- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα φωτοβολταϊκό δέντρο ανθίζει στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
Οι 500 φωτεινοί «καρποί» του δημιουργούν εντυπωσιακό θέαμα τη νύχτα
Θεσσαλονίκη: «Άνθισε» το γλυπτό φωτοβολταϊκό δέντρο στη Νέα Παραλία - Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλωμένες συσκευές θέρμανσης καπνού.
Άνθισε, έστω και τεχνητά το φωτοβολταϊκό δέντρο που «φυτεύτηκε» σε πάρκο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Νέου Δημαρχείου. Πρόκειται για γλυπτό δέντρο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλωμένες συσκευές θέρμανσης καπνού IQOS, δωρεά εταιρείας παραγωγής προϊόντων καπνού στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Το πρωί μοιάζει με ξερό δέντρο, από τα κλαδιά του οποίου κρέμονται περίεργοι «καρποί». Το βράδυ, όμως, οι ασυνήθιστοι αυτοί καρποί φωτίζονται, κάνοντας την εικόνα του δέντρου ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Στην πραγματικότητα, οι «καρποί» είναι 500 led χαμηλής κατανάλωσης που βγάζουν λευκό ψυχρό φως. Η νυχτερινή εικόνα του δέντρου (δωρεά της «Παπαστράτος») συμπληρώνεται από μπλε ραβδώσεις που απλώνονται στον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου και μοιάζουν με αρτηρίες, μέσω των οποίων κυκλοφορεί η ενέργεια από και προς τα φωτιστικά.
Για την τροφοδοσία τους με ρεύμα γίνεται χρήση τριών φωτοβολταϊκών πάνελς που τοποθετήθηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων από το δέντρο. Η καλωδίωση έγινε υπόγεια ώστε να μην είναι ορατή στους διερχόμενους.
Ένα δέντρο που υπογραμμίζει τη σημασία αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας
Το δέντρο έχει ύψος 2,70μ και είναι «φυτεμένο» διαγωνίως απέναντι από το Δημαρχείο, στο τμήμα ανάμεσα στο άγαλμα του έφιππου Μέγα Αλέξανδρου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κοντά στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Σε μικρή απόσταση από το δέντρο υπάρχει μια στήλη με πληροφορίες για το γλυπτό, για τη σημασία αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και για τον σκοπό αυτής της δωρεάς.
Στα κείμενα που φιλοξενεί ο διπλής όψης πίνακας γίνεται εμφανές πως σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών και να στραφεί στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Για το τελευταίο θέμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Σε μια ώρα η Γη λαμβάνει περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι θα κατανάλωνε σε ένα έτος» και ότι: «Το κόστος ενός ΦΒ panel έχει μειωθεί από $105/W το 1975 σε $0,20/W το 2020, δηλαδή κατά 99,2%, παρέχοντας μία ανταγωνιστική πλέον μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού με μεγάλο φάσμα μεγέθους, από φακό (κάτω από 1W) σε κανονική μονάδα μεγέθους λιγνιτικού σταθμού (300MW).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έως και 700.000 κότες πέθαναν στη Γαλλία
«To επεισόδιο θα είναι πρωτοφανές», υποστηρίζουν
Όλο και λιγότερα πλοία
Τι απαντά ειδικός περιβαλλοντολόγος στην ερώτηση «πότε θα αναγεννηθεί»
Εντυπωσιακές εικόνες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Η απαγόρευση που δεν γνώριζε ότι βρισκόταν σε ισχύ
Οι απίστευτες εικόνες
Η αλλαγή στα καιρικά μοτίβα και ο ρόλος της χιονοκάλυψης
Συναγερμός από την περιβαλλοντική οργάνωση για τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές
Πώς η σπείρα έβγαλε 800.000 ευρώ
Δραματικές στιγμές στη Δυτική Αττική
Δες το βίντεο και ανακάλυψε το περιβαλλοντικό σου σκορ!
Από το eBILL στις παραλίες και το νερό του αύριο, από τη δέσμευση στη δράση
Η επαναχρησιμοποίηση νερού, οι δενδροφυτεύσεις και η προστασία των ακτών στην Αττική
Πού θα τα ακούσεις ή θα τα συναντήσεις
H Μεγάλη Επιτάχυνση και η Ανθρωπόκαινος Εποχή, η ιστορία του πώς ο άνθρωπος έγινε δύναμη ικανή να επηρεάζει τον ίδιο τον πλανήτη
Το τέλος της «πράσινης» υποκρισίας: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο του 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.