Πράσινο Λάδι: Δημιουργώντας ένα οικολογικό και πιο «πράσινο» αύριο
© Guido Cozzi - Atlantide Phototravel / Getty Images
Περιβαλλον

Πράσινο Λάδι – Ανακύκλωση τηγανελαίων: Δημιουργώντας ένα βιώσιμο και πιο «πράσινο» αύριο

Σούπερ ήρωες στην κουζίνα μας
328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πράσινο Λάδι: Η ανακύκλωση και η υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων λαδιού για ένα καλύτερο και πιο οικολογικό μέλλον

Το λάδι είναι ξεκάθαρα ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην Ελλάδα. Η κουλτούρα, οι συνήθειες μας και η ελληνική γη, η οποία βγάζει ίσως το καλύτερο λάδι παγκοσμίως, βοηθάνε στο να το χρησιμοποιούμε πολύ σε καθημερινή βάση. Έχετε σκεφτεί ποτέ, όμως, πού πάνε τα απόβλητα από το συνολικό όγκο των τηγανελαίων που χρησιμοποιείται από όλους μας καθημερινά;

Το 2023 η συζήτηση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται διαρκώς πιο έντονη. Υπάρχει η ανάγκη για περισσότερες βιώσιμες λύσεις ώστε να «ανακουφίσουμε» τον πλανήτη από δραστηριότητες που του κάνουν κακό. Μία από τις βλαβερές για το περιβάλλον ανθρώπινες συνήθειες, είναι η απόρριψη των τηγανελαίων στα σκουπίδια ή τα σιφόνια. Ακόμη και εδώ όμως, υπάρχουν πλέον βιώσιμες λύσεις. Κάποιοι επαγγελματίες ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση τηγανελαίων, μετατρέποντας τα απόβλητα σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Η «Πράσινο Λάδι» που δραστηριοποιείται από το 2011, συλλέγει το 50% των τηγανελαίων που παράγονται από επαγγελματίες της  χώρας (εστιατόρια, βιομηχανίες, ξενοδοχεία) μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, άρτια καταρτισμένων, σε όλη την Ελλάδα. Μετά την αρχική τους επεξεργασία σε ειδικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατευθύνονται στο εργοστάσιο της Verd στο Βόλο. Εκεί μετατρέπονται σε βιοντίζελ, ένα απόλυτα φιλικό καύσιμο προς το περιβάλλον.

Τα πολλαπλά οφέλη του βιοντίζελ από τηγανέλαια

Η ανακύκλωση τηγανελαίου αποτελεί ουσιαστική πράξη κυκλικής οικονομίας. Από το χρησιμοποιημένο λάδι της κουζίνα μας, παράγεται ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που ήδη χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητά μας. Σε όλα τα πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα, οι αντλίες του πετρελαίου κίνησης περιέχουν 7% βιοντίζελ.

Με το βιοντίζελ που παράγεται από τηγανέλαια, μειώνουμε την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης συμβάλουμε ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς το βιοντίζελ από τηγανέλαια, επιτυγχάνει μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου περίπου κατά 90%. Μόνο από τα τηγανέλαια που συλλέγει η εταιρεία «Πράσινο Λάδι», η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή βιοντίζελ είναι περισσότερη από 70.000 τόνους κάθε χρόνο!

Η χρήση τηγανελαίου για τη παραγωγή βιοντίζελ έχει και άλλα οφέλη καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου από βουλώματα στις αποχετεύσεις. Η απόρριψη των τηγανελαίων στο νεροχύτη μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό αποθέσεων στους αγωγούς, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα αποχετευτικά συστήματα της πόλης μας και του σπιτιού μας.

Επιπλέον, η συλλογή των τηγανελαίων για να μετατραπούν σε βιοντίζελ προφυλάσσει τον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος από σημαντική υποβάθμιση. Η απόρριψη των τηγανελαίων στους νεροχύτες ή στα σκουπίδια, αργά η γρήγορα θα τα οδηγήσει σε νερό και έδαφος, προκαλώντας την υποβάθμισή στο φυσικό περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους.

