Περιβαλλον

Έξι νεαροί Πορτογάλοι προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κλιματική αλλαγή

«Μια δίκη χωρίς όμοιο»: 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο εδώλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιβάλλον: Ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) η εξέταση της προσφυγής έξι νεαρών Πορτογάλων για την κλιματική αλλαγή.
Έξι νεαροί Πορτογάλοι οδηγούν 32 κυβερνήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κλιματική αλλαγή © Global Legal Action Network

Περιβάλλον: Ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) η εξέταση της προσφυγής έξι νεαρών Πορτογάλων για την κλιματική αλλαγή.

Έξι νεαροί Πορτογάλοι που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές και τους καύσωνες οδηγούν σήμερα 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατηγορώντας τες για αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιχειρηματολογώντας ότι η αδυναμία των χωρών αυτών να μειώσουν εγκαίρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 εναντίον των 27 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα και που θα κριθεί από το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 9:15 πμ (τοπική ώρα) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:15.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Με την υποστήριξη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Legal Action Network (Glan), οι Πορτογάλοι ενάγοντες, ηλικίας από 11 ως 24 ετών, επιδιώκουν μια νομικά δεσμευτική απόφαση η οποία θα υποχρέωνε τα κράτη να λάβουν μέτρα.

View this post on Instagram

A post shared by Avaaz (@avaaz_org)

Αν η προσφυγή τους γίνει δεκτή, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να μας προστατεύσουν»

Ο δικηγόρος τους, ο Τζέρι Λίστον, μέλος της Glan, ελπίζει σε μια απόφαση από το ΕΔΔΑ «που θα ήταν σαν μια υποχρεωτική συνθήκη που θα επιβληθεί από το Δικαστήριο» στα κράτη και θα τα υποχρέωνε να «επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

Από νομική άποψη, οι έξι νέοι Πορτογάλοι επικαλούνται παραβιάσεις του «δικαιώματος στη ζωή» και του «δικαιώματος του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής», που έχουν εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ό,τι αφορά κυρίως τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν περιληφθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να μας προστατεύσουν», υποστηρίζει ο Αντρέ Ολιβέιρα, 15 ετών, ένας από τους έξι ενάγοντες. «Και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι».

«Χωρίς επείγουσα δράση για τον περιορισμό των εκπομπών, ο τόπος όπου ζω θα γίνει σύντομα ένας ανυπόφορος φούρνος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας άλλος ενάγων, ο 20χρονος Μαρτίμ Αγκοστίνιο, ο οποίος, μαζί με άλλους τρεις ενάγοντες προέρχονται από την Λεϊρία, την περιοχή εκείνη της κεντρικής Πορτογαλίας όπου δύο δασικές πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους το 2017.

Δεκάδες δικηγόροι σε μια ακροαματική διαδικασία «χωρίς προηγούμενο»

Περισσότεροι από 80 δικηγόροι βρίσκονται στο δικαστήριο εκπροσωπώντας τις εναγόμενες χώρες, ενώ οι ενάγοντες εκπροσωπούνται από έξι δικηγόρους, κάτι το οποίο η Glan χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της ακροαματική διαδικασία "σε κλίμακα χωρίς προηγούμενο".

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί την Πορτογαλία έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και ότι οι ενάγοντες δεν έχουν προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν οι άμεσες επιπτώσεις που υπέστησαν.

Η Βρετανία υποστήριξε ότι η αγωγή θα πρέπει να απορριφθεί γιατί είναι "απαράδεκτη" για πολλούς λόγους, περιλαμβανομένης της δικαιοδοσίας.

Οι δικαστικοί αγώνες για το κλίμα αυξάνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού.

Τον περασμένο μήνα, δικαστής στην Μοντάνα των ΗΠΑ εξέδωσε μια ιστορική απόφαση δικαιώνοντας νεαρούς ενάγοντες σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή.

Πέραν της σημερινής εξέτασης της υπόθεσης στο Στρασβούργο, υπάρχουν δύο ακόμη παρόμοιες που εκκρεμούν ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