- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η κατάσταση και οι προοπτικές για το περιβάλλον της Ευρώπης
Tι πρέπει να γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε σταδιακά να επιτευχθούν οι στόχοι
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το περιβάλλον στην Ευρώπη, που αποτυπώνει αφενός μεν τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών, αφετέρου τι πρέπει να γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε σταδιακά να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για το 2050.
Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση αναγνωρίζονται πολλές βελτιώσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις η έκθεση προειδοποιεί ότι με την ισχύουσα πολιτική για το περιβάλλον, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της για «ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας».
Αναλυτικότερα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πολιτικές για το κλίμα έχουν αποδώσει καρπούς καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατά 19% από το 1990 βελτιώνοντας τη ποιότητα της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι στόχοι του 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εφικτό να επιτευχθούν, ωστόσο επισημαίνει ότι οι υφιστάμενες πολιτικές δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών κατά 80-95% έως το 2050. Για να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να υιοθετήσει τα επόμενα χρόνια πιο φιλόδοξους στόχους.
Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις από αυτή, παρότι ο αέρας στην Ευρώπη είναι καθαρότερος απ’ ότι ήταν τις τελευταίες δεκαετίες (με εξαίρεση την Ελλάδα της κρίσης), η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την έκθεση, λάθος είναι και η πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη σε ότι αφορά την ανάσχεση της βιοποικιλότητας, καθώς εξακολουθούν να εξαφανίζονται ενδιαιτήματα ζώων και φυτών. Σύντομα η έκθεση αυτή θα συμπληρωθεί με μια άλλη πιο διεξοδική έκθεση για την «κατάσταση της φύσης» έτσι ώστε να επανεξεταστεί τόσο η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, όσο και η νομοθεσία.
Η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι εκείνη που απειλείται περισσότερο και στην έκθεση περιγράφεται η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για την αποκατάσταση και προστασία των θαλασσών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσουμε και για την συνέχιση των παράκτιων δραστηριοτήτων, αφού βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ, αλλά με βιώσιμο τρόπο που να εξασφαλίζει και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.
Τέλος η έκθεση καθιστά σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια σταθερή οικονομική επένδυση. Από το 2000 οι πράσινες βιομηχανίες αυξήθηκαν στην ΕΕ κατά 50% και παρά την οικονομική κρίση αποτελούν έναν από τους λίγους κερδοφόρους τομείς. Η έκθεση προτείνει μια πιο ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής για την κυκλική οικονομία έτσι ώστε η Ευρώπη να αξιοποιεί αποδοτικά τους πόρους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να μπορέσει η οικονομία της να γίνει ανταγωνιστική.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, την αλιεία και τις θαλάσσιες υποθέσεις κ. Karmenu Vella δήλωσε ότι η έκθεση αυτή για την κατάσταση του περιβάλλοντος θα είναι η «γραμμή εκκίνησης» της θητείας του. Ίδωμεν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.