Σεξ

Cyber Sex: Γιατί κάποιοι το προτιμούν;

Χρήστες του Omegle εξηγούν ότι «το sex είναι μια άλλη ιστορία, για άγρια θηρία, μια τρελή ταλαιπωρία», όπως έχουν πει και τα Ημισκούμπρια

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 858
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cyber Sex: Γιατί κάποιοι το προτιμούν;
© pexels/ andrea piacquadio

Cyber Sex: Χρήστες του Omegle δηλώνουν ότι το διαδικτυακό σεξ για αυτούς δεν αποτελεί υποκατάστατο, αλλά η πρώτη επιλογή τους

«Τι φοράς τώρα;», μια ερώτηση που δεν θα ακούσετε ποτέ στο διά ζώσης σεξ, η οποία όμως είναι η πιο κλασική και διαχρονική ατάκα για να ξεκινήσει κανείς το cyber sex (=διαδικτυακό σεξ). Ίσως γιατί είναι ο πιο κομψός τρόπος πρότασης και γιατί, αν ο συνομιλητής δεν είναι στην ίδια φάση, δεν θα παρεξηγηθεί. Το cyber sex δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο ολοένα και αυξάνεται η συμμετοχή των ανθρώπων σε αυτό. Είναι φαινόμενο που έχει διαδοθεί αρκετά και στη χώρα μας, κυρίως την τελευταία δεκαετία –ιδιαίτερα στους καιρούς της καραντίνας– και αφορά τη χρήση διαδικτύου για συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου σε chat rooms, το λεγόμενο sexting ή τη χρήση βιντεοκάμερας, με σκοπό την ηδονή και την οργασμική κορύφωση με αυνανιστικό τρόπο. Και ενώ η πανδημία πέρασε, κι εμείς επιστρέψαμε στην κανονικότητα, φαίνεται πως το διαδικτυακό σεξ δεν παραχώρησε τη θέση του στο κανονικό. Έχετε αναρωτηθεί γιατί;

Επειδή τα αποτελέσματα έρευνας είναι απλοί αριθμοί και επειδή οι άνθρωποι είναι αυτοί που «μιλούν από μόνοι τους» -και όχι οι αριθμοί-, αποφάσισα η ίδια να το ψάξω. Μπήκα στο Omegle, μια online εφαρμογή που συνομιλείς με αγνώστους σε chat ή με κάμερα με κύριο σκοπό να κάνεις διαδικτυακό σεξ. Εκεί δεν έχεις προφίλ, καμία φωτoγραφία, ούτε καν ψευδώνυμο. Παρουσιάζεσαι ως «Stranger» και στην περίπτωση του chat, ξεκινάς τη συνομιλία, συνήθως με το γράμμα Κ ή Α, για να δηλώσεις το φύλο σου. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν, αλλά να μπουν «στο ψητό». Τις απαντήσεις μου όμως τις πήρα. Παρακάτω είναι οι λόγοι που το cyber sex για κάποιους δεν είναι υποκατάστατο, αλλά η πρώτη επιλογή.

Σεξ σε χρόνο dt
Οι περισσότεροι αναφέρουν πως το cyber sex είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο. Στο διαδίκτυο μπορείς να κάνεις σεξ ανά πάσα ώρα και στιγμή και όχι την κλασική ώρα αιχμής, μετά τα μεσάνυχτα. «Όταν έχεις όρεξη ανοίγεις το κινητό ή το laptop και κάνεις σεξ στο πι και φι» λέει ο «Νίκος», 27 ετών. «Δεν χρειάζεται να είναι 4 τα ξημερώματα και να ψάχνεις αυτή την ξεχασμένη επαφή για booty call (ενν. κανόνισμα αποκλειστικά και μόνο με σεξουαλικό περιεχόμενο), που μπορεί μάλιστα να μην ανταποκριθεί και να ψάχνεσαι. Μεγάλη ταλαιπωρία!»

