Σεξ

To Pornhub ζωντανεύει σε πορνό, κλασικά γυμνά από μεγάλα μουσεία

Δείτε και αποφασίστε: Είναι το πορνό τέχνη; Και η τέχνη μπορεί να είναι πορνό;

Γιάννης Νένες
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Pornhub ζωντανεύει σε ερωτικά βίντεο πολλά κλασικά έργα με γυμνό από μεγάλα μουσεία όλου του κόσμου και το Uffizi της Φλωρεντίας κινείται νομικά.

Τα κλασικά γυμνά: Σε ένα βίντεο του Pornhub (ιστοσελίδα που προσφέρει πλουσιοπάροχα κι εντελώς δωρεάν πορνό κάθε είδους), με υπόκρουση κλασική μουσική, η γνωστή Ιλόνα Στάλερ ή Τσιτσιολίνα όπως είναι το ψευδώνυμό της στην καριέρα της ως πορνοστάρ, ντυμένη με μία ολόσωμη κολάν φόρμα στο χρώμα του δέρματος ώστε να φαίνεται γυμνή, και με τη βαριά της ιταλική προφορά στα αγγλικά, μας ξεναγεί στο νέο «παράρτημα» της γνωστής πορνό ιστοσελίδας: 

«Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος θησαυρός ανεκτίμητου πορνό εκεί έξω που περιμένει να τον ανακαλύψετε. Και βρίσκεται κρυμμένος όλα αυτά τα χρόνια, αν και σε κοινή θέα. Για την ακρίβεια, επί χρόνια, ο κόσμος σας λέει να πάτε να τον δείτε και να απολαύσετε και την παραμικρή του λεπτομέρεια! Αλλά δεν θέλατε να ακούσετε. Έτσι, σήμερα, θα σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό: Μερικά από τα καλύτερα πορνό όλων των εποχών δεν βρίσκονται στο Pornhub. Μπορείτε να τα βρείτε σε ένα μουσείο. (Βλέπουμε έργα από το Musée d’Orsay στο Παρίσι, το Museo del Prado της Μαδρίτης, το The Met της Νέας Υόρκης και την National Galleryτου Λονδίνου). Μπείτε στο phclassicnudes.com, τον διαδραστικό οδηγό του Pornhub σε μερικές από τις πιο καυτές στιγμές της ιστορίας στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου. Γιατί, μπορεί το πορνό να μη θεωρείται τέχνη αλλά σίγουρα κάποια έργα τέχνης σίγουρα μπορούν να θεωρηθούν πορνό».

Classic Nudes: H σελίδα του Pornhub με μερικά θεμελιώδη έργα των μεγάλων μουσείων 

Το Pornhub θέλει, έστω κι αν κάποιοι θεωρούν τα μουσεία βαρετά, να μας εξάψει την περιέργεια ρίχνοντας μία εντελώς διαφορετική ματιά σε κάποια από τα μεγάλα, κλασικά έργα – βλέποντάς τα σαν ανεκτίμητο πορνό. Το τμήμα Classic Nudes στη σελίδα του Pornhub κάνει ένα διαδραστικό παιχνίδι με μερικά θεμελιώδη έργα της δυτικής τέχνης που βρίσκονται στις αίθουσες μεγάλων μουσείων. Μάλιστα, για να μην ανησυχούμε, λέει ότι παρακάμπτει όλα τα σεμνότυφα έργα και πάει κατευθείαν στο «καλό πράμα»: στην απεικόνιση του γυμνού ανθρώπινου σώματος σε όλο του το μεγαλείο.

Γυμνά στήθη, γυμνά σώματα, όργια και συμπλέγματα παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας, μάλιστα με σχολιασμό και, στο τέλος κάθε τουρ, υπάρχει σε κάποια και μία ειδική έκπληξη από ένα ζευγάρι, τους MySweetApple – όνομα που παραπέμπει στο γλυκό φρούτο του προπατορικού αμαρτήματος. Μία μικρή επιλογή μεγάλων έργων που, με πιπεράτη διάθεση, το Pornhub αποφάσισε, κάποια από αυτά, να τα αναπαραστήσει όσο το δυνατόν πιστότερα, σε βίντεο όπου συμβαίνει (ή σχεδόν συμβαίνει) η ερωτική πράξη.

