Πολεις

Tatooαζάδικο, Yougartάδικο ή μήπως Mysteryάδικο;

Θεσσαλονικέων διλήμματα

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 513
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87963-197122.jpg

Ακούσατε, ακούσατε τα νέα του καινοτόμου Βορρά και της εξωστρεφούς Θεσσαλονίκης, μαθαίνοντας πρώτοι τη νέα τάση που για άλλη μια φορά θα συζητηθεί, προκαλώντας ρίγη περηφάνιας αλλά και επενδύσεων. Και θα φέρει για την πολύπαθη πόλη μας –ναι, αυτή που οι βάνδαλοι κάτοικοί της ξηλώνουν αφύλακτα έργα του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία, τριπλοπαρκάρουν όπου γουστάρουν, και στα μουσεία της, που φιλοξενούν εξαιρετικές εκθέσεις, πλησιάζουν μόνο με απειλή δίκανου, σε αντίθεση με τις νεοσουβλακερί και τα μοντερνοκιοφτεδάδικα όπου εφορμούν ως ακρίδες –, θα φέρει, λέγω υμίν, στην πολύπαθη πόλη μας τρελή ανάπτυξη και επανεκκίνηση ευμάρειας με τρόπο που ούτε ο Βαρουφάκης μπορεί να σκεφτεί και να συλλάβει!

Ομιλώ για το «Mystrery-άδικο», που είναι πλέον το νέο «Youghart-άδικο», αδελφοί και αδελφές, άνεργοι και λοιποί προσβλέποντες σε σχέδια επανεκκίνησης του δεινοπαθούντος οικονομικού ιστού. Όπως πριν δυο χρόνια όλοι ήθελαν να ανοίξουν ένα «Παγωμενογιαουρτάδικο» προσδοκώντας πως θα πιάσουν την καλή εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να πήξει η πόλη στο frozen μπεεεεε και της Ανταρκτικής ποπ αρτ εμπνευσμένες στάνες, έτσι συμβαίνει τώρα με τα παιχνίδια μυστηρίου! Δεδομένου πως το κέντρο, ω αδελφοί και αδελφές, είναι γεμάτο επιβλητικά εγκαταλελειμμένα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων κρύβουν ιστορίες πάθους, αίματος, τρόμου και άλυτους γρίφους, και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης πάντα αρωγό σε νεωτερικής έμπνευσης προκλήσεις, προβλέπω πως αυτή είναι πλέον η νέα τάση: άνοιξε και εσύ ένα «Σπίτι Μυστηρίου», μπορείς! Θα σε φωνάζω Κλουζό, θα με φωνάζεις Μαγκάιβερ, άντε τρέχα και κάλεσε τη φυλή των τρέντηδων που κατακαυλώνουν με συνδεσμολογίες λέξεων όπως «εναλλακτική ψυχαγωγία», «ξεχωριστή θεματική αδρεναλίνης» και «έλα να γευτούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, διασχίζοντας θεματικά δωμάτια-μονοπάτια άλλων εποχών γνώσης ώστε να αποδράσουμε κυριολεκτικά από την πεζή καθημερινότητα».

Σε μια πόλη όπου η οικονομική κρίση της τελευταίας 4ετίας καταρράκωσε κάθε έννοια ανάπτυξης και εμπορίου πέραν από αυτή της μαζικής εστίασης, με αποτέλεσμα, αντί η Θεσσαλονίκη να υμνείται όπως παλαιόθεν για τον «ερωτισμό», το «ροκ», τη «γραφιστική», τη «λογοτεχνική σχολή» της αλλά και την «παοκοσύνη» της, τώρα να υμνείται μόνο για «Μπουγατσάν», «Τσουρεκλέρ» και λοιπά Cronut χαζά δαιμόνια, ήρθε η ώρα για το «Mystery-άδικο» να αναδυθεί ως επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης, εφόσον πρέπει συνεχώς τα κλισέ περί καινοτομίας, εξωστρέφειας, start up, win to win και λοιπά «ΕΣΠΑτζίδικα» και «Αστικοπειραματοδραστικά» να σας ωθούν σε «νέου είδους πρωτοποριακά βήματα νεανικής επιχειρηματικότητας». Μετάφραση: Να έρχονται οι παρέες να κλειδώνονται και να λύνουν γρίφους, αν θέλουν να ξεκλειδωθούν, είσοδος μερικά ευρώ, ε ρε γλέντια, ε ρε ανάπτυξη!

Γίνε «Mysterάς», δεν απαιτείται ούτε μεταπτυχιακό, ούτε διδακτορικό, ούτε καν μια εξοικείωση με τον Λάβκραφτ και τον Στίβεν Κινγκ, του οποίου, παρεμπιπτόντως, το «Αγόρι από το Κολοράντο» το βρήκα καθηλωτικά όμορφο και αρκούντως «Mysterάτο». Μάλιστα έγινε και συνδιάσκεψη των «Mysterάδων», μετά από πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθεί το εάν τέτοιου είδους παιχνίδια μπορούν να «συνθέσουν μια ξεχωριστή θεματική τουριστικού προϊόντος, ώστε να δημιουργηθεί μια καινούργια τουριστική πρόταση». Αν δεν διάβαζα το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, θα πίστευα πως ήταν τρολιά! Όμως, όχι.

Ο πυρετός του «Mystery-ισμού» καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη δείχνοντας προς «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια» πλευρά. Καλώντας κάθε νέο, ευέλικτο, ανήσυχο και τολμηρό Θεσσαλονικέα επιχειρηματία να υιοθετήσει ένα ερειπωμένο σπίτι, να το αναπαλαιώσει και να το επαναλειτουργήσει ως «Myster-άδικο». Ασχέτως αν δεν εδιάβασε ποτέ του έστω και ένα τεύχος του «Άβατον» και του «Strange», ντόπιων εντύπων που δεκαετίες τώρα διακονούν το μεταφυσικό και το spooky. Όμως,ω άοκνα τέκνα του εμπορίου και των πρωτοπόρων δράσεων, και ω εσύ δημοτική αρχή ταγμένη να υπηρετείς το «μονδέρνο», με το χέρι στην καρδιά πες μου τι με συμβουλεύετε να ανοίξω: «Mysterάδικο», που σίγουρα είναι πιο safe από «Yoghurtάδικο», ή μήπως «Tatooαζάδικο», που καλά κρατούν ακόμα; Ιδού οι επιχειρηματικές απορίες. Γιατί ό,τι νέο και να συμβαίνει, όσο τρέντι και «αστικό πειραματικό» να δείχνει, σαν το «Tatooαζάδικο» δεν έχει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.