Στα εκατοντάδες εγκαταλειμμένα κτίρια που υπήρχαν στο κέντρο της Αθήνας, έρχονται τώρα να προστεθούν και ακίνητα που λόγω της κρίσης και της πτώσης που αυτή προκάλεσε στη αγορά ακινήτων μένουν πλέον στα αζήτητα και ρημάζουν. Κτίρια που όχι μόνο υποβαθμίζουν την εικόνα της Αθήνας αλλά αποτελούν και εστίες μόλυνσης ενώ ενισχύουν την περιθωριοποίηση και την εγκληματικότητα. Την ίδια στιγμή που τα κτίρια ρημάζουν άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο.
Το φαινόμενο αυτό της εγκατάλειψης κτιρίων δεν είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνο η Αθήνα. Το έχουν αντιμετωπίσει όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου και έχουν βρει τις λύσεις τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφασίζει με νόμο να ρυθμίσει τη τύχη των εγκαταλειμμένων, κενών και σε πολλές περιπτώσεις αγνώστων ιδιοκτητών κτιρίων.
Με τον νέο νόμο θα δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους αλλά και σε ιδιώτες να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων προς όφελος της εικόνας της πόλης και των κατοίκων της αλλά και της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα οι Δήμοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα κτίρια στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής τους ενώ πολλά απ’ αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.
Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι διαχωρίζεται η έννοια του εγκαταλειμμένου κτιρίου από αυτήν του αγνώστου ιδιοκτήτη. Δηλαδή εγκαταλειμμένο θα χαρακτηρίζεται ένα κτίριο που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν επικίνδυνο, ασχέτως αν ανήκει σε κάποιον ή αν ο ιδιοκτήτης του είναι άγνωστος. Στη περίπτωση που το κτίριο χαρακτηριστεί εγκαταλειμμένο θα εφαρμόζεται διαδικασία αναγκαστικής ανάληψης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης ή εξαγοράς από ιδιώτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες αρνούνται να συμμετέχουν στις διαδικασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων. Ωστόσο θα υπάρχει και μέριμνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.
Τέλος επειδή όλα στην Ελλάδα μπλοκάρουν στις μακροχρόνιες δικαστικές εμπλοκές, στο νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για σύντομες διαδικασίες δικαστικής επίλυσης διαφορών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.