Ας πούμε: Στον Αδάμ και την Εύα του Jan Gossaert (1520) που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Pornhub σχολιάζει ότι, στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, αν ήθελες να ζωγραφίσεις κάποιον ολοτσίτσιδο, τότε έπρεπε να τον κάνεις να είναι κάποιο πρόσωπο από τη Βίβλο, διαφορετικά θα σε κυνηγούσαν για πρόκληση της δημόσιας αιδούς. Αυτό εξηγεί ίσως και το γιατί ο Gossaert ζωγράφισε τόσες πολλές, πια, εκδοχές του Αδάμ και της Εύας. Βλέπουμε, λοιπόν, στον συγκεκριμένο πίνακα, το ζεύγος να βρίσκεται στον Κήπο της Εδέμ, έχοντας ήδη δαγκώσει τον Καρπό της Αμαρτίας, με την Εύα να προσπαθεί να κρύψει το μήλο και τον Αδάμ να προσπαθεί να σκουπίσει τα υπολείμματα από τη γενειάδα του. Το μήλο (και όχι η μπανάνα) στο ρόλο του πειρασμού και της ερωτικής επιθυμίας.

Κάτω από τον πίνακα υπάρχει ένα ζευγάρι σε πιστή, φωτογραφική αναπαράσταση του πίνακα. Αν πατήσει κανείς το play, βλέπει σε βίντεο, το ζευγάρι να ζωντανεύει και να αρχίζουν να χαϊδεύονται στα γεννητικά τους όργανα, μάλλον απολαμβάνοντας την «αμαρτία» τους.

Άλλο παράδειγμα: Στο Αντρικό Γυμνό του Edgar Degas (1856) που βρίσκεται στο The Met, βλέπουμε έναν γυμνό, γενειοφόρο άντρα να είναι ξαπλωμένος ανάσκελα σε μία αναπαυτική θέση.

Το Pornhub λέει, κοιτάξτε να δείτε παιδιά, όλοι έχουμε έστω από μία ντικ-πικ στη ζωή μας, αλλά πόσοι μπορούν να υπερηφανευτούν ότι το δικό τους ντικ είναι ζωγραφισμένο από έναν διάσημο ζωγράφο; Ο Degas, ενώ είναι κυρίως γνωστός για τους πίνακές του με μπαλαρίνες, το συγκεκριμένο έργο το δημιούργησε κατά την περίοδο των σπουδαστικών του χρόνων και, όπως κάθε σύγχρονη ντικ-πικ, δεν έχει και πολλά να πει: είναι ακριβώς αυτό – ένας γυμνός άντρας και το πουλί του, αλλά σε μία εποχή που οι άντρες στους πίνακες συνήθως έκαναν κάτι πολύ «αντρικό» όπως να σκοτώνουν δράκους ή να προσφέρουν στη συμβία τους ένα τάσι με κρασί. Ο Degas αποδίδει τον άντρα του πίνακα με εξαιρετικό αισθησιασμό και λεπτότητα, κάτι που σε κάνει να σκέφτεσαι, λέει το Pornhub, τι ακολούθησε μετά.

Το «μετά» μας το δίνει με ένα βίντεο, όπου μία γυμνή κοπέλα πλησιάζει τον κοιμισμένο άντρα και αρχίζει να του κάνει στοματικό έρωτα μέχρι να τον φτάσει στο λεγόμενο happy ending. Το ζευγάρι είναι οι ερασιτέχνες σούπερσταρ του πορνό, οι MySweetApple.

Classic Nudes: Η αντίδραση του Μουσείου Uffizi της Φλωρεντίας να μηνύσει το Pornhub για τη σελίδα 

Να, αυτά δεν μπορώ. Όλα θα έμεναν σε αυτή τη μικρή, click bait σαχλαμάρα, αν δεν ερχόταν το Μουσείο Uffizi της Φλωρεντίας να μηνύσει το Pornhub γιατί στη σελίδα “Show Me the Nudes” μετατρέπει κλασικούς πίνακες ζωγραφικής που υπάρχουν σε μουσεία διεθνούς φήμης, σε καθαρή πορνογραφία.

Βέβαια, τα «κλασικά γυμνά» είναι μία υπόθεση γνωστή και αποδεκτή από τότε που, εχμμ, από τότε που φτιάχνονταν αυτά τα έργα, από εκείνη την ίδια στιγμή που ο ζωγράφος έβαζε το πινέλο του στον καμβά έχοντας απέναντί του κάποιον ολόγυμνο άνθρωπο. Το λένε και οι ιστορικοί τέχνης.

Μάλιστα, πολλά από εκείνα τα έργα, πολλοί τα βρίσκουν «τολμηρά» ακόμα και σήμερα.

