Ταξιδια

Αφιέρωµα Ταξίδι 258#4

Ξενώνες, νησιά, οικοσυστήματα, διαδρομές, Unesco sites, camping, hot spots, παραλίες

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 258
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς, camping, οικοσυστήµατα και Spa στη φύση για τις φετινές σου διακοπές

Των Στ. Καρρά, Λ. Χουρμούζη, Μ. Πιτένη, Τζ. Σταυροπούλου, Σ. Πέγκα
Επιμέλεια: Στελλίνα Καρρά


Μνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς 

17 είναι τα ελληνικά sites που περιλαµβάνονται στη λίστα των Μνηµείων Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται απ’ όλο τον κόσµο για να τα θαυµάσουν. Εσύ πόσα από αυτά έχεις δει;

Μετέωρα Σε αυτές τις «κολόνες του ουρανού», που αποτελούν ένα µοναδικό γεωλογικό φαινόµενο, χτίστηκαν οι µονές των Μετεώρων, µε συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών, τον 11ο αιώνα. Σήµερα, λειτουργούν µόνο έξι µοναστήρια.

Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου Η ζωντανή αυτή καστροπολιτεία χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγµατος του Αγίου Ιωάννη, που έφτασαν στη Ρόδο τον 13ο αιώνα. Μια Μεσαιωνική Πόλη που θεωρείται ως το ωραιότερο δείγµα οικισµού της Γοτθικής περιόδου.

Παλιά Πόλη της Κέρκυρας Σε ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικά µέρη του κόσµου. Βενετσιάνικη φινέτσα µαζί µε νεοκλασικά κτίρια εγγλέζικης επιρροής, κυρίως από τον 19ο αιώνα.

Χώρα της Πάτµου Το ιστορικό κέντρο της Χώρας στην Πάτµο, µαζί µε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελούν εξαιρετικά αρχιτεκτονικά δείγµατα ενός ορθόδοξου µοναστηριακού συγκροτήµατος, που διατηρεί µέχρι σήµερα αναλλοίωτες τις τελετές των πρωτοχριστιανικών χρόνων.

∆ήλος Η ∆ήλος, όπου κατά τη µυθολογία γεννήθηκε ο Απόλλωνας, όφειλε την ακµή της στο Ιερό του θεού, που προσέλκυε προσκυνητές από όλη την Ελλάδα. Σήµερα, ο πλούσιος και εκτεταµένος αρχαιολογικός της χώρος αποδίδει την εικόνα ενός σπουδαίου, κοσµοπολίτικου µεσογειακού λιµανιού της αρχαιότητας.

Πυθαγόρειο και Ηραίο της Σάµου Το αρχαίο λιµάνι, το Ευπαλίνειο Όρυγµα και ο Ναός της Ήρας είναι τα µνηµεία που µαρτυρούν το απόγειο της ακµής της αρχαίας Σάµου, κατά τη διάρκεια της τυραννίας του Πολυκράτη.

Μυστράς Μετά το πέρασµα Βυζαντινών, Τούρκων και Ενετών, από το 1770 άρχισε να παρακµάζει. Ώσπου εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους τελευταίους κατοίκους του το 1953, αφήνοντας µια µαγευτική καστροπολιτεία να κοιµάται στο πελοποννησιακό τοπίο.

Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα Στα αρκαδικά βουνά, στο γυµνό τοπίο των Βασσών, βρίσκεται ένας από τους πιο επιβλητικούς ναούς, µε τολµηρά και πρωτότυπα αρχιτεκτονικά στοιχεία, χτισµένος τον 5ο π.Χ. αιώνα. Απέχει 13 χιλιόµετρα από την Ανδρίτσαινα Ηλείας.

Αρχαία Ολυµπία Στην κοιλάδα του Αλφειού, ένας θαυµάσιος αρχαιολογικός χώρος µε λατρευτικούς ναούς και αθλητικές εγκαταστάσεις σε ξεναγεί στην ιστορία των Ολυµπιακών Αγώνων, που ξεκίνησαν το 776 π.Χ.

Μυκήνες και Τίρυνθα Η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα στις Μυκήνες, και τα Κυκλώπεια Τείχη της Τίρυνθας, που µοιάζουν να ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια. Λαµπρά ερείπια του Μυκηναϊκού Πολιτισµού που συγκαταλέγονται ανάµεσα στα σηµαντικότερα µνηµεία του κόσµου.

