Περιβαλλον

Δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική

Το ένα έχει το μέγεθος του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pagobouno
Παγόβουνο/ ©Pixabay

Aνταρκτική: Δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν 

Δύο από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στον κόσμο – μεταξύ των οποίων ένα στο μέγεθος του ευρύτερου Λονδίνου και ένα ακόμη μεγαλύτερο, στο μέγεθος της Κορνουάλης – παρακολουθούνται από Βρετανούς επιστήμονες.

Το τεράστιο Α81, το οποίο έχει μέγεθος όσο η πρωτεύουσα της Αγγλίας, απελευθερώθηκε από την παγοκρηπίδα Brunt της Ανταρκτικής στα τέλη Ιανουαρίου και μόλις φωτογραφήθηκε από αέρος για πρώτη φορά.

Ο παγετωνολόγος δρ Όλιβερ Μαρς, ο οποίος επέστρεψε από τον ερευνητικό σταθμό Halley της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS), δήλωσε: «Αυτή ήταν μια αποκόλληση που ξέραμε ότι θα συνέβαινε».

«Από τότε που οι παγετωνολόγοι παρατήρησαν για πρώτη φορά τη διεύρυνση του Chasm-1 το 2012, οι επιστημονικές και επιχειρησιακές ομάδες της BAS ανέμεναν το γεγονός της αποκόλλησης.

Μια ξεχωριστή ομάδα έχει επίσης πλεύσει γύρω από το A76A, το οποίο αποτελεί μέρος του παγόβουνου A76 που ξεκίνησε τη ζωή του μετά την αποκόλληση από την παγοκρηπίδα Filchner-Ronne στα μέσα Μαΐου 2021.

Με μήκος 135 χιλιόμετρα και πλάτος 25 χιλιόμετρα, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλωτό παγόβουνο στον πλανήτη – τόσο μεγάλο όσο η αγγλική κομητεία της Κορνουάλης – και κατευθύνεται προς το άνοιγμα μεταξύ των βρετανικών υπερπόντιων εδαφών των Φόκλαντ και της Νότιας Γεωργίας.

Υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να κινηθεί ανατολικά προς τη Νότια Γεωργία και να κολλήσει στα ρηχά νερά της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της, ή ενδεχομένως να κατευθυνθεί προς τις κοντινές νησίδες που είναι γνωστές ως Shag Rocks.

Δεδομένου του μεγέθους τους, ακόμη και μικρές απώλειες στα στρώματα πάγου θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Εκτός από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, το λιωμένο νερό θα επιβράδυνε την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών, ενώ οι μεταβαλλόμενες ζώνες ανέμων μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα στο νότιο ημισφαίριο.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Nasa αποκάλυψε ότι τα φαινόμενα El Niño προκαλούν το λιώσιμο της παγοκρηπίδας της Ανταρκτικής έως και 25 εκατοστά κάθε χρόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