Σεξ

Γιατί η αυτοϊκανοποίηση και τα ερωτικά παιχνίδια μας ανεβάζουν ψυχολογικά;

Σεξουαλική ζωή χωρίς κανένα ταμπού

Σοφία Νέτα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα οφέλη του αυνανισμού και της χρήσης ερωτικών παιχνιδιών και πως αυτά επηρεάζουν τα ζευγάρια ψυχολογικά. 

Τα οφέλη του αυνανισμού και της χρήσης ερωτικών παιχνιδιών στους ανθρώπους που έχουν αποτινάξει από πάνω τους τα ταμπού που συνόδευαν παλαιότερα την ένταξή τους στη σεξουαλική ζωή είναι πολλαπλά σύμφωνα με έρευνες.

Η επίτευξη οργασμού που προσφέρουν στις γυναίκες “απελευθερώνει” μεγάλο ποσοστό εκείνων που δεν καταφέρνουν να τον βιώσουν χωρίς προκαταρκτικά και διέγερση της κλειτορίδας. Επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, όπως στύσης ή διατήρησής της, λόγω μη ψυχικής ευεξίας ή έλλειψης οικειότητας με τη σύντροφο.

Η ενίσχυση της σεξουαλικής απόλαυσης είναι αναμφίβολα όμως ένα από τα κύρια οφέλη της χρήσης τους. Εξάπτουν τη φαντασία και ξυπνούν από τον λήθαργο τη βαρετή σεξουαλική ζωή. Πώς όμως επηρεάζουν τα άτομα και τα ζευγάρια ψυχολογικά;

Ενισχύουν την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση

Το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο με τρόπο ώστε να απολαμβάνει την ερωτική πράξη. Για παράδειγμα, μοναδικός σκοπός της κλειτορίδας είναι να προσφέρει ευχαρίστηση, χωρίς βέβαια η διέγερση να πηγάζει αποκλειστικά από αυτήν. Ακόμα και ο τρόπος ερεθισμού της διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Προώθησης της Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα έδειξε ότι αν και πολλές γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν μπορούσαν να βιώσουν οργασμό μόνο από τη διείσδυση (χωρίς πρόσθετη διέγερση της κλειτορίδας), πάνω από τις μισές το έκαναν σπάνια.

Έδειξε επίσης ότι όταν η κλειτοριδική διέγερση περιλαμβανόταν στην ερωτική πράξη, οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ότι βίωναν οργασμό συχνότερα, με περισσότερες από 40% να αναφέρουν ότι βίωναν οργασμό στο 75% τουλάχιστον των περιπτώσεων.

Το 77,5% συμφώνησε ότι ορισμένοι οργασμοί είναι καλύτεροι από άλλους και, από αυτούς, το 39% ότι αυτό συνέβαινε όταν υπήρχε ερεθισμός της κλειτορίδας.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν επίσης ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των προτιμήσεων για τη διέγερσή τους. Ενώ ορισμένα είδη αγγίγματος προτιμούνταν συχνότερα από άλλα, οι περισσότερες γυναίκες ενέκριναν ένα φάσμα τεχνικών αγγίγματος. Όσον αφορά την πίεση, οι περισσότερες προτιμούσαν την ελαφριά έως μέτρια πίεση, αλλά περίπου 1 στις 10 γυναίκες επιδίωκαν την έντονη πίεση. Όσον αφορά τη θέση, οι περισσότερες προτιμούσαν το άμεσο άγγιγμα της κλειτορίδας ή της περιοχής γύρω από αυτήν. Διαφορές υπήρχαν και στο θέμα του "σχήματος" ή του στυλ του αγγίγματος. Άλλες προτιμούσαν την κίνηση πάνω-κάτω, άλλες την κυκλική και άλλες από πλευρά σε πλευρά, αλλά αναφέρθηκε μια μεγάλη ποικιλία άλλων τύπων προτιμήσεων αγγίγματος (συμπεριλαμβανομένου του πατήματος, του τινάγματος και του χτυπήματος, τα οποία θυμίζουν κάπως ορισμένους τρόπους διέγερσης που παρέχονται από τους σύγχρονους δονητές). Διαπιστώθηκε τέλος ότι υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση στα μοτίβα του αγγίγματος που προτιμούσαν.

Η εξερεύνηση των σεξουαλικών επιθυμιών και όλων αυτών των τρόπων για συχνότερους και καλύτερους οργασμούς έρχεται ευκολότερα μέσω της χρήσης των σεξουαλικών παιχνιδιών. Είναι ο τρόπος για καλύτερη κατανόηση του σώματος και των ερωτογενών ζωνών του που χωρίς αυτά θα έμεναν για πάντα μυστικά, θαμμένα και ανεξερεύνητα. Χωρίς τη χρήση τους, το ταξίδι προς τη σεξουαλική αφύπνιση και απελευθέρωση θα ναυαγούσε.