Ασκληπιείο της Επιδαύρου Υπήρξε η έδρα του Ασκληπιού, του θεού-ιατρού της αρχαιότητας, και το σηµαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του ελληνορωµαϊκού κόσµου. Ένα από τα σπουδαιότερα µνηµεία του είναι και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

∆ελφοί Το επιβλητικό τοπίο κλείνει ανάµεσα στους δύο θεόρατους βράχους του τους χρησµούς της Πυθίας και µαζί το ξακουστό Μαντείο, που η ιστορία του χάνεται στους µύθους της αρχαιότητας.

Βεργίνα Η τοποθεσία της αρχαίας πόλης Αιγές, της πρώτης πόλης - κέντρου εξουσίας της Μακεδονίας, µε τους τάφους και τα µεγαλοπρεπή ανάκτορα, διακοσµηµένα µε υπέροχα ψηφιδωτά.

Όρος Άθως Μνηµείο της ιστορίας της Ορθοδοξίας, αλλά συγχρόνως µνηµείο εξαιρετικής τέχνης και φυσικού περιβάλλοντος χώρου. Πνευµατικό Κέντρο της Ορθοδοξίας από το 1054, που από τους Βυζαντινούς χρόνους απολαµβάνει καθεστώς αυτονοµίας. Στο Άγιον Όρος σήµερα υπάρχουν και λειτουργούν είκοσι συνολικά µονές.

Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνηµεία της Θεσσαλονίκης Χτίστηκαν µεταξύ 4ου και 15ου αιώνα. Τα ψηφιδωτά της Ροτόντας και του Ναού του Αγίου ∆ηµητρίου θεωρούνται σήµερα παγκόσµια αριστουργήµατα της Πρωτοχριστιανικής τέχνης.

Μονή ∆αφνίου, Οσίου Λουκά και Νέα Μονή (της Χίου) Τρία µοναστήρια που, αν και βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, µοιράζονται την ίδια τεχνοτροπία και αισθητική του δεύτερου χρυσού αιώνα της βυζαντινής τέχνης. Η Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείριο της Βοιωτίας είναι το καλύτερα διατηρηµένο µοναστηριακό συγκρότηµα της µεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα.

Ακρόπολη Ταξιδεύουµε στην Αθήνα, ανεβαίνουµε στον ιερό βράχο και θαυµάζουµε από κοντά ένα από τα 21 θαύµατα του κόσµου. Αυτά, πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια. Στις επόµενες εκλογές, θα ψηφίσω Περικλή.

 Καλάδι


Τα πιο µεγάλα µικρά µυστικά

(Πάντως να ξέρεις, το free camping απαγορεύεται)

Πού θα στήσεις φέτος τη σκηνή σου; Στα πιο πολλά µέρη σε διώχνουν και σε άλλα δεν υπάρχει χώρος να στήσεις ούτε sleeping bag. Χρειάζεσαι επειγόντως µια κρυφή παραλία…

Αγιοφάραγγο στη νότια Κρήτη Ένα πολύ όµορφο φαράγγι, δυτικά από τους Καλούς Λιµένες στο νοµό Ηρακλείου, βγαίνει σε µια έρηµη µαγευτική παραλία µε βότσαλο, που την αγκαλιάζουν απότοµοι βράχοι. Αυτοκίνητο δεν φτάνει ως εκεί. Πάρε το καΐκι από τους Καλούς Λιµένες ή ξεκίνα από τη Μονή της Οδηγήτριας µια µικρή πεζοπορία µέσα από το φαράγγι. Ένα από τα ωραιότερα spots για free camping και γυµνισµό.

Στη Βόρεια Εύβοια Μυστικό, αλλά θα το πω. Μάλλον θα το περιγράψω, γιατί δεν φαίνεται ούτε στο χάρτη, ούτε όνοµα έχει. Λοιπόν, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Εύβοιας. Θα τη συναντήσεις αν πάρεις τον παραλιακό χωµατόδροµο από το φάρο της Λιχάδας και κινηθείς ανατολικά. Το πευκόφυτο βουνό της Λιχάδας βουτάει στη θάλασσα, αφήνοντας µια µοναχική παραλία µε βότσαλο και καταγάλανα βαθιά, κρύα νερά.