 

Αναβαθμίζοντας το μαγείρεμά μας

Συνοδοιπόροι της κουζίνας και λάτρεις του φαγητού πώς θα νιώθατε αν σας λέγαμε ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα τηγανέλαια και από το σπίτι μας; Η κουζίνα μας γίνεται ένα ακόμη «πράσινο» σημείο, ένα μέρος φιλικό προς το περιβάλλον χάρη στην «Πράσινο Λάδι» που αναλαμβάνει να συλλέξει το λάδι που συνήθως πετάμε μετά το μαγείρεμα.

Πώς γίνεται όμως αυτό;

H συστηματική ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, δημιούργησαν την ανάγκη της ανακύκλωσης τηγανελαίων και από τα σπίτια. Σε συνεργασία με σχολεία, δήμους και σε συζητήσεις από στόμα σε στόμα γίνονται γνωστά στον κόσμο τα πλεονεκτήματα που έχει η ανακύκλωση οικιακού τηγανελαίου και πώς αυτή η διαδικασία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εταιρεία «Πράσινο Λάδι», λοιπόν, προσφέρει ένα εκτεταμένο δίκτυο με περισσότερα από 2.500 σημεία για την ανακύκλωση του οικιακού τηγανελαίου. Αυτά τα σημεία βρίσκονται παντού. Από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων AVIN και Shell, μέχρι εστιατόρια και πολλά μέρη που επισκεπτόμαστε καθημερινά ώστε σίγουρα να υπάρχει ένα σημείο δίπλα μας.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης είναι απλή και βολική για όλους, οπότε έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε οι καθημερινοί σούπερ ήρωες της δικής μας κουζίνας, όπως μας καλεί η νέα καμπάνια της Πράσινο Λάδι. Χωρίς κόπο, μας δίνεται η ευκαιρία να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να εξασφαλίσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών.

Κι αν αυτή η κίνηση σου φαίνεται ασήμαντη για την προστασία του περιβάλλοντος, μάθε ότι η ανακύκλωση 1 lt τηγανελαίου:

  • Παράγει 1 lt βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3kg CO2 από την ατμόσφαιρα
  • Αποτρέπει την υποβάθμιση 1 εκατομμύριου λίτρων νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια.
  • Εξοικονομεί περίπου 3,1 kWh (από ενέργεια που δεν καταναλώνεται στον βιολογικό).

Έχεις ακόμη αμφιβολίες;

Η ανακύκλωση στα νοικοκυριά

Όταν αναφερόμαστε σε οικιακό τηγανέλαιο εννοούμε όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο αλλά και παλιά ταγκισμένα λάδια. Το πρόγραμμα συλλογής οικιακών τηγανελαίων λειτουργεί μέσω σημείων Πράσινο Λάδι σε καταστήματαπου βρίσκονται κοντά στο σπίτι ή το γραφείο μας. Μπαίνουμε στον χάρτη στην σελίδα www.prasinoladi.gr, βάζουμε διεύθυνση ή ΤΚ και βλέπουμε όλα τα σημεία που είναι κοντά μας. 

Κάθε φορά που θέλουμε να ανακυκλώσουμε χρησιμοποιημένο λάδι το μόνο που χρειάζεται να έχουμε στο νου μας είναι τα 3 απλά βήματα:

  1. Μετά το τηγάνισμα αφήνουμε το λάδι να κρυώσει
  2. Συλλέγουμε το τηγανέλαιο σε ένα πλαστικό μπουκάλι και κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι.
  3. Στο διαδραστικό χάρτη στην ιστοσελίδα βρίσκουμε το κοντινότερο σημείο «Πράσινο Λάδι». Μεταφέρουμε και ρίχνουμε το μπουκάλι με το τηγανέλαιο στον ειδικό κάδο.

Το Πράσινο Λάδι δεν είναι απλά ένα trend, αλλά ένας νέος, φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής. Ένα μονοπάτι σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας. Με την Πράσινο Λάδι μπορούμε να γίνουμε οι ήρωες της κουζίνας και της καθημερινότητάς μας και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για ένα αύριο πιο «πράσινο» και βιώσιμο.

Δειτε περισσοτερα