Περιβαλλον

Plogging, μια καινούργια σουηδική συνήθεια

Πώς στη Σκανδιναβία τρέχουν και καθαρίζουν την πόλη µαζί και ταυτοχρόνως

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
ΤΕΥΧΟΣ 21ος αιώνας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Plogging, μια καινούργια σουηδική συνήθεια
© Maskot / Getty Images

Plogging: Τρέχοντας µαζεύουµε σκουπίδια

Tο plogging είναι ένας συνδυασμός τζόγκινγκ µε συλλογή σκουπιδιών. Η λέξη προέρχεται από συγχώνευση των σουηδικών ρηµάτων plocka upp (σηκώνω) και jogga (κάνω τζόκινγκ) στον νεολογισµό «plogga». Ξεκίνησε ως οργανωµένη δραστηριότητα στη Σουηδία γύρω στο 2016 και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες το 2018, καθώς αυξανόταν η ανησυχία για τη ρύπανση από τα πλαστικά. Ως προπόνηση, παρέχει ποικιλία στις κινήσεις του σώµατος προσθέτοντας λυγίσµατα, κάµψεις και τέντωµα στην κύρια δράση του τρεξίµατος, της πεζοπορίας ή του περπατήµατος. Υπολογίζεται ότι 2.000.000 άτοµα κάνουν plogging ηµερησίως σε 100 χώρες και κάποιες εκδηλώσεις έχουν προσελκύσει περισσότερους από 3.000.000 συµµετέχοντες. Παρόµοιο µε το plogging, το pliking είναι ένας συνδυασµός συλλογής απορριµµάτων µε πεζοπορία ή/και ποδηλασία.

Ο Erik Ahlström άρχισε να δραστηριοποιείται επί του θέµατος στη Στοκχόλµη, όταν µετακόµισε εκεί από το χιονοδροµικό κέντρο Αre. ∆ηµιουργώντας την ιστοσελίδα Plogga, ο Erik Ahlström ενθάρρυνε εθελοντές και οργάνωνε events. Στο Αλικάντε της Ισπανίας, το plogging εµφανίστηκε µε το όνοµα Plogging Revolution και στόχο τη διάδοση του κινήµατος σε ολόκληρη τη χώρα για την προώθηση του αθλητισµού και της περιβαλλοντικής φροντίδας. Ο Αµερικανός συγγραφέας David Sedaris συνδυάζει το µάζεµα σκουπιδιών µε την άσκηση στις συνοικίες ParhamColdwaltham και Storrington του ∆υτικού Σάσεξ, κάνοντας έως και 60.000 βήµατα την ηµέρα και µαζεύοντας τα τοπικά σκουπίδια. Ήταν τόσο αποτελεσµατικός στο να κρατάει τη γειτονιά του καθαρή που η τοπική αρχή ονόµασε ένα όχηµα απορριµµάτων προς τιµήν του. Η Lord Lieutenant (βασιλική εκπρόσωπος) του δυτικού Σάσεξ, Susan Pyper, είπε: «Η πινακίδα σε αυτό το φορτηγό είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να πούµε ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στον David για τις ακούραστες προσπάθειές του… είναι ένας πραγµατικός τοπικός ήρωας».

Υπολογίζεται ότι 2.000.000 άτοµα κάνουν plogging ηµερησίως σε 100 χώρες.