Στον Αϊ-Στράτη Επισήµως, Άγιος Ευστράτιος. Πρώην τόπος εξορίας και νυν τόπος αυτοεξορίας σε κάποια όµορφη παραλία (από τις πολλές που διαθέτει αυτό το µικρό νησί). Στήνεις ανενόχλητος τη σκηνή σου, κανείς δεν σε κυνηγάει, εξάλλου οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Η απόλυτη γαλήνη. Γι’ αυτό και βρίσκεται στις λίστες των φανατικών free campers.

Στην Τήλο Είναι µακριά αλλά αξίζει. Στην Έριστο, την οµορφότερη παραλία του νησιού µε τη χρυσή της άµµο, στήνεις τη σκηνή σου κάτω από τα πεύκα και τα αλµυρίκια, και µάλιστα µε τη συµπαράσταση της τοπικής κοινότητας, που έχει τοποθετήσει ντουζιέρες, τουαλέτες και κάδους σκουπιδιών. Αν θέλεις περισσότερο privacy, θα πας στην παραλία της Πλάκας που διαθέτει και πηγάδι µε πόσιµο νερό.

Παραλία Αϊ-Γιάννη στη Γαύδο Από τα τελευταία προπύργια του ελεύθερου κάµπινγκ και στην Ελλάδα. Υπέροχη θάλασσα, χαµός τον Αύγουστο, γυµνισµός και µια ιδιαίτερη… κουλτούρα. Ή θα ενθουσιαστείς ή θα οπισθοχωρήσεις ατάκτως.

Καλαδί, στα Κύθηρα Για να φτάσεις, θα κατεβείς 130 πέτρινα σκαλοπάτια. Θα βρεθείς στο Καλαδί, την πιο όµορφη παραλία των Κυθήρων. Πέρνα δεξιά τα βράχια, και συνέχισε στην επόµενη παραλία. Αν είσαι τυχερός, µπορεί και να είναι όλη δική σου.

 Πρέσπες


Τα ωραιότερα οικοσυστήµατα

Πρέσπες Ο Εθνικός ∆ρυµός των Πρεσπών περιλαµβάνει τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, τα βουνά και τα γύρω χωριά. Ειδικότερα η Μικρή Πρέσπα και η παραλίµνια περιοχή της, που προστατεύεται από τη Σύµβαση Ραµσάρ, αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης µε τη µεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσµο. Τα γαλήνια τοπία των λιµνών, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα ασκηταριά και τα γραφικά χωριά κάνουν τις Πρέσπες έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισµό.

Το ∆άσος του Φρακτού Στο βορειοανατολικό άκρο του νοµού ∆ράµας, κρύβει στην καρδιά του το Παρθένο ∆άσος του Φρακτού, ένα από τα σηµαντικότερα οικοσυστήµατα της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και η πρόσβαση σε αυτό προϋποθέτει ειδική άδεια από το ∆ασαρχείο. Ελεύθερα θα κινηθείτε πεζοί ή µε 4Χ4 στο υπόλοιπο δάσος. Η φύση δεν διαφέρει, το τοπίο είναι µεγαλειώδες και δεν θυµίζει κανένα άλλο δάσος της Ελλάδας. Μην παραλείψετε ένα trekking µέχρι τους καταρράκτες του Αχλαδορέµατος.

Εθνικός ∆ρυµός Βάλια Κάλντα Η «ζεστή κοιλάδα» είναι ένας τόπος µοναδικής φυσικής οµορφιάς, σε υψόµετρο περίπου 1.400 µέτρων, ανάµεσα στις βουνοκορφές της Πίνδου. Αποµονωµένη και µε δύσκολες προσβάσεις, αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ένα από τα τελευταία καταφύγια αρκούδας στην Ελλάδα. Το Αρκουδόρεµα και οι Λίµνες Φλέγγα είναι διάσηµες πεζοπορικές διαδροµές, βατές από τα τέλη της άνοιξης µέχρι και το φθινόπωρο.

Λίµνη Κερκίνη Παραποτάµια δάση, βάλτοι, νούφαρα, κοπάδια νεροβούβαλων. Παραδοσιακές µπλάβες που διασχίζουν τα νερά και 300 περίπου είδη πουλιών, κάποια από τα οποία ανήκουν στα παγκοσµίως απειλούµενα µε εξαφάνιση. Κάποτε έλος, η λίµνη Κερκίνη δηµιουργήθηκε το 1932 µε την κατασκευή του φράγµατος στον Στρυµόνα. Σήµερα, συγκαταλέγεται στους µεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και προστατεύεται από τη Σύµβαση Ραµσάρ.

