Περιβαλλον

Συναγερμός για τη Φύση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί αυτό το διάστημα μια αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99663-199208.jpg

Η Ευρώπη είναι γεγονός ότι έχει μια πολύ καλή νομοθεσία για τη φύση και πολλές οδηγίες για την προστασία των οικοτόπων, της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής. Χάρη σε αυτή τη νομοθεσία έχουν ανακάμψει πολλά απειλούμενα είδη στη γηραιά ήπειρο και έχουν προστατευθεί ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ειδικότερα για την Ελλάδα αν δεν υπήρχε το Δίκτυο NATURA 2000 που προστατεύει το 27% της ελληνικής επικράτειας είναι σίγουρο ότι σήμερα θα είχαν εξαφανιστεί πολλοί υγρότοποι και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Και μαζί μ’ αυτά και η ελληνική ταυτότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση.

Ωστόσο λίγο με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και αρκετά με τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική συμφωνία TTIP, το περιβάλλον αρχίζει να μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο Γιούνκερ να επιδιώκει τη μείωση της «περιβαλλοντικής γραφειοκρατίας». Αναλυτικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί αυτό το διάστημα μια αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση. Για το κατά πόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει συμβάλλει στην προστασία των ειδών και των οικοτόπων που είναι σημαντικά για την Ευρώπη. Αυτό κατά βάση δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι αν η Επιτροπή καταλήξει ότι οι οδηγίες δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους θα προχωρήσει σε αναθεώρηση και η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει χρόνια. Μέχρι τότε το περιβάλλον θα μείνει απροστάτευτο και βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος. Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, Τζέρεμι Ουάτς θα πει για τα σχέδια της Επιτροπής: «Η εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην απορρύθμιση και στη μείωση της γραφειοκρατίας την έχει τυφλώσει και αδυνατεί να αναζητήσει αποτελεσματικές λύσεις για τους απειλούμενους οικοτόπους και τα απειλούμενα είδη. Αντί να απειλούν αυτή τη νομοθεσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες εφαρμογής της και να διασφαλίσουν τα τεράστια οφέλη, τόσο για τη φύση, όσο και για μας και για την οικονομία μας».

Περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τη φωνή τους για να κινητοποιήσουν όλους τους ευρωπαίους πολίτες και να στείλουν το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ότι οι ευρωπαίοι θέλουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φύσης, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Δημιούργησαν λοιπόν μια διαδικτυακή πρωτοβουλία «Συναγερμός για τη Φύση» (http://www.naturealert .eu/el) όπου οι πολίτες όλων των κρατών μελών μπορούν να συμμετέχουν με απλό τρόπο στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαφυλάξουν τη νομοθεσία που προστατεύει τη φύση στην Ευρώπη. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου 2015 και αποτελεί τη μόνη ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψη μας.

Η δράση στην Ελλάδα συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τη WWF και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.