Η ανακάλυψή τους προσφέρει αυτογνωσία, εφοδιάζοντας τις γυναίκες με σεξουαλική αυτοπεποίθηση, η οποία γίνεται όπλο για τη μετάδοση της γνώσης και την είσπραξη τελικά από τον σεξουαλικό σύντροφο αυτού που πραγματικά τις ικανοποιεί με τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί, παίζοντας ενεργό ρόλο στο ερωτικό παιχνίδι.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Αυτοϊκανοποίηση TENGA 2018, οι Αμερικανοί αναφέρουν 90% σεξουαλική ικανοποίηση όταν οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι χρησιμοποιούν sex toys, σε σύγκριση με μόνο 76% όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που δεν τα χρησιμοποιούν, στοιχείο που δείχνει ότι ο χρήστης είναι και καλύτερος εραστής.

Στην προαναφερόμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy, ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών απέδωσαν τους καλύτερους οργασμούς στην εξοικείωση με τον σύντροφο και τη συναισθηματική οικειότητα. Και η χρήση των σεξουαλικών παιχνιδιών βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.

Προάγουν την επικοινωνία και την ευτυχία και ανεβάζουν το επίπεδο της σχέσης

Τα σεξουαλικά παιχνίδια δεν προορίζονται μόνο για τις σόλο στιγμές αλλά είναι εξίσου χρήσιμα όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης με τον σύντροφο, αφού έχει αποδειχθεί ότι προάγει την καλύτερη επικοινωνία του ζευγαριού.

Η συζήτηση, η επίδειξη ή η σιωπηλή προτροπή του συντρόφου για τον τρόπο χρήσης που θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες και θα επιτρέψει την κορύφωση, εξασφαλίζει την πιο ανοιχτή επικοινωνία ακόμα και σε περιπτώσεις που η πράξη θα γίνεται χωρίς τη χρήση των sex toys. Η σύνδεση που προκύπτει μεταξύ των συντρόφων προάγει τη σεξουαλική ζωή τους, φέρνει περισσότερους οργασμούς, μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών, χαρίζοντας την ευτυχία, σύμφωνα με έρευνες.

Επίσης, η υγιής επικοινωνία τους και η σεξουαλική ικανοποίησή τους έχουν επανειλημμένα βρεθεί ως δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πρόβλεψης της ικανοποίησης από τη σχέση. Υπάρχει ένα διογκούμενο σώμα ερευνών που δείχνει ότι  όσο πιο ενημερωμένος είναι ο σύντροφος σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και επιθυμίες τόσο μεγαλύτερη είναι η σεξουαλική ικανοποίηση και καλύτερη η ποιότητα της σχέσης. Αντίθετα, όσοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι σεξουαλικά και γενικότερα ως προς τη σχέση τους, αποφεύγουν την επικοινωνία ή αυτή είναι πιο έμμεση.

Ανακουφίζουν από το στρες και το άγχος

Το στρες και το άγχος επηρεάζουν αρνητικά τη λίμπιντο, απομακρύνοντας τους συντρόφους αφού η διάθεση για σεξ πέφτει κατακόρυφα. Αυτή η εξέλιξη τις περισσότερες φορές οδηγεί σε πλήξη και σε προβλήματα σχέσης, αφού η εμπιστοσύνη διαταράσσεται, ζήλειες εμφανίζονται ή εντείνονται και η αυτοεκτίμηση ολοένα και ολισθαίνει.

Τα ερωτικά παιχνίδια μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μέσω της ωκυτοκίνης που απελευθερώνει το σώμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας το στρες μειώνεται, οι φόβοι και το άγχος κατευνάζονται, η οικειότητα και η σύνδεση των ζευγαριών ενισχύεται. Και αυτό διότι "το φάρμακο της αγάπης" ή "η ορμόνη της αγκαλιάς", όπως συνηθίζεται να λέγεται, έχει αντι-στρεσογόνες επιδράσεις, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων κορτιζόλης, ασκεί αγχολυτική δράση και διεγείρει διάφορους τύπους κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Βελτιώνουν τον ύπνο

Ο αυνανισμός και το σεξ απελευθερώνουν και ενδορφίνες, ηρεμώντας τον οργανισμό. Ονομάζονται και ορμόνες της ευτυχίας και είναι τα φυσικά παυσίπονά του. Αποτελούν το καλύτερο φάρμακο για την κακή διάθεση, αφού όταν εκκρίνονται χαρίζουν ευχαρίστηση και ευεξία. 

Με την έκρηξη των ενδορφινών όχι μόνο επέρχεται η χαλάρωση και βελτιώνεται ο ύπνος, αλλά ενισχύεται και το ανοσοποιητικό σύστημα, απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Και τα σεξουαλικά παιχνίδια αποτελούν το μέσο για την επίτευξη οργασμού και την αποκόμιση όλων αυτών των ωφελημάτων σε ανθρώπους που δυσκολεύονται.

Αντιθέτως, η συνεχόμενη έλλειψη ύπνου δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αφού επηρεάζει τη λίμπιντο, οδηγώντας σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, σε αδυναμία οργασμού, κ.ά.

Κάποτε τα sex toys θεωρούνταν ταμπού, ή ένα μικρό βρώμικο μυστικό. Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι είναι φτιαγμένα για αμοιβαία ή ατομική ευχαρίστηση. Όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν να τα δοκιμάσουν και να “νοστιμίσουν” τη σεξουαλική τους ζωή, να μάθουν περισσότερα για τη σεξουαλικότητά τους, να νοιώσουν πιο οικεία με τον σύντροφό τους και να φτιάξουν ή να βελτιώσουν την ψυχολογία τους.