Εκπλήρωση των πιο κρυφών φαντασιώσεων
Πίσω από την ανωνυμία μπορείς να ζητήσεις τα πάντα χωρίς αναστολή. Οι χρήστες ισχυρίζονται ότι το cybersex είναι ο καλύτερος τρόπος εκπλήρωσης των πιο κρυφών φαντασιώσεων, εκείνων που κάποιος θα δίσταζε να ικανοποιήσει στις διά ζώσης συνευρέσεις. «Μπορείς να παίξεις όποιο σεξουαλικό παιχνίδι θες, να αποκαλύψεις τα διεστραμμένα γούστα σου, ακόμη και με τα πιο extreme εξαρτήματα που θα σου χαρίσουν πρωτόγνωρα έντονους οργασμούς» λέει ο «Κώστας», ετών 23. «Δεν σε νοιάζει τι θα πει ο άλλος, κατά 99% δεν έχετε κανέναν κοινό γνωστό». Εγώ, από την άλλη, αναρωτιέμαι πού πήγε το γνωστό ρητό «στο σεξ όλα επιτρέπονται»; Μήπως τελικά ισχύει μόνο στο διαδικτυακό;

Το μυστήριο ανεβάζει τη λίμπιντο
«Μπορείς να χτίσεις ένα alter ego, που θα είναι ακριβώς όπως το είχες φανταστεί» αναφέρει η «Κορίνα», ετών 34. Πράγματι, μπορεί κάποιος να συστηθεί με ένα όνομα που ακούγεται πιο sexy (βλ. Κορίνα) και να προσδώσει στον εαυτό του άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που έχει. Έτσι, κάθε φορά χτίζει διαφορετικές περσόνες, οι οποίες δεν θα αποκαλυφθούν. Αυτό ισχύει και για τον συνομιλητή. «Το γεγονός ότι δεν ξέρεις ποιον ακριβώς έχεις απέναντί σου και παρ’ όλα αυτά, θες να προχωρήσεις, σε εξιτάρει» συμπληρώνει. Σεξ στα τυφλά, δηλαδή. Αυτά φυσικά, ισχύουν στο διαδικτυακό σεξ  χωρίς κάμερα, γιατί στην αντίθετη περίπτωση «οι μάσκες πέφτουν».

Δεν θεωρείται απιστία
Δύο χρήστες του Omegle που είναι σε σχέση –ο ένας παντρεμένος και η μία σε μακροχρόνια σχέση– αναφέρουν πως το cyber sex είναι ο τρόπος να κάνουν σεξ με άλλους ανθρώπους χωρίς να θεωρείται απιστία. «Είναι κάτι παραπάνω από το να σε πιάσει η γυναίκα σου να χαζεύεις σε pornosite, αλλά πολύ καλύτερο από το να σε πιάσει στο κρεβάτι με άλλη. Πώς να μιλήσουμε για απιστία όταν δεν έχω αγγίξει καν το χέρι του τρίτου προσώπου;» λέει ο παντρεμένος άνδρας που προτίμησε να μη δώσει ούτε ψευδώνυμο.

Καμία δέσμευση
Tο cyber sex δεν προκαλεί δεσμεύσεις. «Κλείνεις απλά μια οθόνη και δεν χρειάζεται δικαιολογία στο γιατί απομακρύνθηκες» αναφέρει ο «Γιώργος», ετών 25. Δεν μπορείς να κάνεις καμιά ερώτηση σχετικά με το «πού πηγαίνει όλο αυτό» γιατί απλούστατα συμβαίνει σε ένα παράλληλο σύμπαν, αυτό του κυβερνοχώρου. Εκεί δεν χωράνε ούτε γκρίνιες, ούτε εξηγήσεις, ούτε δεσμεύσεις. Ακόμα και αν η κατάσταση θυμίζει «friends with benefits», δεν είναι το ίδιο, γιατί ας μη γελιόμαστε στην τελευταία περίπτωση αργά ή γρήγορα ένας από τους δύο θα αισθανθεί κάτι παραπάνω και ενδεχομένως ο άλλος δεν θα είναι έτοιμος να του το δώσει. Οπότε; Αποφεύγουμε τα δράματα με το cyber sex. Ψεκάστε (ενν. τις δαχτυλιές της οθόνης), σκουπίστε, τελειώσατε.

