- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οικολογικό Εισιτήριο
Τα απορρίμματα μας μπορούν κάλλιστα να είναι το εισιτήριο μας για ένα θέατρο ή για ένα μουσείο
Για να αντιμετωπίσουμε σήμερα τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας, θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η λογική του «πέταξε το» σε περίοδο οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης δεν μπορεί παρά να αποτελεί απομεινάρι του παρελθόντος. Τα απορρίμματα μας δεν είναι σκουπίδια, που θα πρέπει να πληρώσουμε κιόλας μέσω των δημοτικών τελών, για να τα πετάξουμε αλλά αντικείμενα που έχουν αξία.
Τα απορρίμματα μας μπορούν κάλλιστα να είναι το εισιτήριο μας για ένα θέατρο ή για ένα μουσείο.
Σύμφωνα με την ιδέα του «Οικολογικού Εισιτηρίου» οι πολίτες θα μπορούμε να παρακολουθούμε εκδηλώσεις όπου αντί χρηματικού αντιτίμου για την είσοδο μας, θα προσφέρουμε κάποια ανακυκλώσιμα υλικά. Μερικά κουτάκια αλουμινίου, κάποιες εφημερίδες, γυάλινα μπουκάλια ή πλαστικά. Υλικά δηλαδή που όλοι έχουμε στα σπίτια μας και θεωρούμε ότι είναι για «πέταμα», μπορούν να είναι το εισιτήριο μας για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.
Η πρωτοβουλία «Οικολογικό Εισιτήριο» φαίνεται να κερδίζει έδαφος και εχτές ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Δημήτρης Νιάτσικας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, προκειμένου να συζητήσουν την ιδέα που προωθεί ανέξοδα την ανακύκλωση.
«Είναι μια έξυπνη, μηδενικού κόστους, προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, και για αυτό το λόγο την είδαμε με πολύ θετική ματιά» ανέφερε ο Αν. Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να αναλαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.
Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ έξυπνη ιδέα, που συμβάλλει στη συνειδητοποίηση ότι οι μικρές αποφάσεις που λαμβάνουμε στην καθημερινότητα μας και σέβονται το περιβάλλον μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για μας αλλά συγχρόνως να συμβάλουν και στην οικονομία της χώρας.
Ο Αν. Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, προερχόμενος βέβαια και από το χώρο των Οικολόγων Πράσινων, ανταποκρίθηκε. Μένει τώρα να δούμε και τις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Να στηρίξουν την καινοτόμα ιδέα που και τους ίδιους θα βοηθήσει και τη κοινωνία αλλά το σημαντικότερο θα συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπιών και στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.