Η φιλότιμη προσπάθεια του Pornhub να μυήσει στα μυστικά της τέχνης, έστω και σε fast forward erotica, κάποιους χρήστες, δεν εκτιμήθηκε από τα μουσεία τα οποία φιλοξενούν τους πίνακες στις συλλογές τους, ιδιαίτερα από την Uffizi Gallery της Φλωρεντίας η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον του Pornhub, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε εικόνες από έργα χωρίς την άδειά τους (όπως επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος του μουσείου στην ιστοσελίδα Hyperallergic).

Στο βίντεο του επίμαχου πίνακα, οι MySweetApple «ζωντανεύουν» την «Αφροδίτη του Ούρμπινο» (1538) του Titian, που ανήκει στο Uffizi, κάνοντάς την να αυτοϊκανοποιείται (για την ώρα, το βίντεο αυτό έχει κατέβει).

Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον πίνακα του Boucher, «Η Μελαχρινή Οδαλίσκη» (1745) που ανήκει στο Λούβρο, και το Pornhub χαρακτηρίζει σαν «μία από τις πιο συνηθισμένες “φλασιές κ@λου”», αν και μέχρι στιγμής το μουσείο δεν έχει προβεί σε κάποια νομική ενέργεια και δεν φαίνεται να πρόκειται να το κάνει.

Στην ξυλογραφία του Kitagawa Utamaro, “Fujin sogaku jittai” (1802-1803), το «ιερόσυλο» Pornhub σχολιάζει ότι η νεαρή Γιαπωνέζα που λούζεται είναι τόσο ευτυχισμένη που δεν παρατηρεί ότι, τυχαία, το κιμονό της έχει ανοίξει και φαίνεται το στήθος της.

Στο ρωμαϊκό μαρμάρινο γλυπτό «Παλαιστές» που ανήκει στη συλλογή Uffizi, το Pornhub σχολιάζει: «Όπως οι Έλληνες, έτσι και οι Αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν μία άνετη διάθεση για ένα φιλικό παιχνίδι “κρύψε το λουκάνικο”, ανάμεσα σε δύο άντρες».

Για να είμαστε δίκαιοι, το “Classic Nudes” δεν είναι ακριβώς πορνό. Μόνο σε 6 από τα 31 έργα που παρουσιάζονται έχει γίνει «αναπαράσταση» -τα υπόλοιπα 25 απλώς συνοδεύονται από ένα κειμενάκι που τα σχολιάζει με χαριτωμένο τρόπο, καμία σχέση με πορνό.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Pornhub λέει ότι η εταιρεία ήθελε να βοηθήσει τα μουσεία που έχουν πληγεί από την πανδημία, παροτρύνοντας («διεγείροντας» για την ακρίβεια) το κοινό να τα επισκεφθεί και να ερωτευθεί ξανά αυτές τις μεγάλες στιγμές της τέχνης. Αυτό το καλοπροαίρετο μήνυμα, βέβαια, έρχεται σε μία εποχή που η εταιρεία αυτή έχει κατηγορηθεί για κέρδη από παιδική πορνογραφία και πορνό «εκδίκησης», μεταξύ άλλων.

Πάντως το The Met και η National Gallery έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προβούν σε καμία νομική ενέργεια.

«Το πρόγραμμα Ανοιχτής Πρόσβασης του μουσείου προσφέρει πρόσβαση στο κοινό σε εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες από έργα της συλλογής μας, και γενικά δεν επιχειρούμε να καθορίσουμε το ευρύ φάσμα των χρήσεων αυτών των εικόνων» δήλωσε στο Hyperallergic ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του the Met. Ένας υπεύθυνος της National Gallery δήλωσε ότι το μουσείο «δεν έχει συνεργαστεί με το Pornhub σε αυτή την καμπάνια και δεν πρόκειται να κάνει καμία ενέργεια η οποία άμεσα ή έμμεσα θα δώσει δημοσιότητα σε αυτό το πρότζεκτ».

Το Musee d’Orsay του Παρισιού και το Museo Nacional del Prado της Μαδρίτης δεν έχουν κάνει καμία δήλωση.

Ακόμα και η κίνηση του Uffizi είχε να κάνει με τη μη-δικαιοδοτημένη χρήση εικόνων που του ανήκουν, παρά με τον τρόπο που αυτές χρησιμοποιήθηκαν. Με άλλα λόγια, αν πληρώσεις μπορείς να απολαύσεις με όποιον τρόπο θέλεις εσύ τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης. Θα είναι για καλό σκοπό.