Safe Sex
Στο διαδικτυακό σεξ τα πάντα είναι δυνατά και με ασφάλεια – χωρίς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, χωρίς μολύνσεις, χωρίς ανησυχίες, χωρίς ρίσκο, με το μεγαλύτερο κίνδυνο κάποιος να καταχραστεί το υλικό. Το κανονικό σεξ μπορεί να είναι αποτρεπτικό για κάποιους ανθρώπους που είναι πολύ αγχώδεις. «Δεν έχω μόνιμη σχέση, οπότε προτιμώ να αναζητήσω ευχαρίστηση στο διαδίκτυο από το να βρεθώ από κοντά με έναν άγνωστο, που δεν ξέρω τις προθέσεις του. Μπορεί να είναι άγριος ή και δολοφόνος» αναφέρει μια κοπέλα, ετών 21. Και πράγματι, πώς να την πείσω για κάτι διαφορετικό με τόση εγκληματικότητα γύρω μας; Της είπα το κλασικό: «Ψάξε μέσα από παρέες» και το αφήσαμε εκεί. Ακόμη, υπάρχουν γυναίκες που ανησυχούν για τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. «Εδώ, δεν υπάρχει κανένα άγχος να μείνω έγκυος. Παίζω ελεύθερα και ξέγνοιαστα» αναφέρει μια άλλη. Της υπενθύμισα τη χρήση του προφυλακτικού ως game changer και αποχώρησα ησύχως από το chat. 

Κανένας φόβος αποτυχίας
«Δεν κρίνεσαι για τις επιδόσεις σου» αναφέρει ο/η «Sex Pistol», ετών 41. Δεν ξέρω αν ήταν άνδρας ή γυναίκα, δεν μου το αποκάλυψε. «Επίσης, γνωρίζεις καλά πως να αυτοϊκανοποιηθείς, οπότε το σεξ δεν μπορεί να είναι κακό» συμπληρώνει. Την ίδια στιγμή, σκέφτομαι ότι ιδιαίτερα για πρόσωπα δειλά, εσωστρεφή και μοναχικά, που δυσκολεύονται στις κοινωνικές συναναστροφές, πόσο μάλλον στις ερωτικές, το cyber sex ενδεχομένως τους λύνει τα χέρια – ή έτσι νομίζουν.

Λέμε αντίο στο κοινωνικό στίγμα
Όσο και να λέμε ότι ζούμε σε μια φιλελεύθερη εποχή –πιο πολύ για να το πιστέψουμε–, οι άνθρωποι κατακρίνονται για τις σεξουαλικές τους επιλογές και τη συχνότητα που αλλάζουν τον παρτενέρ τους. «Στο διαδικτυακό σεξ μπορείς να πας με πολλά άτομα την ίδια μέρα και των δύο φύλων και να μην τρέχει τίποτα. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», αναφέρει ο «Πέτρος» που είναι bi και δεν το έχει εκμυστηρευτεί σε κανέναν-στην πραγματική ζωή.

Ακούγοντας όλα αυτά μια απορία μου έρχεται στο μυαλό. Πώς γίνεται να θεωρούμε το σεξ καλύτερο, όταν λείπουν δύο βασικές αισθήσεις: της γεύσης και της αφής; Απομακρυνόμαστε και αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη. Προτιμάμε να συστηνόμαστε πίσω από μια οθόνη και να μιλάμε πίσω από ένα πληκτρολόγιο ή ένα μικρόφωνο. Αποφεύγουμε να κυνηγήσουμε, να διεκδικήσουμε, να αποκτήσουμε. Λένε ότι «το να κάνεις σεξ είναι το πιο εύκολο πράγμα στην εποχή μας». Όχι και τόσο, απ’ ό,τι φαίνεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