Περιβαλλον

Αθηναϊκή ενεργειακή συμμαχία – Έναρξη της Ακαδημίας Ενέργειας

Η ενεργειακή κοινότητα με πρωτοβουλία Χάρη Δούκα και συμμετοχή 7 δημάρχων

Contributor Athens Voice
clima21 team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθηναϊκή ενεργειακή συμμαχία – Έναρξη της Ακαδημίας Ενέργειας

Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία: Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για πράσινη ενέργεια

Πρωτοβουλία για την επιμόρφωση των στελεχών των συνεργαζόμενων ΟΤΑ που εμπλέκονται σε ενεργειακά έργα και στον ενεργειακό σχεδιασμό αναλαμβάνουν ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη ΔΑΕΜ ΑΕ, και με τη συμμετοχή του Clima21, στο πλαίσιο της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας».

Στόχος είναι να παραχθεί από κοινού και από κάθε Δήμο χωριστά πράσινη και καθαρή ενέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με την παράλληλη μείωση των εκπομπών, στο πλαίσιο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία», ως ένα νέο εταιρικό αυτοδιοικητικό σχήμα, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2024, με πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας και με τη συμμετοχή επτά ακόμη όμορων Δήμων (Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Παπάγου-Χολαργού και Νέας Ιωνίας), ενώ στη συνέχεια ενσωματώθηκαν οι Δήμοι Μαραθώνα, Φυλής, Τήλου, Αγίων Αναργύρων, Φιλοθέης-Ψυχικού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Νέας Σμύρνης.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το κράτος και τους επενδυτές, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Ιδιαίτερα οι ΟΤΑ πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ενέργειας στο τοπικό επίπεδο, να ενισχύσουν τις συλλογικές πρωτοβουλίες, να πριμοδοτήσουν την καινοτομία, να δώσουν νέες ευκαιρίες στην απασχόληση.

Βασική προϋπόθεση είναι οι Δήμοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου θεσμικού και τεχνολογικού πλαισίου και να αποτελέσουν ζωτικά κύτταρα της διαδικασίας της ενεργειακής μετάβασης. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουν δομές στήριξης των πολιτών που θα θελήσουν να μπουν μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία και να συστήσουν σύγχρονα αυτοδιαχειριστικά σχήματα.

Η πρώτη δράση περιέλαβε τη διεξαγωγή ενός προγράμματος επιμόρφωσης, με τίτλο «Ακαδημία Ενέργειας», έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή επιστημόνων με γνώση και εμπειρία, προερχόμενων από οργανισμούς, οργανώσεις και ΑΕΙ, αλλά και άτομα που έχουν διακριθεί στο χώρο της αγοράς. Τον συντονισμό ανέλαβε ο διευθυντής του Clima21 Ηλίας Ευθυμιόπουλος, σύμβουλος του Δήμου σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Η δράση φιλοξενήθηκε για ένα τριήμερο (27-29 Μαΐου 2024) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, όπου αναπτύχθηκαν τα σχετικά θέματα και μπήκαν οι βάσεις για ένα διαρκές σύστημα επιμόρφωσης, καθώς τόσο οι τεχνολογίες, όσο και το θεσμικό/χρηματοδοτικό πλαίσιο βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη.

Τα σεμινάρια παρακολούθησαν στελέχη και συνεργάτες των Δήμων που εμπλέκονται σε ενεργειακά έργα και στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Ηλίας Ευθυμιόπουλος παρουσίασε την στρατηγική της «Ακαδημίας Ενέργειας» και έδωσε ως παράδειγμα τον Δήμο Βιέννης που είναι ο ίδιος πάροχος ενέργειας με 2,3 εκ. συνδρομητές. Η πόλη έχει ήδη μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύει σε συνολική μείωση 25% μέχρι το 2030 παράλληλα με μηδενικές εκπομπές αερίων.

Ο Χάρης Δούκας, στην τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους Δημάρχους για τη συμμετοχή και συμβολή τους και τόνισε: «Στη Μεσόγειο ζούμε 2-3 φορές εντονότερα τα φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη. Έντονα καιρικά φαινόμενα με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Κλιματική κρίση, ενεργειακή ανισότητα, υπερκέρδη για τις εταιρείες, ενεργειακοί πόλεμοι με χαμένους τους πολίτες. Σήμερα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, περνάει η δική μας Ενεργειακή Κοινότητα και θα μοιραστούμε το καταστατικό και τις αποφάσεις με όλους του Δήμους που ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια Ενεργειακή Κοινότητα σε κάθε Δήμο και όλοι μαζί να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, ισότιμα και ισόνομα, ενεργειακό χώρο. Να διεκδικήσουμε και να μπορέσουμε να προσφέρουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους στους πολίτες μας και μηδενικού κόστους στα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο Πρόεδρος της ΔΑΕΜ Βαγγέλης Μαρινάκης συνόψισε λέγοντας: «Κάναμε πράξη την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία. Ξεκινήσαμε 8 όμοροι Δήμοι και τώρα είναι μαζί μας και άλλοι επιπλέον 8 και επεκτεινόμαστε, ενδεχομένως και σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε ήδη το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που εδρεύει στο Σεράφειο με 60 εξειδικευμένους συνεργάτες, προχωρούμε στην δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ενέργειας στα Δημοτικά Κτίρια και τελικά και στην παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας».

Τις θεσμικές πτυχές και τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων των φωτοβολταϊκών παρουσίασε ο Στέλιος Ψωμάς από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Ο Κώστας Βαρλαμίτης της Energy Profit εξήγησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα στους ΟΤΑ. Για τις Ενεργειακές Κοινότητες, το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει μίλησε ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, από την ElectraEnergyCoopTel, δίνοντας επίσης παραδείγματα καλών πρακτικών. Τέλος, ο Ενεργειακός Σύμβουλος Χρήστος Κώνστας αναφέρθηκε σε βιώσιμες ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτηρίων.

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.