοσμο να μας αγγίζει, ίσως και να ήμασταν επηρεασμένοι από το εγχείρημα που ετοιμάζαμε. Από την άλλη το ίδιο νιώθουν και οι χιλιάδες πια επισκέπτες του νησιού. Το μοναδικό τοπίο έχει ένα μυστήριο τρόπο να σου επιβάλλεται.

Επιστροφή στην πραγματική ζωή. Στην Πλάκα, καθίσαμε στην Παλίρροια του Γιάννη Ανδρεουλάκη, του νονού του μικρού Μάνου Τσαγκαράκη, του Δημητράκη της σειράς. Η περίφημη κρητική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο: εξαιρετικά θαλασσινά, χόρτα από το βουνό, λαδερά, μυζηθρόπιτες, μαζί με άψογο σέρβις και κερασμένες τσικουδιές οπωσδήποτε! Λίγο πιο πάνω το Πεύκο, το καφενείο για το απογευματινό ποτό συνοδεία μουσικής, hot spot χαλάρωσης των ηθοποιών μετά το κουραστικό γύρισμα. Η πεντακάθαρη θάλασσα στον κόλπο είναι πρόκληση, δύσκολα αντιστέκεσαι σε μια βουτιά, όταν βέβαια δεν φυσάνε βοριάδες. Αν είσαι πιο extreme τύπος και ασχολείσαι με καταδύσεις, είσαι στο ιδανικό μέρος. Η περιοχή έχει καταπληκτικό βυθό για εξερεύνηση και scuba diving. Καθώς πέφτει η δύση και η Σπιναλόγκα χάνεται στον ορίζοντα, ανηφορίζουμε στην ορεινή Κριτσά. Ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Νικόλαο. Το χωριό που γύρισε ο Ντασέν την ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και λάτρεψε η Μελίνα. Η Κριτσά είναι μια ξεχωριστή κοινωνία ανθρώπων με δική της παραγωγή πολιτισμού, εδώ παράγεται ένα από τα καλύτερα λάδια στον κόσμο, αλλά και μερικά από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης. Φεύγοντας από την πραγματικά γκουρμέ ταβέρνα, Το Αγάδικο, με τους απίστευτους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τα εκπληκτικά λαδερά με λαχανικά εποχής από τα γύρω μποστάνια, φορτωνόμαστε όσο περισσότερα πακέτα μπορούμε με καλτσούνια, αμυγδαλωτά, κουμπάνια, γλυκά του κουταλιού από το Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς και προγραμματίζουμε τις επόμενες κινήσεις. Μια εκδρομή στο φοινικόδασος, το μοναδικό στην Ευρώπη, στο νοτιοανατολικό σημείο της Ιεράπετρας, επιβάλλεται.

Η φυσική λιμνοθάλασσα της πόλης του Αγ. Νικολάου με τα απόκρημνα βράχια στη μία της πλευρά είναι η επιβλητική φυσική ταυτότητα της πόλης. Η γνωριμία μαζί της ξεκινά με ένα πρωινό καφέ στο Μελίτης, κοντά στο δημαρχείο. Φαγητό στην εξαιρετική ταβέρνα Χρυσοφυλής, με εκλεκτές ντόπιες νοστιμιές άψογα εκτελεσμένες και παρουσιασμένες, και στη φοβερή ταβέρνα Πόρτες με παλιές κρητικές συνταγές, όπως ένα είδος φρικασέ με πρικαμύγδαλα, πιάτα που αποδεικνύουν, όταν βέβαια ξέρεις και σέβεσαι τις παραδόσεις, το μεγαλείο και τη σοφία της ελληνικής κουζίνας. Ο Άγιος Νικόλαος τα έχει όλα, και κυρίως υπέροχους ανθρώπους που σου ανοίγουν το σπίτι τους με μαντινάδες και σε φιλεύουν αγάπη.

* Ο Νίνος Ελματζιόγλου είναι παραγωγός