Περιβαλλον

Κλιματική κρίση: «Τελική προειδοποίηση» από τους επιστήμονες

Κόλαφος η έκθεση του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Δεν υπάρχει Πλανήτης Β» γράφει το πλακάτ σε διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή
«Δεν υπάρχει Πλανήτης Β» γράφει το πλακάτ σε διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή © Unsplash

Κλιματική κρίση: «Τελική προειδοποίηση» από τους επιστήμονες

Μία ανάσα από την υπέρβαση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου ορόσημου για την υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται η ανθρωπότητα, με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως τα υπάρχοντα σχέδια αποδεικνύονται ανεπαρκή για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Παράλληλα, η IPCC με έκθεσή της καλεί τις κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με τα μέτρα που έχουν λάβει ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη και να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
 
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ, η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα άνω των 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, συχνά έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία προκαλούν όλο και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις στη φύση και τους ανθρώπους σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με την IPCC, χρειάζονται άμεσες, διαρκείς και ριζικές δράσεις ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα θα έπρεπε ήδη να προκαλούν μείωση στις εκπομπές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2030.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η υπέρβαση του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη από την επιστημονική κοινότητα, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση θα ενισχύσει τις πιθανότητες για ανατροπή υφιστάμενων μέτρων στο φυσικό περιβάλλον και θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.

«Αυτή η Έκθεση υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης ακόμα πιο φιλόδοξης δράσης από αυτή που υπάρχει σήμερα και δείχνει ότι, αν δράσουμε τώρα, μπορούμε ακόμα να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο βιώσιμο μέλλον για όλους», αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγη. 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε την Δευτέρα πως «η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει. Αλλά η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας οδηγός για την εξουδετέρωση της βόμβας. Είναι ένας οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα».

«Όπως φαίνεται, το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι εφικτό. Αλλά θα χρειαστεί ένα μεγάλο άλμα στη δράση για το κλίμα» τόνισε ο Γκουτέρες, καταλήγοντας πως «ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα».

Σημειώνεται, τέλος, πως η Έκθεση της IPCC, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση από την επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί το κλείσιμο του κεφαλαίου του έκτου κύκλου αξιολόγησης της ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