Περιβαλλον

Aνησυχία για περιβαλλοντική «βόμβα» στο Οχάιο μετά από εκτροχιασμό τρένου με χημικά

Tι είναι το βινυλοχλωρίδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτροχιασμός τρένου στο Ohio: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή
© Angelo Merendino/Getty Images/Ideal Image

ΗΠΑ: Ανησυχία μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε χημικά προϊόντα

Οι κάτοικοι μιας αμερικανικής περιοχής όπου εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία που μετέφερε χημικά προϊόντα θα πρέπει να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, συνέστησαν σήμερα οι τοπικές αρχές, μεσούσης της αυξανόμενης ανησυχίας για τις συνέπειες του ατυχήματος αυτού στην υγεία και το περιβάλλον.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο εκτροχιασμός στο Ιστ Παλεστάιν, στην πολιτεία Οχάιο, είχε προκαλέσει τεράστια φωτιά και την απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων από την περιοχή. Το τρένο μετέφερε μεταξύ άλλων χλωριούχο βινύλιο, ένα χημικό προϊόν καρκινογόνο και ιδιαίτερα εύφλεκτο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του πλαστικού. 

Ο εκτροχιασμός, που αρχικά αποδόθηκε στον άξονα ενός μόνο αμαξιού, επηρέασε σχεδόν τα 50 από τα 141 βαγόνια του, εκ των οποίων τα 20 μετέφεραν επικίνδυνα υλικά. 14 από αυτά μετέφεραν (μονο) βυνιλοχλωρίδιο, τα 5 συγκρούστηκαν και οι επιπτώσεις από ό,τι συνέβη είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

«Ο αέρας είναι ωστόσο ασφαλής», δήλωσε σήμερα στο CNN ο κυβερνήτης Μάικ ΝτεΓουάιν, βασιζόμενος στους ελέγχους ποιότητας του αέρα. «Όμως, όσον αφορά το νερό, για προληπτικούς λόγους, είπαμε στον κόσμο 'ναι, χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό. Μην το διακινδυνεύετε, περιμένετε έως ότου έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων», δήλωσε.

Οι σιδηροδρομικές αρχές προχώρησαν στη συνέχεια σε ελεγχόμενες απορρίψεις του χλωριούχου βινυλίου για να αποτραπεί πιθανή έκρηξη, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Οχάιο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τοξικές αναθυμιάσεις στον αέρα.

Χθες, ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Οχάιο, Μπρους Βάντερχοφ, κάλεσε τους κατοίκους που έχουν ιδιωτικά πηγάδια να ελέγχουν το νερό τους, συνιστώντας επίσης οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν για την ώρα εμφιαλωμένο νερό.

Στις 8 Φεβρουαρίου, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Τα ερωτήματα πληθαίνουν ωστόσο σε σχέση με τις συνέπειες του εκτροχιασμού και κάτοικοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. H εταιρεία αποκάλυψε στις 13 Φεβρουαρίου ότι δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια σε πάνω από 700 οικογένειες, που έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο. Στα ΜΜΕ επικρατεί αποσιώπηση όσο γύρω επικρατούν σκηνές αποκάλυψης, σκορπώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής.

Περίπου 3.500 ψάρια είναι νεκρά, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Φυσικών Πόρων. Η αμερικανική υπηρεσία αρμόδια για τη διερεύνηση ατυχημάτων στον τομέα των μεταφορών (NTSB) δήλωσε ότι συνεχίζεται η έρευνά της για τα αίτια του εκτροχιασμού.

Βινυλοχλωρίδιο: Πόσο επικίνδυνη είναι η χημική ουσία που προκάλεσε την έκρηξη 

Το μονοβινυλοχλωρίδιο (H2C=CHCl) χρησιμοποιείται για να παράγει το γνωστό πολυβινυλιοχλωρίδιο (PVC). Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα πλαστικά παγκοσμίως, καθώς χρησιμοποιείται σε δίκτυα σωληνώσεων, σε ηλεκτρικά καλώδια, πλαστικά μπουκάλια, και πιστωτικές κάρτες.

Το PVC μπορεί να αποτελέσει απειλή για την άγρια ζωή όταν εισέρχεται σε κανάλια ενώ υπάρχουν φόβοι για τη δημόσια υγεία αλλά οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν θα προκαλούσε ποτέ μαζικές εκκενώσεις ή φόβους για το πόσιμο νερό. Ωστόσο, το βινυλοχλωρίδιο που μετατρέπεται σε PVC, είναι πολύ πιο επικίνδυνο καθώς είναι αρκετά εύφλεκτο.

Το βινυλοχλωρίδιο θεωρείται ότι είναι στη λίστα, το πρώτο καρκινογόνο για τους ανθρώπους, ειδικά όταν τρώνε ψάρια. Αποθηκεύεται και μεταφέρεται υπό πίεση για να υγροποιηθεί. Το μονοβινυλοχλωρίδιο από την άλλη, σχηματίζει ένα σύννεφο με πυκνότητα διπλάσια του αέρα, κρατώντας το χαμηλό στην ατμόσφαιρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