- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η αποψίλωση των δασών στην Κολομβία στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας
Η αλλαγή στρατηγικής που βοήθησε
Κολομβία: Η αποψίλωση των δασών στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας - Η αλλαγή στρατηγικής που βοήθησε
Η Κολομβία έχασε 1.235.170 στρέμματα δασικών εκτάσεων το 2022, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2013, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο η περιοχή του Αμαζονίου είναι αυτή που υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης του δάσους.
«Πρόκειται για αριθμό που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών» και αντιπροσωπεύει «μείωση 505.000 στρεμμάτων (-29%) σε σύγκριση με το 2021», υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, η Σουσάνα Μουχάμαντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το 2013 η Κολομβία, από τις χώρες με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είχε απολέσει 1.161.280 στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Για την κυρία Μουχάμαντ, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην «αλλαγή στρατηγικής» των αρχών, πρωτοβουλία που ανέλαβε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, αφού ορκίστηκε τον Αύγουστο του 2022.
Ο κ. Πέτρο επιδιώκει να φρενάρει την αποψίλωση των δασών αυξάνοντας την παρουσία του κράτους, ιδίως των δυνάμεων ασφαλείας, σε περιοχές όπου τα δάση αποδεκατίζονται για να δώσουν τη θέση τους σε βοσκοτόπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες κόκας (του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση στη διαδικασία παραγωγής της κοκαΐνης· η Κολομβία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του ναρκωτικού στον κόσμο), ή εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας.
«Πρόκειται για (εγκληματικά) κυκλώματα αληθινά περίπλοκα και εκτενή, με δράση από τις μεγάλες πόλεις ως τα μικρά χωριά όπου διαπράττονται εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος», εξήγησε η υπουργός. «Πρόκειται για επενδυτές στο έγκλημα, που περνούν από τη μια οικονομία στην άλλη ανάλογα με το ποια είναι πιο προσοδοφόρα», συμπλήρωσε.
Το Σάββατο, στην πόλη Λετίσια της Κολομβίας, ο κ. Πέτρο, ο βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και αντιπρόσωποι των υπολοίπων έξι χωρών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο (Organización del Tratado de Cooperación Amazónica, OTCA), δεσμεύθηκαν να προωθήσουν επείγοντα μέτρα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου στον κόσμο, που εκτείνεται σε εννιά κράτη (Βραζιλία, Κολομβία, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Βενεζουέλα, Σουρινάμ, Γουιάνα, Γαλλική Γουιάνα).
Οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Κολομβίας υπόσχονται να εκμηδενίσουν την παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.