∆έλτα του Έβρου Οικοσύστηµα διεθνούς σηµασίας και νούµερο 1 προορισµός για τους λάτρεις του bird watching. Εκατοντάδες φλαµίνγκος, ερωδιοί, πελεκάνοι, κορµοράνοι και αρπακτικά, που θα απολαύσετε σε µια περιήγηση µε τα πόδια, µε βάρκα, µε ποδήλατο ή µε το αυτοκίνητο. Το Κέντρο Πληροφόρησης ∆έλτα Έβρου θα σας ενηµερώσει σχετικά µε τις διαδροµές που µπορείτε να ακολουθήσετε.


Τα πιο απολαυστικά Spa στη φύση

01. Ικαρία Στα 2,5 χλµ. δυτικά του Άγιου Κήρυκου, πάνω στον παραλιακό δρόµο, θα βρεις την πινακίδα για την πηγή. Το µονοπάτι φτάνει στην άκρη της παραλίας, όπου τα βράχια σχηµατίζουν µια µικρή φυσική πισίνα. Τα ραδιούχα νερά συναντιούνται µε τη θάλασσα. Μην ξεχαστείς, είκοσι λεπτά αρκούν.

02. Λουτράκι Αριδαίας Βάλε το µαγιό σου και προχώρησε στο δάσος. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο µε πλατάνια, δίπλα στα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας, υπάρχει µια φυσική λίµνη που σχηµατίζει ο καταρράκτης, µε ζεστά ιαµατικά νερά που πηγάζουν µέσα από βράχους.

03. Νίσυρος Τι θα έλεγες για µια φυσική σάουνα, δώρο των υπόγειων φλεβών του ηφαίστειου; Στη Νίσυρο υπάρχουν αρκετές, αλλά η πιο γνωστή είναι η θερµή σπηλιά στην είσοδο του χωριού Εµπορειός, 9 χλµ. από το Μανδράκι.

04. Ζάκυνθος Είκοσι χιλιόµετρα βόρεια της πόλης της Ζακύνθου βρίσκεται µια όµορφη µικρή παραλία µε βότσαλο, τα Ξύγγια. Εδώ το θαλασσινό νερό αναµειγνύεται µε τα νερά της θειούχας πηγής και το µπάνιο σου µετατρέπεται σε ένα αναζωογονητικό spa.

05. Θερµοπύλες Κάνε µια στάση, σίγουρα θα σε φέρει κάποια στιγµή ο δρόµος σου. Όµως, µετά από το χαλαρωτικό open-air ιαµατικό σου spa, άφησε µία ώρα να περάσει πριν ξαναπιάσεις το τιµόνι.

06. Μήλος Η Μήλος έχει τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Έχει όµως και ηφαιστειακά δώρα, τα φυσικά thermal spa. Στον Αδάµαντα, θα βρεις ένα σπήλαιο µε ιαµατικά νερά σε θερµοκρασία 33C, όπου έχουν κατασκευαστεί χώροι για µπάνιο.

07. Κως Λίγο µετά το Ψαλίδι, βρίσκονται τα Θερµά. Τα καυτά θειούχα νερά που κατεβαίνουν από τις θερµές πηγές της περιοχής αναµειγνύονται µε το θαλασσινό νερό, προσφέροντας ένα θαυµάσιο φυσικό ιαµατικό spot.

08. Καϊάφας ∆ιάσηµα τα ιαµατικά νερά του Καϊάφα. Ακριβώς δίπλα στα οργανωµένα λουτρά υπάρχει µια µικρή λίµνη µε ιαµατικό νερό σε πολύ ευχάριστη θερµοκρασία, ελεύθερη για το κοινό.

Ροβιές, Βόρεια Εύβοια

 

Τα πιο δηµοφιλή camping

Ωραία παραλία, σκιά, καλή οργάνωση, φιλοξενία. Είναι τα camping που υπόσχονται αξέχαστες διακοπές σε κάποιες από τις πιο όµορφες τοποθεσίες της Ελλάδας.

