Περιβαλλον

Ανακαλύφθηκε νέο είδος σκαθαριού στην Αυστραλία - Με «μοϊκάνα» και πανκ τρίχωμα

Ερευνητής από το Κουίνσλαντ εντόπισε τυχαία το χνουδωτό έντομο - «Τεράστια νίκη για την επιστήμη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος «πανκ» σκαθαριού - Δεν είχε βρεθεί όμοιό του - Οι όρθιες λευκές τρίχες του δίνουν όψη «μοϊκανού».
Ένα νέο είδος σκαθαριού με όψη «πανκ» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία © James Tweed

Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος «πανκ» σκαθαριού - Δεν είχε βρεθεί όμοιό του - Οι όρθιες λευκές τρίχες του δίνουν όψη «μοϊκανού».

Ένα νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία, το οποίο ορισμένοι ονομάζουν «πανκ σκαθάρι», με αφορμή το πυκνό λευκό χνούδι που καλύπτει το κέλυφός του.

Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος «πανκ» σκαθαριού - Δεν είχε βρεθεί όμοιό του - Οι όρθιες λευκές τρίχες του δίνουν όψη «μοϊκανού».
Το είδος σκαθαριού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δεν μοιάζει με τίποτα που έχουν δει οι εντομολόγοι στην Αυστραλία © CSIRO

Ένας ερευνητής από το Κουίνσλαντ εντόπισε τυχαία το χνουδωτό έντομο ενώ κατασκήνωνε και μάλιστα αρχικά το πέρασε για περιττώματα πουλιού.

«Είναι πολύ μοναδικό. Δεν υπάρχουν πολλά έντομα εκεί έξω που να έχουν αυτό το χαρακτηριστικό», είπε ο Τζέιμς Τουίντ στο BBC.

Ο εθνικός επιστημονικός οργανισμός CSIRO επιβεβαίωσε έκτοτε ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα οικογένεια σκαθαριών.

Αυστραλία: Η ανακάλυψη του «πανκ» σκαθαριού

Όταν ο κ. Τουίντ εντόπισε για πρώτη φορά ένα μικροσκοπικό λευκό αντικείμενο σε ένα φύλλο στην ενδοχώρα της Χρυσής Ακτής τον Δεκέμβριο του 2021, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.

Αλλά αφού ο εντομολόγος έκανε έναν δεύτερο έλεγχο, συνειδητοποίησε ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα έντομο διαφορετικό από όλα όσα είχε δει πριν.

«Είναι περίπου ένα εκατοστό μήκος... και καλύπτεται από μακριές, χνουδωτές λευκές τρίχες», είπε.

«Πολλές τρίχες στέκονται βασικά ίσιες όρθιες, και έτσι τους δίνουν μια όψη τύπου mohawk».

Συγκινημένος φωτογράφισε και μάζεψε το σκαθάρι που θα μελετηθεί.

Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος «πανκ» σκαθαριού - Δεν είχε βρεθεί όμοιό του - Οι όρθιες λευκές τρίχες του δίνουν όψη «μοϊκανού».
Ο Τζέιμς Τουίντ επέστρεψε στο Εθνικό Πάρκο Λάμινγκτον για να ψάξει για περισσότερα δείγματα του τριχωτού σκαθαριού © Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ

Αφού δημοσίευσε το δείγμα σε μια ομάδα ενθουσιωδών μελετητών των εντόμων στο Facebook χωρίς να λάβει απαντήσεις για την προέλευσή του, ο κ. Τουίντ, που είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, μετέφερε το έντομο στην Εθνική Συλλογή Εντόμων της Αυστραλίας (ANIC).

«Δούλεψα με μερικούς συναδέλφους από την εθνική συλλογή εντόμων, οι οποίοι κυριολεκτικά έγραψαν τη βίβλο για αυτές τις ομάδες σκαθαριών... εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες δείγματα σε μουσεία σε όλη την Αυστραλία και τον κόσμο, και δεν βρήκαν κάτι ανάλογο ποτέ πριν».

«Μια τεράστια νίκη για την επιστήμη» η ανακάλυψη του σκαθαριού

Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει προηγουμένως άλλα είδη εντόμων με αγκαθωτές τρίχες, όπως τριχωτές κάμπιες και ένα μαύρο μυρμήγκι με μια φλογερή πορτοκαλί χαίτη, που ήταν επίσης από το Κουίνσλαντ, αλλά αυτό το ζωύφιο ήταν διαφορετικό.

«Δεν γνωρίζω κανένα άλλο έντομο που να έχει τρίχωμα όπως αυτό».

Στην πραγματικότητα, είναι τόσο διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο είδος ώστε να ανακηρυχθεί από το ANIC ως εντελώς νέο γένος ή ομάδα μακροκέρατων σκαθαριών με την επίσημη ονομασία Excastra albopilosa - Excastra σημαίνει «από το στρατόπεδο» στα λατινικά και albopilosa «λευκό και τριχωτό».

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ακριβώς γιατί το σκαθάρι είναι χνουδωτό, αλλά πιστεύουν ότι έχει εξελιχθεί για να μιμηθεί ένα έντομο που σκοτώθηκε από μύκητα, ως τρόπο αποτροπής των αρπακτικών.

«Μέχρι κάποιος να βρει περισσότερα, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα εδώ».

Αλλά ο κ. Tweed λέει ότι το να μπορείς να βιντεοσκοπήσεις ακόμη και αυτό το μεμονωμένο σκαθάρι είναι μια τεράστια νίκη για την επιστήμη.

«Είναι δύσκολο να διατηρήσουμε είδη αν δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχουν».

«Είναι υπέροχο να έχουμε αυτό το σκαθάρι να τραβάει τόση προσοχή και να λειτουργεί ως πρεσβευτής για τα έντομα και τη διατήρησή τους».

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