- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αναβάθμιση παλαιών κτηρίων με ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Smart Block II
Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Πώς λειτουργεί το Smart Block II, βασισμένο στη ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης εφαρμόζεται πιλοτικά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Smart Block II σε δύο γειτονικά κτήρια κατοικιών των μέσων του 19ου αιώνα στην περιοχή Hernals στο κέντρο της Βιέννης.
Με την υποστήριξη του Ταμείου για το Κλίμα και την Ενέργεια της αυστριακής κυβέρνησης, στα δύο κτήρια, πέρα από την αρχιτεκτονική τους ανακαίνιση, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα εναλλακτικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας βασισμένο στη ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία.
«Ο σωστός όρος είναι ανακατασκευή», εξήγησε στο clima21 ο αρχιτέκτονας και συντονιστής του πρότζεκτ Johannes Zeininger, «αφού διατηρήσαμε μόνο το κέλυφος». Τα κτήρια εκσυγχρονίστηκαν πλήρως και εξοπλίστηκαν με πρωτοποριακά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας τα οποία επισκεφθήκαμε στο υπόγειο της οικοδομής.
Στη στέγη και στη γυάλινη πρόσοψη του εξωτερικού ανελκυστήρα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελς. Το νερό που ζεσταίνεται διοχετεύεται με σωλήνες στο έδαφος, όπου αποθηκεύεται σε 18 γεωτρήσεις σε βάθος 130 μέτρων, αυξάνοντας την θερμοκρασία του εδάφους κατά 1 έως 3 βαθμούς. Η ενέργεια αυτή τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των διαμερισμάτων με αντλίες θερμότητας, με ενδοδαπέδια θέρμανση και με θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ. Το ίδιο σύστημα, το καλοκαίρι λειτουργεί και ως κλιματιστικό, ψύχοντας το νερό στους 20 βαθμούς. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Johannes Zeininger, μιλάμε για νέου τύπου γεωθερμία, αφού ουσιαστικά η αρχική πηγή της δεν είναι το υπέδαφος αλλά ο ήλιος.
Το καινοτόμο αυτό πρότζεκτ δημιούργησε 25 διαμερίσματα κοινωνικής κατοικίας από 50 έως 200 τμ, τα οποία ενοικιάζονται προς 6,5 – 7,5 ευρώ το τετραγωνικό. Τελικά, ένα διαμέρισμα 50τμ έχει ενοίκιο περίπου 700€/μήνα περιλαμβανομένης της θέρμανσης και ψύξης. Η συνολική επένδυση ήταν ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το κόστος των ενεργειακών συστημάτων ανήλθε σε 300.000 ευρώ.
Το Smart Block απέσπασε την κορυφαία διάκριση των 35ων Βραβείων Αστικής Ανακαίνισης της Βιέννης.
Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η οικολογία ως δικαιολογία άρνησης κάθε μεταβολής
Το συγκινητικό βίντεο από ιαπωνικό ζωολογικό κήπο και οι εξηγήσεις των ειδικών
Επανεισάγονται στο νησί στο πλαίσιο της μεγαλύτερης οικολογικής αποκατάστασης του αρχιπελάγους
Ο ρόλος της έντονης και συνεχούς πίεσης ζευγαρώματος
«Είναι η σημαντικότερη οπισθοδρόμηση» καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Παρά τα κύματα ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο
Τι αναφέρουν παράγοντες της ΕΥΔΑΠ
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εικόνα αυτή δεν σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια
Ερευνητές ανέπτυξαν υλικό που απορροφά τους ρύπους 100 φορές ταχύτερα
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από drones και ειδικές συσκευές εντοπισμού
Δεν υπάρχει σχέδιο Β' γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β'
Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.