Ροβιές Βόρεια Εύβοια Το ιδανικό camping για ήσυχες διακοπές στη φύση. Ακριβώς µπροστά στη θάλασσα, µε κορυφαία σκιά και τέλεια οριοθετηµένες θέσεις. Ωραία ταβερνάκια στις Ροβιές (στα 2 χλµ.) και άριστες σαρδέλες παραδίπλα, στην ταβέρνα του Θάκη. 22270 71120-2, 697 8633615, www.campingevia.com

Κοράλλι Σέριφος Στα Λιβαδάκια, ένα από τα ωραιότερα και αρτιότερα εξοπλισµένα camping στην Ελλάδα. Στη σκιά ψηλών δέντρων και µπροστά στη θάλασσα, σε µία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού (δίπλα υπάρχει παραλία γυµνιστών). 22810 51500, www.coralli.gr

Gythion Bay 3ο χλµ. επαρχιακής οδού Γυθείου - Αρεόπολης Σε µια καταπράσινη έκταση 40 στρεµµάτων γεµάτη οπωροφόρα, ελιές, καρυδιές και µουριές, ακριβώς µπροστά στην όµορφη αµµώδη παραλία του Μαυροβουνίου, θα συναντήσετε ένα από τα ωραιότερα camping της Ελλάδας. ∆ιαλέξτε το µέρος που σας αρέσει (οι θέσεις δεν είναι οριοθετηµένες) και απολαύστε ζεστή φιλοξενία και απόλυτες διακοπές. 27320 22522 & 23441, 210 6890.782, www.gythiocamping.gr

Αρµενιστής Σιθωνία Χαλκιδικής Στην παραλία του Αρµενιστή, ανάµεσα στο πράσινο και τα καταγάλανα νερά βρίσκεται ένα από τα καλύτερα οργανωµένα camping, µε αρκετά events στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. 23750 91497, www.armenistis.com.gr

Συκιά Κάτω Γατζέα, Βόλος Βρίσκεται λίγο πριν από τα Καλά Νερά, κοντά στο γραφικό ψαροχώρι Κάτω Γατζέα. Οι θέσεις του camping εκτείνονται κατά µήκος της θάλασσας, µε θέα στα ηλιοβασιλέµατα του Παγασητικού, και κάτω από την πυκνή σκιά δέντρων. 24230 22279, www.camping-sikia.gr

Natura Παραλία Μάνδρας Αβδήρων, Ξάνθη Σε απόσταση 20 χλµ. από την όµορφη Ξάνθη, ένας χώρος διακοπών όπου κυριαρχεί το πράσινο και τα µεγάλα δέντρα ανοίγεται στο Θρακικό πέλαγος. Ήσυχο, φιλόξενο και άρτια οργανωµένο, ιδανικό για οικογένειες που αποζητούν ηρεµία και ξεκούραση. 25410 51040, www.camping-natura.gr

Club Αγία Άννα Βόρειος Εύβοια Για όσους ψάχνουν ένα super οργανωµένο (και super busy) camping-club που σου παρέχει τα πάντα, σε συνδυασµό µε µια όµορφη παραλία και σε σχετικά κοντινή µάλιστα απόσταση από την Αθήνα, είναι η ιδανική επιλογή. 210 3602.202, 22270 97250, www.clubagiaanna.gr

Ouzouni Beach Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής Ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση 3 χλµ. από τα Νέα Μουδανιά και 60 χλµ. από τη Θεσσαλονίκη. Πολυτελείς εγκαταστάσεις, ευρύχωρες θέσεις και πολλές παροχές. Ωραία αµµουδιά, µπόλικη σκιά, θαυµάσια ταβέρνα και µπαράκι. 23730 42100-4, www.ouzounibeach.gr

Αχιβαδόλιµνη Μήλος Πάνω στην όµορφη αµµουδιά της Αχιβαδόλιµνης, ένα άρτια οργανωµένο camping µε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και συγκρότηµα bungalows. 22870 31410 & 31411, 697 9983660, www.miloscamping.gr

Στέφανος - Μελόι Πάτµος Πολύ καλό camping µε θέσεις για τις σκηνές, που χωρίζονται µεταξύ τους µε καλαµιές προσφέροντας δροσιά και αποµόνωση. Η παραλία είναι πολύ κοντά. Το camping διαθέτει ένα εξαιρετικό (και φθηνό) εστιατόριο. 22470 31831, 31821-2, www.stefanos-camping.tv1.gr