Η οργάνωση Keep America Beautiful (∆ιατηρήστε όµορφη την Αµερική) προωθεί τώρα το plogging στις θυγατρικές της και έχει διαπιστώσει ότι κάποιες ήδη συνδύαζαν την άσκηση µε τον καθαρισµό, όπως το πρόγραµµα Trashercize στην πολιτεία του Τενεσί. Στη Νέα Υόρκη, µια οµάδα Meetup, η Plogging NYC, είχε περίπου 100 µέλη ήδη από το 2018, µε εκδηλώσεις σε τέσσερις δήµους. Την ίδια χρονιά, στην Ινδιανάπολη διοργανώθηκε το «Summer of Plogging» από το November Project και την τοπική θυγατρική της Keep America Beautiful. Εξάλλου, στις ΗΠΑ, υπάρχει η Εθνική Ηµέρα Καθαρισµού στην οποία εντάσσεται το plogging ως ένας τρόπος για να καθαριστεί και να διατηρηθεί καθαρή η ύπαιθρος. Μια οµάδα στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, που ονοµάζεται Fit4Good, έχει στόχο να µαζεύει σκουπίδια γύρω από τη λίµνη Merritt κάθε εβδοµάδα: το plogging είναι ένας τρόπος αποκοµιδής σκουπιδιών.

Ο Ripu Daman Bevli εισήγαγε την έννοια του plogging στην Ινδία και είναι γνωστός στη χώρα του ως Plogman. Ξεκίνησε το κίνηµα Litter Free India (Ινδία ελεύθερη από σκουπίδια), το οποίο συνδυάζει τα κινήµατα Swachh Bharat και FIT India. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ο Bevli είχε οργανώσει περισσότερους από 500 καθαρισµούς σε 80 πόλεις στο πλαίσιο του κινήµατος Litter Free India, στο οποίο συµµετείχαν σχεδόν 10 εκατοµµύρια άτοµα. Μια µη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ονοµάζεται Go Plog! έχει συλλέξει 16 τόνους ξηρών απορριµµάτων στο Kolar της Ινδίας µέσω του plogging. ∆ιοργανώνουν µια εκδήλωση κάθε µήνα. Συµµετέχουν από φοιτητές έως υψηλόβαθµα στελέχη της τοπικής διοίκησης. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Narendra Modi, έχει δεσµευτεί να καθαρίσει την Ινδία κατά το παράδειγµα της Swachh Bharat. Παραλλήλως, στη Βρετανία, η Pune Ploggers που ιδρύθηκε στο Μπρίστολ από τον Vivek Gurav είναι η µεγαλύτερη κοινότητα ploggers σε µια πόλη µε περισσότερους από 500 τακτικούς ploggers και έχει συλλέξει περισσότερα από 40.000 κιλά πλαστικού. Τον ∆εκέµβριο του 2019, η οργάνωση συντόνισε τη µεγαλύτερη εκστρατεία plogging µε τη συµµετοχή 105.000 ατόµων που µάζεψαν 19.000 κιλά σκουπιδιών σε µία ώρα.

Μια επιστημονική μελέτη από το 2022 διαπίστωσε ότι το plogging και το τζόγκινγκ είναι συγκρίσιµα όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αλλά ότι η αναλογία της ενέργειας που προέρχεται από το λίπος είναι σηµαντικά υψηλότερη στο plogging. Το µάζεµα σκουπιδιών µε πλήρη λυγίσµατα και κάµψεις βρέθηκε ότι είναι εργονοµικά ευνοϊκό σε σχέση µε τις µισές κάµψεις και το σκύψιµο. Η µελέτη υποδηλώνει ότι το plogging  ενισχύει τους µύες του κάτω µέρους του σώµατος και ότι περιλαµβάνει µεγαλύτερο ποσοστό µυϊκών οµάδων από το τζόγκινγκ. Συνιστάται να αποφεύγονται τα ελαφρά λυγίσµατα και το σκύψιµο, ενώ η σακούλα απορριµµάτων πρέπει να εναλλάσσεται µεταξύ των χεριών του plogger για να αποφευχθεί η µακροχρόνια µονόπλευρη κατανοµή του φορτίου.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση για τα 20 χρόνια Athens Voice «Επιβιώνοντας στον 21ο αιώνα - Οι πολιτικές, οι τάσεις, τα ρεύµατα της εποχής µας», σε επιµέλεια Σώτης Τριανταφύλλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